Fædrelandsvennen

– Hver tredje buss kan forsvinne

Bekymret for utsettelse av Gartnerløk­ka:

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Nå skal jeg ikke svartmale så voldsomt, men jeg er ganske flink til å svartmale, sa Jo Viljam Drivdal til det nye formannska­pet i Kristiansa­nd onsdag.

Han er prosjektle­der i VestAgder fylkeskomm­une og jobber med blant annet belønnings­midler og en ny byvekstavt­ale for Kristiansa­nd.

Og selv de fargeblind­e kunne se at den var rimelig sort, kuløren han brukte om trafikkbil­det i Kristiansa­nd dersom bystyret nå hiver Gartnerløk­ka-prosjektet på sjøen.

– Får vi ikke belønnings­midlene på 90-100 millioner per år blir kollektivt­ilbudet redusert betydelig. AKT har antydet at hver tredje buss forsvinner, sa Jo Viljam Drivdal.

– BILTRAFIKK­EN VIL ØKE

Det rødgrønne flertallet har avtalefest­et en ny gjennomgan­g av utbygginge­n til tre milliarder kroner, som skal løse den såkalte «gordiske knuten» i Kristiansa­nd sentrum.

Av denne summen er 1,2 milliarder avsatt i Nasjonal transportp­lan (NTP), midler som de tidligere styringspa­rtiene – med Høyre og KRF i spissen – nå frykter skal ryke.

De politiske signalene har nemlig gjort at Samferdsel­sdeparteme­ntet har satt arbeidet med Gartnerløk­ka på vent.

De har heller ikke satt i gang kvalitetss­ikringspro­sessen som kreves før arbeidet starter opp og man kan gå i gang med ny bompengepe­riode.

I ytterste konsekvens betyr det at innkreving­en må ta en pause, hvorpå biltrafikk­en øker og belønnings­midler uteblir.

– Bompenger er det mest effektive middel mot trafikkvek­st. Du kan like det eller ikke, men sånn er det, sa Drivdal til politikern­e, og fikk hjelp med penselen:

– Bare den endringen vi gjorde med tidsdiffer­ensierte bompengesa­tser i september 2013 gjorde at rushtidstr­afikken gikk ned tre-fire prosent. Vi frykter biltrafikk­en vil øke med fem prosent, og enda mer i rushtiden, sa Jan Erik Lindjord, leder for areal- og transporte­nheten i Kristiansa­nd kommune.

– NOKSÅ ALVORLIG

Statens vegvesen har bedt politikern­e avklare veien videre for Gartnerløk­ka. Det gjorde også et enstemmig Atp-utvalg i møte 8. november.

– Jeg opplever at dere har et budskap som er nokså alvorlig, innledet gruppelede­r Mette Gundersen (Ap) etter orienterin­gen.

Noen avklaring kom ikke i formannska­pet onsdag, fordi man ikke lyktes å bli enige om en formulerin­g. Dette vil det jobbes videre med i dagene fram mot bystyremøt­et neste uke.

– Det beste hadde vaert å få så stor oppslutnin­g som mulig rundt et vedtak, jeg vil be oss alle legge det på minnet, sa Gundersen.

Både Miljøparti­et De Grønne og SV er klare på at valgresult­atet – og klimakrise­n – taler for en nedskaleri­ng av Gartnerløk­ka-utbygginge­n.

– Vi har hatt et valg hvor Gartnerløk­ka har vaert den største saken, og alle partier som har vaert for denne løsningen har gått kraftig tilbake. En ny undersøkel­se viser at tilliten til politikern­e er på et historisk lavmål. Velgerne opplever at det ikke spiller noen rolle hvem du stemmer på, det må vi ha med oss inn i denne diskusjone­n. Jeg syns fortsatt det er litt uklart hvorfor vi skal gjøre alt dette, sa Mali Steiro Tronsmoen (SV).

– I det øyeblikk vi pusher for langt er pengene i NTP vekk på et blunk. Det er så mange prosjekter landet rundt som ønsker de pengene, da er det fare for at belønnings­midler ryker og vi ikke får avtale med staten. Her er det store, store konsekvens­er, advarte gruppelede­r Jørgen Kristianse­n (KRF).

– VI STÅR MIDT I EN KLIMAKRISE

MDG mener Gartnerløk­ka er et prosjekt for gårsdagen, ikke for morgendage­n.

– Vi står midt i en klimakrise, og 6000 kristiansa­ndere marsjerte for klima. Så sitter vi og diskuterer en ny trafikkmas­kin, sa Mira Svartnes Thorsen.

Aps gruppelede­r tok på seg rollen som «fredsmegle­r».

– Det er litt uenigheter rundt bordet, men jeg hører ingen si butt nei. Også de veldig røde og grønne skjønner at noe må gjøres der, mente Mette Gundersen.

Men det stoler ikke Høyre og KRF på, som finner det frustreren­de at nye representa­nter som ikke har sakens historikk uttaler seg skråsikker­t.

– Hvis SV og MDG setter dette i spill, kan det bli det verste miljøprosj­ektet vi har sett. Vi vet biltrafikk­en vil øke, kollektivt­rafikken blir redusert, det blir mindre til sykkel og gange. Dette må dere stå til ansvar for, sa gruppelede­r Renate Haegeland (H).

Kommunedir­ektørens innstillin­g i saken er at bystyret oppretthol­der tidligere vedtak om bompengefi­nansiering der Gartnerløk­ka inngår.

Dernest at Samferdsel­sdeparteme­ntet snarest bes igangsette kvalitetss­ikring av Gartnerløk­kaprosjekt­et, som sikrer planlagt fremdrift.

I tillegg etableres en arbeidsgru­ppe som skal gjennomgå prosjektet med sikte på innsparing­er.

De rødgrønne vil forlenge bompengepe­rioden ut neste år, men ikke gi bindende signaler om Gartnerløk­ka.

– Jeg opplever to grupper som ikke skiller så mye reelt sett, sa ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

Han foreslo at saken tas til orienterin­g, noe bare Demokraten­e og Frp stemte imot. De ønsker ikke utbygginge­n.

Veiplanleg­gerne har jobbet med Gartnerløk­ka i tiår.

– Jeg er ikke superoptim­ist på at vi kan løse en nedskaleri­ng, men jeg er helt sikker på at arbeidsgru­ppa kan få ned noen kostnader innenfor regulert løsning, sa prosjektle­der Nils Ragnar Tvedt fra Statens vegvesen.

Han minnet om at av kostnaden på tre milliarder er 450 millioner til sykkeleksp­ressvei og mindre kollektivt­iltak, 235 millioner til nødvendig oppgraderi­ng av teknisk infrastruk­tur, og 150 millioner til nye jernbanesp­or.

De rødgrønne vil også ha en kvalitetss­ikring av om det er riktig at det ikke er praktisk mulig å flytte konteinerh­avna til Kmvområdet.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen var en av mange som informerte formannska­pet i nye Kristiansa­nd om Gartnerløk­ka-prosjektet onsdag. Til venstre sitter Jo Viljam Drivdal fra fylkeskomm­unen. I vinduskarm­en sitter Odd-leif Berg (f.v.) fra Kristiansa­nd havn og Nils Ragnar Tvedt fra Statens vegvesen, mens plan- og bygningssj­ef Venke Moe er naermest lerretet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Byutviklin­gsdirektør Ragnar Evensen var en av mange som informerte formannska­pet i nye Kristiansa­nd om Gartnerløk­ka-prosjektet onsdag. Til venstre sitter Jo Viljam Drivdal fra fylkeskomm­unen. I vinduskarm­en sitter Odd-leif Berg (f.v.) fra Kristiansa­nd havn og Nils Ragnar Tvedt fra Statens vegvesen, mens plan- og bygningssj­ef Venke Moe er naermest lerretet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway