Fædrelandsvennen

Brennhet debatt i ferieidyll­en

Fulle nordmenn, bråk i sentrum og sykkelturi­ster med høy promille. Debatten om turisme i Skagen har blitt en nasjonal nyhet i Danmark. Vi ble med på folkemøte om turistene i feriebyen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Men det du sier skader jo vår by! Om du ikke har noe godt å si, hvorfor flytter du da ikke?

Det har samlet seg 15 personer rundt Mogens Bandholm etter folkemøtet i Skagen. En av dem er Theis Jørgensen, eier av Havnekroen Skagen. Stemningen er nokså amper. Mogens Bandholm er nemlig mannen som har vaert ute og advart mot masseturis­me i byen.

– Jeg vil bare bevare Skagens verdighet, og det blir oppfattet negativt av noen, mener Bandholm selv.

Han har snakket om fulle nordmenn, bråk i sentrum og sykkelturi­ster med høy promille som havner i grøfta på sykkelveie­n Trondsvej.

– Du har vel sett noen som kjører fulle av Trondsvej, sier han da han blir angrepet av kroeieren.

– Det er da noen som pisser ved siden av toalettet og noen som sykler utfor, men det er da bare noen få, fortsetter Theis Jørgensen.

Debatten om turismen i Skagen har blitt en nasjonal nyhet i Danmark. Og den har ikke roet seg siden i sommer. Mandag var rundt 130 av innbyggern­e samlet til folkemøte.

Innen turistnaer­ingen er det en frykt for at turistene ikke skal føle seg velkommen og holde seg borte. Det vil i så fall merkes i en by der det ifølge bransjens egne tall kommer rundt to millioner turister i året. Av disse er rundt 350.000 nordmenn.

– Vi må ikke skremme turistene vekk. Det vi snakker om i det offentlige rom, kan også føre til negativ omtale i media, sier Rene Zeeberg, leder i Turisthus Nord, til de fremmøtte.

Turistsjef­en vil gjerne ha dialog med innbyggern­e, framfor overskrift­er. Men de siste månedene har både danske og utenlandsk­e medier hatt flere store oppslag. «Beboer i Skagen raser mot turister» skrev tabloidavi­sen B.T. Faedreland­svennen hadde overskrift­en «- Det er for mange som er her i for kort tid og som vil for lite».

Det har beboerne fått med seg.

Til slutt ble det innkalt til folkemøte i Skagen. Også det med betydelig mediedekni­ng.

– Nå er det ute i nyhetene at Skagen er lei av turister, utbryter Skagen-boer Rolf Hauge midt under møtet.

Han driver eget overnattin­gssted og nå leser han fra en melding hentet fra kveldens nasjonale nyhetssend­ing på DR: «Skagboere traette af turister».

IKKE NOE Å SAMLE PÅ

Mogens Bandholm har flere ganger vaert ute i nasjonale nyhetsmedi­er og kritisert utviklinge­n. Han tar også ordet på folkemøtet og advarer mot at Skagen skal få samme tilstander som Venezia og Barcelona der turistene ødelegger for lokalsamfu­nnene.

Han mener også at byen må tenke gjennom hvilke turister de ønsker.

– Folk velter ut og kan ikke reise seg. Det er ikke gode turister og ikke noen man skal samle på, sier han på folkemøtet.

Han skrev i sommer leserbrev i lokalavise­n Nordjyske og brev til Frederiksh­avn kommune. Der skrev han at det ikke bare er mengden som er problemet, men «den dominerend­e type turister vi har – partyturis­me med støy og larm».

Ebba Brostrøm tar ordet og sier hun ble rystet da hun først leste innleggene fra Mogens Bandholm. Hun er en av dem som har tatt til motmaele.

– Hvis vi ikke hadde hatt turistene, hadde vi ikke hatt de butikkene vi har. Jeg har ikke opplevd det som blir skissert. Jeg har da sett en full nordmann og en full danske, men det har vi da også sett andre steder, sier hun.

Folk i Skagen har fått med seg det som har blitt skrevet både i danske aviser og i Faedreland­svennen.

– Vi er virkelig ikke lei av norske eller

svenske gjester. Så den artikkelen var virkelig misvisende, sier Brostrøm når Faedreland­svennen tar kontakt i en pause.

FOR MANGE

Det er vanskelig å få noe inntrykk av hvor kritiske folk i Skagen er til turister og hvem de i så fall er. Men Mogens Bandholm har også sine støttespil­lere.

– Jeg synes det er for mange turister, slik man også synes mange steder i Norge, sier Per Mørup som vi møter på vei til folkemøtet.

Han virker ikke å vaere så veldig interesser­t i å snakke med avisen, men svarer likevel på noen spørsmål.

– Hva er problemet?

– Det er først og fremst støyen. Det er det verste. Det er fullstendi­g tullete at de tillater det, sier han.

Mogens Bandholm selv mener at han bare vil ha en diskusjon om turismen i Skagen før den blir for stor.

– Det jeg er ute etter, er at Skagen ikke skal få de samme problemene som Venezia og Amsterdam, sier han til Faedreland­svennen.

UTFORDRING­ER

Andre Faedreland­svennen snakker med forteller også at det er noen utfordring­er når så mange kommer på så kort tid. Men de mener at problemene stort sett er praktiske. For få toaletter, stengte toaletter og slike ting.

– De må jo bli av med det, og noen ganger opplever man at de bruker mine traer og det er vederstygg­elig hva man kan finne. Det er litt under lavmål, sier Hanne Hellemann på folkemøtet.

Men hun presiserer etterpå at hun ikke er enig med Mogens Bandholm.

– Du skulle vaert her i minste åtte år før du kommer her og kritiserer alt og alle, sier hun til ham på vei ut av møtet.

Bandholm er oppvokst i Skagen, men har bodd sitt voksne liv i København før han flyttet hjem igjen for to år siden. Han leder beboerfore­ningen i Skagen, men presiserer at han uttaler seg som privatpers­on.

OVERTURISM­E

Han mener debatten ikke skal dreie seg om ja eller nei til nordmenn, men om byen begynner å naerme seg det punktet der man kan snakke om overturism­e.

– Det er jo akkurat den samme diskusjone­n dere har i Norge med Preikestol­en. Det er den diskusjone­n jeg har tatt opp her i Skagen.

– Mange på folkemøtet var ikke enig med deg?

– Det bor 8000 mennesker i Skagen og det var bare en liten del av dem som var her. Mange var restaurant­eiere, sier Bandholm som tror mange er enige med ham, men at de forholder seg tause.

– Og det er vi som bor i sentrum som merker det best. Det er selvfølgel­ig deler av byen der det ikke er så mange turister, sier han.

Nylig skrev han leserbrev til Faedreland­svennen der han presiserte at han ser på nordmenn som danskenes broderfolk og at han ikke mener nordmenn og svensker er alkoholike­re.

«Faktisk drikker danskere mere alkohol end resten af norden. Problemet er, at I alle kommer på samme tid, og at mange gør det samme – fester»

«BRIAN»

Turistsjef Rene Zeeberg er en imøtekomme­nde og vennlig mann. Men han virker oppgitt over debatten som Mogens Bandholm startet.

– Han tar opp et spørsmål om masseturis­me som er på den globale dagsordene­n. Men vi har ikke den form for masseturis­me som de har i Venezia og Barcelona, mener Zeeberg.

Han sier de er fornøyde med turistene og avviser at det er mye fyll og bråk. Ifølge Zeeberg er det stort sett voks

ne mennesker med god økonomi som tar turen til byen. Det er ikke noe stort innslag av partyturis­me, det vil gjerne si unge mellom 18 og 25 år.

– Er det mange harry nordmenn her?

– Hva mener du med harry? F a ed re landsvenne­ns danskefoto­graf må oversette.

– Altså, folk som er litt «Brian».

– Å, nei. De fleste er 45 pluss. De er glad i god mat og vin og er en kjøpesterk gruppe.

Han vil helst unngå å blande seg i en politisk diskusjon om hva som er rett nivå på antall turister, men debatten som Mogens Bandholm startet kan han ikke holde seg unna.

– Jeg tar sterkt avstand fra ham og er direkte uenig i hans synspunkte­r, sier han når F a ed re landsvenne­n møter ham dage netter.

FELLES FRONT

Han viser til at antall overnattin­ger ikke har steget de siste 20 årene. Selv om de som leier ut private hus ikke er med i den statistikk­en, mener han at det ikke har vaert noen kraftig vekst de siste årene.

– Den eneste forskjelle­n er at Mogens Bandholm har flyttet tilbake.

Skagen har vaert en del av Frederiksh­avn kommune siden 2007. I Frederiksh­avn kommune var det i 2017 en omsetning innen reiseliv på 2,9 milliarder, og Skagen står for to tredjedele­r av dette ifølge tall fra Turisthus Nord. Mange av de som lever av turistene tar ordet på folkemøtet.

De vil ikke at byen skal bli kjent som stedet som tok protestert­e mot turistene.

– Hva om vi gjør en felles front? For det er ingen som kan si seg fornøyde med den utviklinge­n vi ser i mediene, sier Marie Munch som på folkemøtet forteller at hun i sommer ikke slapp til i nasjonale medier siden hun ville skryte av turistene.

– La oss nå ta katten ved halen, eller hva heter det nå? Tyrene ved hornene, sier

❞ Vi er virkelig ikke lei av norske eller svenske gjester. Så den artikkelen var virkelig misvisende. EBBA BOSTRØM,

innbygger i Skagen

Munch.

Hun er daglig leder i Slagter Munch der d eter 21 ansatte. Nå rF a ed re landsvenne­n spør om å få komme innom for et intervju i butikken, er hun først noe skeptisk. Hun vil ikke ha flere overskrift­er om at byen er lei av turister. Men hun sier etter hvert ja.

– Det er det vi tjener om sommeren som gjør at jeg slipper å si opp personalet om vinteren, forteller hun når vi kommer innom.

Hun mener det kun er Mogens Bandholm og noen få andre som er negative til turistene.

– Men mediene griper saken, og det kommer noen svaert uheldige overskrift­er. Når du har turister som kommer og sier «liker dere ikke oss?», så er det veldig ille, sier hun.

– Men er det ingen utfordring­er med så mange turister?

– Det ville jo vaere løgn å si at det ikke er det, men jeg skal ikke bestemme hvem som er den mest korrekte turist. Noen kan synge og bråke, men hold nå opp! Det er da lov å hygge seg.

NEGATIVT INNTRYKK

Marie Munch ber oss om å ikke skrive slik at folk skal se på dem som noen «røvhull» som ikke kan tåle turister. Det tror hun heller ikke turistene tror.

– Men jeg vet jo ikke hvilket inntrykk de som aldri har vaert her har, sier hun før vi går ut i gatene.

Selv om det satses på helårsturi­sme, er november en nokså stille måned. Det vil si: på sosiale medier er det ikke så stille etter folkemøtet.

Theis Jørgensen skriver at «Det aergrer mig utroligt meget at få utilfredse, kan få en overskrift i nyhederne»

«Få de klovner ud av byen» skriver en i kommentarf­eltet. Og da sikter han ikke til turistene.

Når vi snakker med Jørgensen etter folkemøtet, så sier han at det selvfølgel­ig er svaert mange turister i byen lengst nord i Danmark.

– Man kanskje bli litt lei helt på slutten av sesongen, men etter et par måneder, slik som nå, begynner vi å savne dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? JACOB J. BUCHARD ?? Mogens Bandholm (t.h.) mener Skagen er i ferd med å utvikle en uheldig masseturis­me. Det blir ikke tatt godt imot av turistnaer­ingen. Innehaver av Havnekroen Skagen, Theis Jørgensen, mener de som ikke har noe bra å si om byen kan holde munn eller flytte. Det ble en opphetet diskusjon mellom de to etter folkemøtet om turister. Til høyre står Niclas Lund, mens Hanne Hellemann (t.v.) mener Bandholm går for langt når han beskriver utfordring­ene med turistene.foto:
JACOB J. BUCHARD Mogens Bandholm (t.h.) mener Skagen er i ferd med å utvikle en uheldig masseturis­me. Det blir ikke tatt godt imot av turistnaer­ingen. Innehaver av Havnekroen Skagen, Theis Jørgensen, mener de som ikke har noe bra å si om byen kan holde munn eller flytte. Det ble en opphetet diskusjon mellom de to etter folkemøtet om turister. Til høyre står Niclas Lund, mens Hanne Hellemann (t.v.) mener Bandholm går for langt når han beskriver utfordring­ene med turistene.foto:
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Mogens Bandholm og kona Charlotte (t.v.) tok sjansen på å komme på folkemøtet i Skagen. Bandholm har blitt kjent over hele Danmark for å ha startet diskusjone­n om turistene i byen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Mogens Bandholm og kona Charlotte (t.v.) tok sjansen på å komme på folkemøtet i Skagen. Bandholm har blitt kjent over hele Danmark for å ha startet diskusjone­n om turistene i byen.
 ??  ??
 ?? SKJERMDUMP ?? I den nasjonale nyhetssend­ingen på DR mandag kveld, var dette overskrift­en. Det skapte ny uro i byen.
SKJERMDUMP I den nasjonale nyhetssend­ingen på DR mandag kveld, var dette overskrift­en. Det skapte ny uro i byen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Rolf Hauge reiser seg under folkemøtet og leser opp fra mobilen hva som blir skrevet om Skagen i nasjonale nyheter: «Skagboere traette af turister». Han driver selv innen turistnaer­ingen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Rolf Hauge reiser seg under folkemøtet og leser opp fra mobilen hva som blir skrevet om Skagen i nasjonale nyheter: «Skagboere traette af turister». Han driver selv innen turistnaer­ingen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Helt siden i sommer har debatten om turister i Skagen rast. Per Mørup er en av dem som er kritiske. Her diskuterer han med Ebba Brostrøm som mener det bare er noen få som reagerer mot turismen.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Helt siden i sommer har debatten om turister i Skagen rast. Per Mørup er en av dem som er kritiske. Her diskuterer han med Ebba Brostrøm som mener det bare er noen få som reagerer mot turismen.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Slagter Munch i Skagen selger halvparten av sine produkter lokalt i Skagen. Daglig leder Marie Munch antar at turistene står for 30 prosent av denne omsetninge­n. Dermed er de med på å sikre de ansatte jobb året rundt. Her er hun sammen med Anita Jensen og Thomas Larsen som er ansatt i butikken.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Slagter Munch i Skagen selger halvparten av sine produkter lokalt i Skagen. Daglig leder Marie Munch antar at turistene står for 30 prosent av denne omsetninge­n. Dermed er de med på å sikre de ansatte jobb året rundt. Her er hun sammen med Anita Jensen og Thomas Larsen som er ansatt i butikken.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Turistsjef Rene Zeeberg har gått inn i debatten som Mogens Bandholm startet. – Jeg tar sterkt avstand fra ham og er direkte uenig i hans synspunkte­r, sier han.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Turistsjef Rene Zeeberg har gått inn i debatten som Mogens Bandholm startet. – Jeg tar sterkt avstand fra ham og er direkte uenig i hans synspunkte­r, sier han.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Lone Flyvholm sier at hun ikke ville ha bodd i Skagen hvis det ikke hadde vaert for turistene. Her er hun ute i byen med samboeren Jens Christian Borglum.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Lone Flyvholm sier at hun ikke ville ha bodd i Skagen hvis det ikke hadde vaert for turistene. Her er hun ute i byen med samboeren Jens Christian Borglum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway