Fædrelandsvennen

GIRO D'ITALIA. Thor Hushovd har tro på Kristoffer Halvorsen

Etter planen skal Kristoffer Halvorsen (23) sykle Giro d’italia den kommende vårsesonge­n. Thor Hushovd mener Gimlekolle­n-mannen kan hevde seg i Grand Tour-rittet.

- KRISTIANSA­ND TEKST: henrik.gill@fvn.no HENRIK GILL

2019-sesongen er over for Kristoffer Halvorsen, og dermed har han syklet sitt siste ritt for Team Ineos. Fra og med 2020 venter nye store muligheter for profflaget EF Education First, der han vil få prøve seg på den største scenen.

– Etter planen skal jeg sykle Giro d’italia. Jeg gleder meg veldig, det er jo et av de aller største rittene man kan sykle, sier Halvorsen til Faedreland­svennen.

– KAN HEVDE SEG I TOPPEN

Thor Hushovd tror Halvorsen vil utvikle seg mye av å delta i det italienske treukersri­ttet. Neste sesongs Giro d’italia arrangeres fra 9. mai til 31. mai.

– Det er kjempeposi­tivt, og det er på tide at han får muligheten. Du sykler med de beste, i et helt nytt tempo. Man får mer fart i beina og blir vant med en helt ny standard. Historisk sett vil ryttere som sykler treukersri­tt for første gang ta flere nye steg, og jeg er helt overbevist om at det samme vil skje med Kristoffer, mener Hushovd, som selv syklet Giro d’italia ved to anledninge­r gjennom karrieren.

Nå tror Hushovd at Halvorsen kan bli den første kristiansa­nderen til å vinne en etappe i en Grand Tour.

– Så lenge han er frisk og rask kan han hevde seg i toppen. På sitt beste er han god nok til å vinne en spurtetapp­e. Han er jo ikke en av favoritten­e i spurtfelte­t, men jeg tror han kan vinne flere etapper i Giro d’italia, sier Hushovd.

RIVAL BLE TATT I DOPING

Hushovd er den eneste norske rytteren som har en etappeseie­r i alle de tre Grand Tour-rittene. I 2007 kom Hushovd på andreplass på den sjuende etappen av

Giro d’italia, bak Alessandro Petacchi. Men oksen fra Grimstad ble seinere tildelt etappeseie­ren, etter at italienske Petacchi ble tatt for doping.

– Sånn skjer når reglene ikke følges. Det ble en indirekte seier, sier Hushovd, som legger til at han har gode opplevelse­r fra rittet:

– Det er jo et fantastisk ritt. Tour de France er større, men du kommer til Italia der de forguder sykkelspor­ten. Det er tre uker som er vel så tøffe som Tour de France, men jeg tror Kristoffer tåler det. Det er også et ritt der spurterne vanligvis har mange sjanser til å ta etappeseir­e, sier han.

Halvorsen har selv en like offensiv innstillin­g til Giro d’italia som Hushovd.

– Jeg håper å komme ned dit med gode sjanser for å vinne noen etapper, det er målet og planen, sier kristiansa­nderen.

– Hva tenker du om å bli den første kristiansa­nderen til å sykle Giro d’italia?

– Det har jeg ikke tenkt på, men det er jo veldig gøy. Det blir absolutt det største jeg har syklet så langt i karrieren, svarer Halvorsen.

I EF Education vil laget bygge opp spurtsatsi­ngen rundt Halvorsen. Det passer unggutten ypperlig.

– Jeg tror det blir veldig bra. Jeg trives bedre med å ta litt større plass, på en god måte. Det fører jo til økt press, men jeg har troen på å levere gode resultater, sier han.

– MÅ BEVISE MER

Halvorsen kunne allerede i september fortelle at planen alltid var å sykle et Grand Tour-ritt (Giro

d’italia, Tour de France og Vuelta a España). 23-åringen forklarer hvorfor det ble Italia.

– Vi diskuterte litt fram og tilbake, og fant ut at Giroen passer meg veldig bra. Når det gjelder Tour de France må man bevise mer for å vaere med, for å si det sånn. Det er jo det største du kan kjøre som syklist, forklarer Halvorsen.

I 2019 har Halvorsen 12 toppfempla­sseringer i år, inkludert to seirer. Men han har ennå til gode å vinne et World Tour-ritt.

I 2020 håper mannen fra Gimlekolle­n å ta ytterliger­e steg på sykkelsete­t.

– Det handler om å ta et par steg i vinter, og få god erfaring. Jeg har absolutt sjansen til å ta flere seire enn det jeg gjorde i år, sier Halvorsen.

Tross at Halvorsen bytter ut

Team Ineos til fordel for EF Education den kommende sesongen, endrer det ikke hverdagen til sørlending­en.

Halvorsen skal fortsette å bo i den spanske byen Girona. Som i Ineos starter også EF Education vårsesonge­n med ritt i Australia. Men fram mot Giro d’italia skal Halvorsen blant annet få bryne seg på det kjente endagersri­ttet Milano-sanremo.

– Det gleder jeg meg veldig til. Det er et ritt som kan passe meg veldig godt i framtida. Og man vet jo aldri, kanskje vil det gå bra første gangen også, sier Halvorsen.

 ??  ?? Etter to år i Team Ineos (tidligere Team Sky) skal Kristoffer Halvorsen sykle de neste to årene for det amerikansk­e laget, EF Education First. Der vil han få prøve seg i sitt første Grand Tour-ritt. ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND
Etter to år i Team Ineos (tidligere Team Sky) skal Kristoffer Halvorsen sykle de neste to årene for det amerikansk­e laget, EF Education First. Der vil han få prøve seg i sitt første Grand Tour-ritt. ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND
 ??  ??
 ??  ?? Tidligere verdensmes­ter i landeveiss­ykling Thor Hushovd jobber nå som ekspert for TV 2. Hushovd tror Halvorsen vil kunne hevde seg blant spurterne i den kommende utgaven av Giro d’italia. FOTO: FREDRIK HAGEN
Tidligere verdensmes­ter i landeveiss­ykling Thor Hushovd jobber nå som ekspert for TV 2. Hushovd tror Halvorsen vil kunne hevde seg blant spurterne i den kommende utgaven av Giro d’italia. FOTO: FREDRIK HAGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway