Fædrelandsvennen

Var dette ytringsfri­het?

-

Hundrevis av demonstran­ter møtte opp på Torvet i Kristiansa­nd lørdag 16. november.

● SIAN (Stopp Islamiseri­ngen av Norge) hadde fått tillatelse av politiet til å holde sitt arrangemen­t, men med den betingelse at de ikke skulle brenne Koranen, men likevel skjedde det. Alle har ytringsfri­het, men var denne handlingen innunder ytringsfri­heten? Og hvor skal eventuelt grensen gå?

Det er mange som ble sterkt preget etter det som skjedde under demonstras­jonen. Folk så sine hellige skrifter bli brent, sine venner bli lagt i bakken av politiet. Buing og høye rop som «Ingen rasister i våre gater» ble gjentatt flere ganger.

Mange har vist sine følelser gjennom sinne og sorg, men det viktigste var samholdet etter det eskalerte til å bli så voldsomt som det ble. Politiet sto godt utrustet med flere menn, biler, hundepatru­ljer og drone på taket.

Jeg var selv vitne til det, da alt brøt ut. Arne Tumyr forberedte seg med å kaste en utgave av Koranen i en søppelkass­e. Folk skriker, og vil at politiet skal gå inn og gjøre noe. Ikke lenge etter setter Lars Thorsen (leder av SIAN) fyr på en annen Koran han hadde medbrakt. Det er ikke før etter at motdemonst­ranter prøver å stoppe brenningen at politiet kommer inn for å håndtere situasjone­n. Motdemonst­ranter blir slått og lagt i bakken.

For mange var dette en veldig

skremmende opplevelse. Mange viste sin frustrasjo­n gjennom sinne og andre gjennom sorg. En kan sette det i et annet perspektiv: Hva om noen hadde bestemt seg for å brenne Bibelen på torget? Hadde dette blitt sett på som bruk av ytringsfri­het?

Det har vaert stor diskusjon om de handlingen­e politiet gjorde var riktig eller ikke. Personlig mener jeg at SIAN ikke burde ha fått lov til å holde markeringe­n i det hele tatt, da de kom frem med at de skulle brenne Koranen. Flere er blitt rammet personlig på bakgrunn av de handlingen­e SIAN utførte. Dette er hatspredni­ng.

Hat og rasisme hører ikke hjemme i Kristiansa­nd eller noen annen plass. Minoritets­grupper skal bli møtt med åpne armer, ikke med diskrimine­ring og rasisme. Det SIAN gjorde 16.november er noe ingen av oss kommer til å glemme. Dette var ikke bruk av ytringsfri­het, dette var spredning av hat og rasisme. Ingen rasister i våre gater! CHARLENE VALSETH , 16 år

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway