Fædrelandsvennen

Besatt av gammeldags tenkning er en karakteris­tikk som rammer Miljøparti­et De Grønne.

Både nasjonalt og lokalt vil MDG bremse veibygging­en kraftig. Det er ikke løsningen på framtidas trafikk- og klimaprobl­emer.

-

Miljøparti­et De Grønne vil stanse en rekke store motorveipr­osjekter rundt om i landet som ikke er igangsatt. I partiets forslag til statsbudsj­ett rammes blant annet ny E 18 mellom Grimstad og Arendal og ny E 39 mellom Lyngdal og Ålgård.

Lokalt mener MDG

at Gartnerløk­ka er et prosjekt for gårsdagen, ikke for morgendage­n. «Vi står midt i en klimakrise, og 6000 kristiansa­ndere marsjerte for klima. Så sitter vi og diskuterer en ny trafikkmas­kin», sa MDGS Mira Svartnes Thorsen i forbindels­e med debatten i Kristiansa­nd formannska­p onsdag.

MDGS standpunkt­er er

ikke overrasken­de. Men det er likevel skuffende at ikke partiet tar innover seg den rivende teknologis­ke utviklinge­n som heldigvis er i ferd med å forandre bilparken. I stedet sa MDGS talsperson Arild Hermstad til NTB at «Regjeringe­n er besatt av å bygge nye flerfelts monstervei­er som vi ikke trenger. Dette er svindyrt og gammeldags».

Besatt av gammeldags

tenkning er en karakteris­tikk som rammer MDG selv med betydelig sterkere kraft. Partiet ser ikke ut til å ville forholde seg til det som de fleste andre mener er en svaert viktig klimasak, nemlig at det i Norge fra 2025 kun skal selges utslippsfr­ie personbile­r og lette varebiler. Rett nok er dette en målsetting som flere aktører stiller spørsmål ved realismen i. Men da skulle man trodd at den fremste oppgaven til et klimaparti var å jobbe for at dette målet faktisk blir realisert.

Det er likevel skuffende at ikke partiet tar innover seg den rivende teknologis­ke utviklinge­n.

MDG ser heller

ikke ut til å ville ta innover seg at uansett hvordan man snur og vender på det, vil bil vaere et svaert viktig transportm­iddel i vårt vidstrakte land i overskueli­g framtid. Satsing på kollektivt­rafikk er viktig, saerlig i byene, men rundt om i landet vil privatbile­n fortsatt vaere det fremste framkomstm­iddelet. Da kreves det stadig sikrere og mer framkommel­ige veier. Blant annet vil ikke stamveinet­tet vaere komplett før det står ferdig en sammenheng­ende firefelts motorvei mellom Stavanger og Oslo. Så bør det også vaere en politisk kjerneoppg­ave å legge til rette for at bilene som bruker de nye, trafikksik­re veiene, er tilpasset framtidas klimakrav.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Kø i morgenrush­et på dagens E 39 fra vest inn mot Brennåsen i Songdalen kommune.
FOTO: JARLE MARTINSEN Kø i morgenrush­et på dagens E 39 fra vest inn mot Brennåsen i Songdalen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway