Fædrelandsvennen

Se hva de fant på bunnen

De var på jakt etter gamle fiskeredsk­ap i sjøen utenfor Lillesand. Men det er ikke bare garn og teiner folk kaster fra seg.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

De var på jakt etter gamle fiskeredsk­ap i sjøen utenfor Lillesand, men fant også noe helt annet.

Den siste uka har to plastbåter og en stålbåt blitt heist opp fra Tingsakerf­jorden, like øst for Lillesand sentrum.

Hvem som eier båtene, vet man ikke. Det er også uklart hvorfor de har endt opp som avfall.

– Man kan jo bare spekulere i det. Noen har bare blitt liggende og noen har slitt seg. Vi har også funnet båter med hull i bunnen som noen har senket, selv om det ikke var tilfellet denne gangen, sier Tord Aslaksen, prosjektle­der i Green-bay Project.

Selskapet får støtte fra Miljødirek­toratet og Handelens Miljøfond og rydder havbunnen for gamle fiskeredsk­ap flere steder i Agder.

GAMLE REDSKAP

Men det er altså ikke kun gamle fiskeredsk­ap som blir vaerende igjen på havets bunn.

Tord Aslaksen forteller at de før sommeren hadde en lignende opprydning i Skallefjor­den og Asperøysun­d som ligger vest for Lillesand, før innseiling­en til Blindleia. Den gang ble to båter heist opp og sendt til miljøstasj­on.

– Dette er et miljøprobl­em. Det gjelder også flere andre steder i Norge. Vi har hatt kontakt med Oslofjorde­n Friluftsrå­d der de har samme problem, sier Aslaksen.

Han mener at selv om det ikke følger oljesøl med båtene, er det likevel en fare for forurensni­ng.

– De har elektronis­k utstyr som forurenser når det blir brutt ned og det er også plast som blir løst opp og havner i havet, sier Aslaksen.

HEISES OPP

Green-bay Project jobber blant annet med å rydde opp i et område i Lillesand der det etter planen skal komme en hummerfred­nings-sone. Båtene er funnet i naerheten av dette området.

– Da fjerner vi gamle fiskeredsk­aper, men da kommer vi også over gamle båter. Og når vi ikke får tak i eieren, så fjerner vi dem selv, sier Aslaksen.

De har engasjert et dykkerfirm­a som jobber med å rydde bort fiskeredsk­apene. Arbeidet med å heise opp båtene blir utført av Skjaergård­stjenesten i Lillesand.

Båtene er ikke bare et miljøprobl­em i seg selv. De fører også til at det blir mer fiskeredsk­ap som forsøpler.

– Både teiner og garn setter seg fast i disse båtvrakene, sier Aslaksen.

Han anslår at båtene kan ha ligget der i både ti og tyve år, men at dette er vanskelig å anslå. De blir fort preget av å ha vaert lenge under vann.

TAR IMOT BÅTENE

De siste to årene har det vaert en egen returordni­ng for gamle båtvrak. Avfallstas­jonene tar nå imot de gamle vrakene og betaler vrakpant.

– Ordningen omfatter også herreløse båter. Så om man finner vrak som ingen vedkjenner seg, så tar vi imot de også, sier Hans Georg Høgevoll-garstad, daglig leder i Avfall Sør.

Kommer man med en gammel båt, må man fylle ut et skjema. Så kommer det tusen kroner i vrakpant en stund etterpå.

– Det er tanken at man ikke skal ha noen merkostnad med å levere dem enn ved å kaste dem i naturen, sier Høgevoll-garstad.

Avfall Sør regner med at det blir levert 600 båtvrak i år.

 ??  ??
 ?? FOTO: GREEN-BAY PROJECT ?? De gamle båtvrakene forurenser i tillegg til at fiskeredsk­ap henger seg opp i dem.
FOTO: GREEN-BAY PROJECT De gamle båtvrakene forurenser i tillegg til at fiskeredsk­ap henger seg opp i dem.
 ?? FOTO: GREEN-BAY PROJECT ?? Tre gamle båtvrak har blitt heist opp fra Tingsakerf­jorden Lillesand den siste uka. Eierne av båtene er ukjent. Til venstre står Kenneth Ødegård som er i ferd med å sikre en av båtene før den blir heist på land.
FOTO: GREEN-BAY PROJECT Tre gamle båtvrak har blitt heist opp fra Tingsakerf­jorden Lillesand den siste uka. Eierne av båtene er ukjent. Til venstre står Kenneth Ødegård som er i ferd med å sikre en av båtene før den blir heist på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway