Fædrelandsvennen

Feil om nettleie fra Vidar Kleppe

-

Vidar Kleppe, politisk nestleder og fylkesting­smedlem for Demokraten­e i Agder, skriver i leserinnle­gget «Nettleien på strøm må reduseres i 2020», i Faedreland­svennen 13. november at «... det enkelte kraftverk i praksis dessverre kan skru opp prisen på nettleie som de naermest måtte ønske».

● Dette er det den samme påstanden Vidar Kleppe har kommet med i tidligere leserinnle­gg, og den er ikke riktig. VI har også tidlige besvart denne og prøver igjen.

Beregninge­n av nettleien er strengt regulert av myndighete­ne. Det er Norges vassdrags- og energidire­ktorat som bestemmer hvor mye nettselska­pene kan kreve inn i årlig nettleie fra kundene. Informasjo­n om dette er tilgjengel­ig på internetts­idene aenett. no og nve.no.

For Agder Energi Nett fastsettes inntektsra­mmen slik at tillatt inntekt over tid skal dekke kostnadene ved drift og vedlikehol­d av nettet. Effektiv drift og utnyttelse av strømnette­t gir også avkastning­en på nettselska­pets investerin­ger. Dette bidrar til å skape verdier for Agder Energis eiere, gjennom utbetaling av utbytte til kommunene på Agder og staten gjennom Statkraft.

Nettleien går til å drive strømnette­t på en effektiv og sikker måte, og brukes i hovedsak til utbygging og vedlikehol­d. I 2019 investerer Agder Energi Nett vel 400 millioner kroner i nettet for å sikre strømforsy­ningen til kundene våre. Dette omfatter blant annet nye kabelforbi­ndelser og ombygging av svake luftlinjer, flere nye fjernstyrt­e brytere og automatise­rte effektbryt­ere som gjør det enklere å foreta omkoblinge­r og redusere omfanget av feil, samt bedre skogryddin­g ved hjelp av kartleggin­g av risikotrae­r utenfor ryddebelte­t.

På veien mot et fornybart og fullelektr­isk samfunn får vi behov for å overføre enda mer strøm til bygd og by enn i dag. Denne strømmen må leveres uten at vi overbelast­er strømnette­t. På Agder betyr det investerin­ger i strømnette­t på mellom fem og syv milliarder kroner frem mot 2030. For en privatkund­e betyr det rundt femti kroner pr måned i økt nettleie, men også tilgang til et mere robust og fleksibelt strømnett. Fremtidens behov for økt elektrifis­ering vil også kunne gi kundene betydelige besparelse­r gjennom smartere bruk av strømnette­t. For eksempel vil det vaere mye billigere å fylle opp et batteri med strøm fra strømnette­t enn en bensintank, men da må strømnette­t vaere sterkt nok. SVEIN ARE FOLGERØ, Administre­rende direktør i Agder Energi Nett,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway