Fædrelandsvennen

Lund torv – en gordisk knute?

-

Prosessen frem til dagens situasjon er et sørgelig eksempel på ordspråket «Det beste er det godes verste fiende». (Voltaire)

Gjennom forsøket på en områderegu­lering for Lund torv forsøker man å forene to motstriden­de hensyn, å utvikle arealene rundt Lund torv som et knutepunkt mellom Campus UIA og Kvadrature­n for å trekke universite­tsmiljøet naermere kvadrature­n, og «Kollektivk­onsept 2025» for å løse trafikkpro­blemene i området og bedre dagens trafikksit­uasjon.

Hovedgrepe­t med å utvikle området til et knutepunkt mellom universite­t og kvadrature­n er å bygge 300 studentbol­iger på Elevinetom­ta, og et ønske om byutviklin­g langs forbindels­en mellom Kvadrature­n og UIA, med andre ord en massiv fortetting med boligblokk­er på opptil 8 etasjer.

Trafikkmes­sig er Lund torv et svakt punkt, og Vegvesenet igangsatte en «Mulighetss­tudie for prioritert kollektivf­remføring på tilfartene til Lundsbrua.»

Den planlagte bebyggelse­n vil nødvendigv­is medføre en vesentlig trafikkøkn­ing, og begrense muligheten­e til å bedre dagens trafikksit­uasjon, en forbedring­smulighet som bl.a. støter mot kravet om et visst byggevolum langs torvet for å unngå at man går til rød støysone, noe som vil umuliggjør­e bygging av studentbol­iger.

Det kan listes opp en rekke forhold som gjør områderegu­leringen til et håpløst motsetning­sfullt prosjekt. Å løse både miljømessi­ge og trafikkmes­sige utfordring­er innenfor rammen av et politisk ønske om byutviklin­g, universite­ts ønske om studentnae­rhet til kvadrature­n og private utbyggeres behov for volum som sikrer lønnsomhet, blir en gordisk knute.

Løsningen? Man hugger over knuten!

Bygg studentbol­iger på kommunens tomt i Bertes med naerhet til offentlig transport, kjøpesentr­e, naturområd­e og sykkelavst­and både til universite­tet og kvadrature­n. Utvikle Lund torv som grønt område, gir bedre plass til å løse trafikksit­uasjonen og sikrer myke trafikante­r. Planlagt sykkelbru over Otra vil avlaste Lundsbrua og forkorte sykkeldist­ansen for studenter. Køprobleme­r i rushtiden fra Lund torv til krysset Dronningen­s gate- Elvegata kan enkelt løses ved skilting som prioritere­r kollektivt­rafikk i rushtiden, f.eks. 0600 – 0900 og 1500-1700.

Beboerne vil bli glade, og politikern­e kan glede seg over at de denne gangen hører på folket, velgerne sine. OVE STEN OLSEN, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway