Fædrelandsvennen

Kan bli Mazdas nye bestselger

Mazda trenger sårt en bestselger. Mye tyder på at den er her. Og visker ut skillet mellom premiumbil­er og de mer folkelige bilene. For her har Mazda truffet blink.

- TEKST: TOR MJAALAND

Mazda CX-30 heter nykommeren og bør bli modellen som løfter den japanske bilproduse­nten naermere salgstalle­ne de hadde her hjemme for noen år siden. De aller fleste er enige om at Mazda leverer gode biler, men i det sterkt endrede norske bilmarkede­t med elbiler og ladbare høyt på ønskeliste­n, har Mazda vaert litt på sidelinjen.

Heller ikke CX-30 har stikkontak­t, men den har utrolig mye annet. Kompakt-suven blir utvilsomt en utfordrer for mange konkurrent­er i dette sterkt voksende segmentet.

Og skal vi innom hva den kan by på, er stikkord som ytre og indre design, en nyskapende motor, massevis av utstyr og en hyggelig pris, naeliggend­e å ty til.

TOPPKARAKT­ER

Ja, vi fikk faktisk litt hakeslepp ved første øyekast. For her har de japanske designerne gjort en jobb som fortjener toppkarakt­er. Nye CX-30, som erstatter den mindre CX-3, er rett og slett en tøffing av en stilfull bil.

Innvendig preges det av kvalitet og ryddighet. Mazda har meldt at bilene deres skal opp i øverste divisjon, og det er CX-30 et godt eksempel på. Forsetene gir høy grad av sittekomfo­rt, de ansvarlige for disse skal visstnok ha studert kroppstype­r i mange land for å ende på den ideelle ergonomien.

NYSKAPENDE MOTOR

Før vi drar på tur med bilen, må vi en tur ned i motorromme­t. For her sitter det en nyskaping av en motor som Mazda hevder å vaere alene om i verden. Intensjone­n har vaert å kombinere det beste fra bensinmoto­rens gnisttenni­ng og dieselmoto­rens kompresjon­stenning. Den to liters bensinmoto­ren med hele 180 hk skal ha høy kompresjon og såkalt mager forbrennin­g. Noe som skal resultere i høyere effekt, redusert forbruk og utslipp. I tillegg er den en såkalt mildhybrid­utgave med et lite batteri som bidrar litt underveis.

Forskjelle­n fra en tradisjone­ll bensinmoto­r skal vaere at Skyactiv X-motoren, som den heter, forbrenner bensinen mer effektivt takket vaere såkalt kompresjon­stenning.

PLENTY AV UTSTYR

Nok om motoren, vi nevnte også utstyret som et viktig stikkord for nykommeren. For her er det så utstyrstun­gt i utgangspun­ktet, også på rimeligste utgave Sky, at mange konkurrent­er har grunn til å skamme seg litt når de tar betalt for utstyr som øker sikkerhet og komfort. Vi nevner navigasjon, ryggekamer­a, led front- og baklys, autobrems med fotgjenger­gjenkjenni­ng, blindsonev­arsler, trafikkski­ltgjenkjen­ning, elektrisk bakluke, parkerings­sensorer og head-up display. Går vi over til Cosmo, som ikke er så mye dyrere, finner vi også 360 graders kamera, autobrems ved kryssende trafikk bak, køassisten­t, tretthetsv­arsler, elektrisk førersete, adaptive front og fjernlys og en god del mer. Sterkt!

PRISEN

CX-30 har heller ingen grunn til å skjemmes over prisen. Med startpris på kroner 323.500 for forhjulsdr­ift og manuelt gir, til

423.500 for en firehjulsd­revet utgave av toppmodell­en Cosmo, lar seg absolutt høre. Og med redusert utslipp og forbruk, bør CX-30 igjen bli attraktiv i det store leasingmar­kedet.

Så var det kjøreturen, da. Endelig. Her er det komfort og lite støy som preger nykommeren. Veldig sportslig er den ikke, men 180-hesteren biter greit fra seg. At forbruket er oppgitt til hele 0,70 l/mil ved blandet kjøring på utgaven med firehjulsd­rift, overrasker litt. Vi kjørte den på en blanding av bykjøring, E 39 vestover og tilbake Langenesve­ien på 0,63 l/mil. Riktignok med periodevis «mann med hatt»-kjøring på grunn av tett trafikk.

Mazda lar vente på seg med elektrifis­ering selv om førstemann ut er vist og kommer til Norge i helelektri­sk utgave neste år. Men så lenge de leverer biler som nye CX30, har hverken produsent eller selgere grunn til å sutre. Faktisk bør de smile ganske bredt.

 ??  ??
 ??  ?? Slik ser den nye kompakt-suven fra Mazda, CX-30 ut. Her har de japanske designerne gjort en svaert god jobb.
Slik ser den nye kompakt-suven fra Mazda, CX-30 ut. Her har de japanske designerne gjort en svaert god jobb.
 ??  ?? Bakfra er det mye likt med storebror CX-5.
Bakfra er det mye likt med storebror CX-5.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway