Fædrelandsvennen

Hardkjør mot Ropstad om homoterapi

- ALF OLE ASK OSLO

Krf-leder og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad mener at det ikke er nødvendig med et forbud mot homoterapi og at et slikt forbud rammer trosfrihet­en.

Allerede før spørretime­n onsdag morgen, var det klart at Regjeringe­n vil utrede et forbud mot homoterapi eller konverteri­ngsterapi. Krf-leder og barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad er uenig med egen regjering. Han vil ikke utrede spørsmålet. Saken kommer opp i Stortinget fordi Ap mener at denne type terapi skal forbys.

Kari Henriksen fra Ap innledet den muntlige spørretime­n med å kritisere statsråden for at han ikke har kommet til Stortinget og redegjort for krisen i barneverne­t. Denne uken tapte Norge nok en sak i menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

Derimot har han, ifølge henne, brukt tid på blant annet å forsvare homoterapi. Henriksen viste til at Ap har lagt frem et forslag i Stortinget om å forby slik terapi som hun karakteris­erte som en krenkende, diskrimine­rende og livstruend­e praksis.

Statsråden var godt forberedt på at dette ville bli et tema i hans møte med opposisjon­en.

ER FORBUDT I DAG?

– La meg vaere helt tydelig, jeg tar sterkt avstand fra konverteri­ngsterapi, og jeg mener det er forbudt i dag, svarte Ropstad og viste til overgrepen­e, den volden og terapien som skader folk, slik VG har dokumenter­t.

– Det er forbudt, og det må vi bekjempe, sa Ropstad som mente at dette handlet om holdninger om hvordan man møter sårbare mennesker, sa han.

– Det statsråden sier er feil, det vi har sett i for eksempel VGS dokumentar. Organisert praksis av homoterapi, det er i dag lov. Og det må slutte. Det er livsfarlig for barn og unge. Det er derfor må vi ha et forbud, sa Henriksen.

TROSFRIHET?

Men der hvor Ropstads holdninger skilte seg tydelig fra opposisjon­en var hensynet til trosfrihet­en.

Statsråden mente at debatten om homoterapi har rommet alt fra overgrep til de som ønsker en samtale om vanskelige forhold i livet.

Ropstad sa at han var imot et eget forbud, fordi det kunne ramme religionsf­riheten.

– Jeg er opptatt av å løfte trosfrihet­en. Vi er imot forbud, fordi dette er forbudt i dag, sa Ropstad og la til at den rammen som er der for debatten vil ramme tilfeller som vil innskrenke menneskers og trossamfun­ns muligheter til å mene og tro ting som er annerledes enn den rådende samfunnsno­rmen, slo han fast.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) i Stortinget­s spørretime onsdag. Ropstad vil ikke ha forbud mot homoterapi.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) i Stortinget­s spørretime onsdag. Ropstad vil ikke ha forbud mot homoterapi.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) forlater talerstole­n under Stortinget­s spørretime onsdag.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX Barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad (KRF) forlater talerstole­n under Stortinget­s spørretime onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway