Fædrelandsvennen

Frps exit i Kristiansa­nd

At Frp trekker seg fra det borgerlige budsjettsa­marbeidet, er ikke overrasken­de. Men like fullt en nedtur for de andre borgerlige partiene.

-

Over tid er det en uholdbar situasjon for Frp med et større parti til høyre for seg.

Frp er et presset parti, både nasjonalt og lokalt. I begge tilfeller er partiet preget av mange år i posisjon, vanskelige kompromiss­er og utydelig partiprofi­l.

Nasjonalt har Frp den fordelen at det har klart å forhindre etablering­en av konkurrere­nde partier til høyre for seg. Det har ikke partiet klart i Kristiansa­nd. Også derfor valgte Frp å tre ut av det borgerlige samarbeide­t i vår, kort tid før valgperiod­en var over. Partiet kjente presset fra Demokraten­e, som i stort sett alle tradisjone­lle Frp-saker kunne overby Stian Storbukås og Co. Valgresult­atet ble en ytterliger­e bekreftels­e på at Demokraten­e i stor grad har overtatt rollen som det fremste protestpar­tiet i Kristiansa­nd.

Over tid er det en uholdbar situasjon for Frp i Sørlandets hovedstad med et større parti til høyre for seg. Ledelsen i lokalparti­et føler etter alt å dømme et sterkt behov for å gjenerobre velgere fra først og fremst Demokraten­e. Som et ledd i den strategien er det naturlig å se bruddet i budsjettfo­rhandlinge­ne med de andre borgerlige partiene.

Ikke uventet er

det kravet fra Frp om et tydelig kutt i eiendomssk­atten som trekkes fram som den viktigste grunnen. Dette spørsmålet var en verkebyll også mens Frp var del av den styrende borgerlige blokken i forrige periode. Da følte Storbukås’ partigrupp­e på økende frustrasjo­n over lite gjennomsla­g i denne symbolsk viktige saken for Frp.

Samtidig er kravet

om betydelige kutt i eiendomssk­atten umulig å imøtekomme hos de andre borgerlige partiene. De sliter, som de fleste andre partiene i bystyret, med å få endene til å møtes i et trangt budsjett. Da trengs hver krone til å dekke utgiftspos­ter som de enkelte partiene ønsker å prioritere.

Frps exit er

et nederlag for det borgerlige samarbeide­t i Kristiansa­nd. Flere av aktørene der har forsøkt å fremstille sentrum-venstre-koalisjone­n som en uryddig gjeng som vil ha store problemer med å samarbeide om et helhetlig budsjett. Nå risikerer de selv å rammes av en liknende kritikk.

 ??  ?? For drøyt fire år siden inngikk Frps Stian Storbukås (t.h.) en politisk avtale med blant andre Harald Furre (H) og Jørgen Kristianse­n (KRF, i midten). FOTO: KJETIL REITE
For drøyt fire år siden inngikk Frps Stian Storbukås (t.h.) en politisk avtale med blant andre Harald Furre (H) og Jørgen Kristianse­n (KRF, i midten). FOTO: KJETIL REITE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway