Fædrelandsvennen

Go-ahead kan ikke love bedre mobildekni­ng

Om det blir bedre mobil- og nettdeknin­g på Sørlandsba­nen når Goahead har overtatt? Kanskje. Etter hvert.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Det dreier seg om infrastruk­tur. Ansvaret ligger hos Bane Nor og Telenor. Vår jobb i Go-ahead blir å pushe på! konstatere­r Charlotte Malling.

Det var tirsdag morgen og frokostmøt­e hos Naeringsfo­reningen i Kristiansa­ndsregione­n. Snaut 20 mennesker var til stede.

Malling er kommersiel­l sjef i Go-ahead Norge, som overtar driften av Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen fra 15. desember. Nå hadde hun kommet til et kilent tema i innlegget sitt: nettog mobildekni­ngen på Sørlandsba­nen.

På deler av strekninge­ne mot både Oslo og Stavanger er den elendig, tidvis ikke-eksisteren­de.

Som Mallings kollega, kommunikas­jonssjef Kristin Monstad uttrykte det:

– Jeg kom selv med toget fra Oslo i går. Vi må få bedre løsninger!

Før møtet begynte hadde Faedreland­svennen kommet i prat med Livar Hølland fra Sanden Media. Han er aktiv togbruker til både Oslo og Stavanger og hadde møtt fram av pur interesse.

– At nettilgang­en er så ustabil, er frustreren­de når man har planer om å jobbe på turen. Skal Goahead øke kundemasse­n fra både privat- og forretning­smarkedene, må den bedres. Jeg savner at noen har et totalansva­r for tilbudet, at togene er i orden og går, og at det er mobil- og nettdeknin­g, sukket Hølland.

VIL OPPGRADERE, MEN ...

Etter at møtet var slutt, ringte vi Kristin Monstad på nytt. Om det var riktig oppfattet at Charlotte Malling forsiktig hadde antydet at Go-ahead kunne komme til å bidra med penger til bedret dekning på Sørlandsba­nen?

Monstad dobbeltsje­kket og kom tilbake per tekstmeldi­ng:

«Vi har planer om oppgraderi­ng av WIFI i togene, men endelig spesifikas­jon for ombygning er ikke klar ennå. Leveranse fra Bane Nor og teleoperat­ør langs strekninge­n er som sagt viktig for kundens opplevelse av nettet. Vi vil jobbe sammen med de med mål om at kunden skal få bedre netttilgan­g på reisen.»

MOBILFORST­ERKERE

Neste til å bli interpelle­rt var Svein Horrisland, kommunikas­jonssjef i Jernbanedi­rektoratet.

– Tre ting må vaere på plass. For det første må det vaere mobildekni­ng i området toget kjører gjennom. Normalt er den bedre utbygd langs veiene. For det andre må signalene vaere så sterke at de trenger inn i togvogna. Og for det tredje må det vaere dekning i tunnelene, konstatert­e Horrisland.

Så hadde han en nyhet:

– Norske Tog AS, som eier alle togene (og som selv er eid av Samferdsel­sdeparteme­ntet, red.anm.) har begynt arbeidet med å installere mobilforst­erkere i vognene. Når det blir Sørlandsba­nens tur, vet jeg imidlertid ikke.

– Vil Jernbanedi­rektoratet bidra til å få fart i saken?

– Vi arbeider med en rapport om hva som trengs for å bedre situasjone­n, men den er ikke ferdig ennå, svarte Svein Horrisland.

BEDRE INNEN FEM ÅR

Avslutning­svis hadde Horrisland en bemerkning om Telia og Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het som fikk Faedreland­svennen til å ringe fagsjef Espen Slette hos Nkom. Han jobber med dekning.

– Ja visst. Telia vant dekningsbl­okken med forpliktel­ser til å dekke utvalgte jernbanest­rekninger da frekvenser til 5G ble auksjonert bort i juni 2019. Telia har fram til 31. desember 2025 på å få dekningen på plass. Den skal for øvrig ha en gjennomsni­ttlig hastighet på minimum 5 Mbit/s for hver bruker, opplyste Slette.

Han fant fram et dokument som han sendte Faedreland­svennen. Her er et utdrag:

«Innehaver av dekningsfo­rpliktelse­n for jernbane skal sikre tilgang til mobilt bredbånd langs følgende strekninge­r: (...) Stavanger – Egersund – Kristiansa­nd (...) Dekningskr­avet gjelder utendørs. Dekning i tunneler er ikke omfattet av dekningskr­avet. Det stilles heller ikke krav om at Innehaver skal sikre videredist­ribusjon av signalene inn i togsettene. (...) Dekningsfo­rpliktelse­n skal vaere oppfylt innen 31. desember 2025 (...)»

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristin Monstad er kommunikas­jonssjef i Go-ahead Norge, Tore Askildsen er avtroppend­e fylkesvara­ordfører og leder for Jernbanefo­rum Sør. Ingen av dem kan love bedre mobil- og nettdeknin­g på Sørlandsba­nen med det første.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristin Monstad er kommunikas­jonssjef i Go-ahead Norge, Tore Askildsen er avtroppend­e fylkesvara­ordfører og leder for Jernbanefo­rum Sør. Ingen av dem kan love bedre mobil- og nettdeknin­g på Sørlandsba­nen med det første.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway