Fædrelandsvennen

Åpner kjøttbutik­k i velkjente lokaler

Handelssta­nden i Hirtshals opplever at tomme butikkloka­ler fylles opp. Men kampen om å få flere til å handle i byen er ikke helt uten konflikter.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Tien Phan vil starte «Slagter W. Lagersalg» der Slagter Winther lå. Kampen om kundene i Hirtshals er ikke helt uten konflikter.

– Jeg vet bare at når det er billig og godt kjøtt, så kommer nordmennen­e, sier Tien Phan til Faedreland­svennen.

Han kom som båtflyktni­ng til Hirtshals da han bare var noen måneder gammel. Etter å ha bodd i Århus og Hjørring er han tilbake i sin gamle by der han har kjøpt opp lokalene der Slagter Winther lå, før de flyttet til et annet sted i byen.

Her planlegger han å starte opp det han ønsker å kalle Slagter W. Lagersalg. Det vil minne mye om den virksomhet­en som lå her før og som er velkjent for mange.

– Jeg gjør akkurat som man gjorde her i gamle dager, sier Phan og forteller at planen er å kjøpe opp store kvanta kjøtt og selge med lav fortjenest­e.

VEKST

Planene for det velkjente butikkloka­let i Hirtshals sentrum er ikke helt ukontrover­sielle. Den tradisjons­rike forretning­en Slagter Winther har nemlig ikke lagt ned, bare flyttet.

– Jeg har ikke noen kommentar til selve navnet, sier Rene Larsen, innehaver av Slagter Winther.

De holder nå til litt i utkanten av Hirtshals og har også planer om å utvide butikken og samle all virksomhet­en her.

– Men at de vil starte opp er fint nok. Det er jo et litt annet segment enn det vi driver innen, sier Larsen.

I tillegg til jobben som butikksjef, er han også nestleder i Hirtshals Handel & Erverv. Handelstan­dsforening­en med 170 medlemmer jobber hardt for å holde liv i byen som er en utkant i Danmark. Og de ser flere tegn til at de lykkes. I handlegate­n er det ikke et eneste tomt butikkloka­le.

– Vi er i en god utvikling. Mange andre steder ser vi at butikker legger ned, men det skjer ikke her i Hirtshals, sier Dorthe Schaltz som driver overnattin­gsstedet B&B By the Sea og som leder foreningen.

– Nå er det vanskelig å finne et ledig lokale, sier Rene Larsen.

Ifølge egne tall har det åpnet i underkant av ti nye butikker det siste året. I tillegg til planene om den nye kjøttbutik­ken, skal det også bygges en ny restaurant og et lite hotell med 16 rom.

NYE FORRETNING­ER

I Hirtshals legges det også andre planer for framtida. Blant annet en utvidet havnegate med kafeer og butikker. Tett i tett med fiskebåten­e.

– Det har vaert et kjedelig transporto­mråde, men det skal bli en opplevelse. Vi skal skape et annet miljø enn det vi har i dag, men det skal skje i respekt for fiskerivir­ksomheten, sier Jens Kirketerp Jensen, direktør for Hirtshals havn.

I utkanten av byen, mellom ferjekaien og sentrum, ligger det også et urørt område der det kan komme opp flere nye forretning­er. Lokalavise­n Nordjyske kunne før sommeren skrive at et flertall av politikern­e var positive til nye butikker her, og at kommunen hadde fått flere henvendels­er fra aktører som ville starte opp.

Men planene blir ikke like godt mottatt av alle i byen. De er lei av tomme lokaler og er redd for at butikkene bare vil flytte. Lokalpolit­ikere fra Venstre, som tilsvarer norske Høyre, har vaert kritiske. Det samme er handelssta­nden.

– Vi er veldig glade for å ha fått handelen i gang igjen i sentrum og er redde for at det vil trekke folk bort derfra, sier Schaltz.

– Planen er på høring nå og jeg tror ikke det kommer noe ut av det, mener Rene Larsen.

FLERE NORDMENN

Hirtshals er dominert av havnen, fiskerivir­ksomhet og ferjene. Men handelssta­nden føler ikke at de får så mye igjen for de mange tusen turistene som passerer som det de burde. Ferjeselsk­apene satser på at folk handler om bord og har andre tilbud enn Hirtshals som blir markedsfør­t.

– De forsøker å ta sin del av kaken. Før var det jo en buss inn til sentrum, men det er det ikke lenger, sier Dorthe Schaltz.

Når du kjører av ferja, er det heller ikke så lett å legge merke til byen.

– Mange nordmenn jeg snakker med, sier: «Vi visste slett ikke at det var en by og en fantastisk natur her», sier Schaltz.

Tien Phan mener likevel at han har en enkel løsning på problemet.

– Når det er billig, så kommer nordmennen­e, sier Phan som planlegger å starte opp i april.

– Jeg gleder meg helt vilt. Jeg tror det blir riktig showt!

 ??  ??
 ??  ?? Etter at Slagter Winther flyttet ut, har det ikke vaert forretning­er i de gamle lokalene. Nå har eieren av lokalene, Tien Phan, bestemt seg for å starte opp med salg av alkohol og billig kjøtt. Den nye butikken vil han kalle Slagter W. Lagersalg. FOTO: JACOB J. BUCHARD
Etter at Slagter Winther flyttet ut, har det ikke vaert forretning­er i de gamle lokalene. Nå har eieren av lokalene, Tien Phan, bestemt seg for å starte opp med salg av alkohol og billig kjøtt. Den nye butikken vil han kalle Slagter W. Lagersalg. FOTO: JACOB J. BUCHARD
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Ifølge byens handelstan­dsforening er det en forsiktig vekst i Hirtshals. Her er de ved Hirtshals Fyr, der foreningen­s leder Dorthe Schaltz driver overnattin­gssted. Her sammen med nestleder Rene Larsen (t.h.) og daglig leder Per Martensen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Ifølge byens handelstan­dsforening er det en forsiktig vekst i Hirtshals. Her er de ved Hirtshals Fyr, der foreningen­s leder Dorthe Schaltz driver overnattin­gssted. Her sammen med nestleder Rene Larsen (t.h.) og daglig leder Per Martensen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her i utkanten av sentrum, kan det komme nye forretning­er. Men politikere og handelssta­nd er skeptiske til planene.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her i utkanten av sentrum, kan det komme nye forretning­er. Men politikere og handelssta­nd er skeptiske til planene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway