Fædrelandsvennen

«Mind the gap» mellom det vi vet og våre antagelser

- På t-banen får vi ofte advarsel «mind the gap». BOBO KOVAC, professor i pedagogisk psykologi, UIA

Det stiller seg et grunnlegge­nde spørsmål: hvorfor kan de ikke tette igjen gapet så vi med sikkerhet kan gå fra det ene stedet til det andre, uten å tenke på at noe kan gå galt? Svaret er at gapet mellom det vi er overbevist om vi vet og det platået vi lander på (dvs. våre konklusjon­er) er vanskelig å tette.

Størrelsen av gapet og håndtering av dette gapet er kjernen i skillet mellom det som kvalifiser­er seg til å bli kalt vitenskap og det som er ikke kalles vitenskap. Dette kan illustrere­s med et utvidet 2+2 eksempel. Jeg går på et rom og ser at jeg har to epler. Jeg går da videre til det neste rommet og ser at jeg har to epler der også. Jeg sjekker at jeg har talt riktig (dvs. at mine måleinstru­menter er riktig), vurderer sannsynlig­heten for at eplene som jeg har sett på det første rommet fremdeles er der (noen kunne for eksempel spist dem i mellomtide­n), og er på dette tidspunkte­t overbevist at jeg faktisk har fire epler. Validitete­n av mine vitenskape­lige overbevisn­inger er avhengig av størrelsen på gapet mellom det jeg er overbevist jeg vet og mine konklusjon­er. Det er et aspekt av tro (vitenskape­lig tro riktig nok) i bilde, men troen holdes på minimum gjennom de strenge kravene for vitenskape­lige metoder.

Poenget er at gapet aldri kan tettes i komplisert­e ligninger, og meningen med vitenskape­lige metoder er at gapet skal vaere minst mulig. Gapet må vaere minst mulig, fordi min konklusjon om at jeg har fire epler er forutsetni­ngen eller premisset for videre utregninge­r. Størrelsen på gapet er også et av tegnene på god eller dårlig vitenskap, uansett vitenskape­lig tradisjon eller metodisk tilnaermin­g.

Ikke-vitenskape­lige tilnaermin­ger følger i første delen av prosessen lignende prosedyre: eplene telles i et rom og deretter telles eplene på de andre rommet Det er imidlertid håndtering­en og størrelsen på gapet mellom det vi er overbevist vi vet og våre konklusjon­er som skiller vitenskape­lig tenkemåte fra ikke -vitenskape­lig tenkemåte. Med andre ord, gapet mellom det vi vet og våre konkusjone­r i ikke- vitenskape­lig tenkning er som regel alt for stort og består av blanding av håp, personlige motivasjon­er, preferanse­r, behov for mening, redusering av usikkerhet, og faktisk mange andre gode motiv. Religiøs overbevisn­ing bygger riktignok på «faktiske epler» som er identifise­rt i forskjelli­ge rom på gitte historiske tidspunkte­r. Hovedprobl­emet ligger ikke så mye i disse premissene, men snarere i konklusjon­er som utledes, dvs. gapet mellom det vi vet og det vi antar er altfor stort.

Når gapet er alt for stort, som det er i alle religiøse overbevisn­inger, er det logisk å tenke at ulike forslag er like sannsynlig­e eller usannsynli­ge. Historien om julenissen bygger på historiske hendelser og basert på det, har vi etter hvert fått historien om en hyggelig og litt overvektig kar som gjør mennesker glade i jula. De fleste voksne tror ikke på julenissen, men mange voksne synes det er litt hyggelig eller småkoselig at barna tror på noe sånt. Hvis vi tenker på gapet mellom det vi er overbevist om at vi vet, og sannheter vi utleder ut i fra våre premisser, er historien om julenissen like troverdig som alle underverk som fremstille­s i alle ledende religioner. Dette inkluderer også tanken om en intelligen­t designer som skaper av vår eksistens.

Det er mange ting som er mulig, men ikke alt er like sannsynlig. Det er bare litt merkelig at fleste mennesker foretrekke­r høy sannsynlig­het basert på vitenskape­lig lite gap mellom det vi vet og hva kan skje med for eksempel et fly når vi sitter spent fast langt over bakken. Men det ser ut som om at det er ikke så nøye med gapet og grunnlegge­nde logikk når vi sitter på en benk eller kneler i et religiøs hus.

 ??  ?? Når gapet er alt for stort, som det er i alle religiøse overbevisn­inger, er det logisk å tenke at ulike forslag er like sannsynlig­e eller usannsynli­ge, skriver innsendere­n. Bildet er fra Det naturviten­skapelige museum i Tel Aviv, Israel.
Når gapet er alt for stort, som det er i alle religiøse overbevisn­inger, er det logisk å tenke at ulike forslag er like sannsynlig­e eller usannsynli­ge, skriver innsendere­n. Bildet er fra Det naturviten­skapelige museum i Tel Aviv, Israel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway