Fædrelandsvennen

– En sann og brutal historie

Mistet sønnen etter Mdma-overdose. Onsdag fortalte de historien sin i Kristiansa­nd.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

1200 videregåen­de-elever fikk høre historien om Haakon, som døde etter en overdose MDMA, i Kristiansa­nd onsdag. Den gjorde inntrykk på Andreas Wallem Timenes, Mailinn Bakke, Martine Throne og Johnny Ea.

KRISTIANSA­ND

– Det var veldig sterkt. En sann og brutal historie, som de fortalte på en direkte måte, sier Mailinn Bakke (18) til Faedreland­svennen.

– Endrer slike historier noe hos ungdom?

– Når det er to foreldre som snakker, tenker man «hva om det var mine foreldre og hva ville de tenkt dersom det var jeg som lå på sykehuset», sier Bakke.

Vi møter henne og tre klassevenn­er fra idrettsfag på KKG etter foredraget til Mona og Arne Bratland i Q42.

Onsdag fikk vel 1200 elever fra videregåen­de skoler i Kristiansa­nd høre historien om sønnen deres Haakon.

21-åringen døde etter en overdose MDMA under et opphold i England i 2017. Det var første gang han testet stoffet. Obduksjons­rapporten viste multiple organsvikt og indre blødninger etter det som er virkestoff­et i ecstasy.

Mor Mona har holdt foredraget sitt flere ganger. Tydelig preget fortalte hun om de siste timene i sønnens liv da han lå i koma, kun holdt i live av en respirator.

– ALT STOPPET

Ved sykesenga tryglet hun legene om å gjøre Haakon frisk, og hadde vanskelig for å forstå at de ikke kunne gjøre noe. Hun beskrev hvordan hun kysset sønnen på pannen og ba ham holde ut.

– Haakon var en ung mann som hadde smakt på livet og hadde alt foran seg. Alt stoppet opp både for Haakon og oss, sa far Arne Bratland fra scenen.

Sønnen døde av et stoff de ikke hadde hørt om før. Etterpå måtte de lete lenge for å finne informasjo­n om skadevirkn­ingene. Det meste på nettet handlet om hvor ufarlig MDMA – eller «kjaerlighe­tsdop» – er.

TAR FLERE LIV

Sannheten er blant annet at stoffet tok livet av 92 mennesker i England og Wales i 2018, det høyeste registrert­e tallet på 25 år.

Mona og Arne Bratland mener det er viktig å få fram rett kunnskap, som om at kroppen vår reagerer ulikt på bruk av stoff.

– Formidling av fakta er ikke å bruke pekefinger. Dere må kjenne fakta for å kunne ta gode avgjørelse­r og vurdere konsekvens­er av handlingen­e deres, sa Arne Bratland rettet mot de unge tilhørerne i Q42.

Kkg-elev Andreas Wallem Timenes sier han fikk en viktig påminnelse onsdag.

– Om at valgene man tar ikke bare får konsekvens­er for en selv, men også de rundt, sier 18-åringen til Faedreland­svennen.

Han og klassevenn­ene ønsker mer kunnskap.

– Jeg føler vi unge vet altfor lite om skadevirkn­ingene rundt rusmidler, sier Andreas.

– HØRER MYE OM ECSTASYBRU­K

– Snakkes det om MDMA i ungdomsmil­jøet?

– Du hører mye om ecstasy, at det tas i festsituas­joner, sier Mailinn Bakke.

– De som var russ i fjor forteller at det var mye ecstasy i russetida, legger Andreas til.

Klassevenn­ene påpeker at stoff som GHB og ecstasy er tema i russesange­r, og mener sangene har en påvirkning­skraft og normaliser­er stoffene.

– Men vi hører oftere om folk som røyker hasj enn om folk som tar ecstasy. Hasj er mer normaliser­t enn ecstasy, sier Martine Throne (18).

– Er det et press om å bruke narkotika?

– Ikke et press, men kanskje folk i russetida tenker «ja, ja, vi lever bare en gang». Folk glemmer kanskje at man ikke kan gjøre ting i russetida uten at det får konsekvens­er, sier Andreas Wallem Timenes.

Faedreland­svennen har spurt politiet i Agder om tall knyttet til beslag av MDMA, men er blitt henvist til den nasjonale Kriposstat­istikken.

Tallene viser faerre beslag første halvår, sammenlign­et med samme periode i fjor. Men mengden beslaglagt MDMA har aldri vaert større enn i 2019.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mona og Arne Bratland reiser rundt med foredraget «Tør du?» der de forteller om sine opplevelse­r og kommer med faktaopply­sninger rundt skadevirkn­ingene av stoffet som tok livet av sønnen.
ALLE FOTO: JACOB J. BUCHARD Mona og Arne Bratland reiser rundt med foredraget «Tør du?» der de forteller om sine opplevelse­r og kommer med faktaopply­sninger rundt skadevirkn­ingene av stoffet som tok livet av sønnen.
 ??  ??
 ??  ?? – Man får det rett i trynet, sier Andreas Wallem Timenes (t.v.) etter foredraget i Q42 onsdag. Til høyre: Mailinn Bakke.
– Man får det rett i trynet, sier Andreas Wallem Timenes (t.v.) etter foredraget i Q42 onsdag. Til høyre: Mailinn Bakke.
 ??  ?? Haakon Bratland fra Trondheim døde i 2017.
Haakon Bratland fra Trondheim døde i 2017.
 ??  ?? Kkg-elevene Martine Throne (f.v.) Johnny Ea, Mailinn Bakke og Andreas Wallem Timenes.
Kkg-elevene Martine Throne (f.v.) Johnny Ea, Mailinn Bakke og Andreas Wallem Timenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway