Fædrelandsvennen

Åpner for 350 ansatte her

Nytt fylkeshus i Kristiansa­nd kan bli mer omfangsrik­t og koste mer enn tidligere anslått.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Leiekontra­kten for fylkeshuse­t i Tordenskjo­lds gate løper ut i 2022, og Agder fylkeskomm­une er på jakt etter et nytt hjem.

I forslag til budsjett og økonomipla­n, som ble lagt fram torsdag, kommer det fram at det trolig må bygges for flere enn 250 ansatte, som er det antallet som har vaert brukt til nå.

– Vi skal ha kvalifiser­ing for plan- og designkonk­urranse for Elvegata 4, og vil se på ulike alternativ­er for hvor mange kontorplas­ser vi ser for oss. Vi ser at 250 kanskje blir for lite, og vil vurdere å øke opp til 300 eller 350, sier påtroppend­e fylkesrådm­ann Tine Sundtoft.

Hun sier at fylket får overført ansatte fra Statens vegvesen, men at prosessen rundt nye oppgaver til fylket ennå ikke er avklart.

– For å ha fleksibili­tet i framtida vil vi se på hva som er det maksimale antallet å få inn, og det vil og vaere del av en dialog med kommunen om regulering­splan, sier hun.

300 MILL.

Det ligger snaut 300 millioner kroner inne til ombygginge­n av det såkalte Reinhardt-bygget fram til 2023, men kostnadene vil stige med titalls millioner dersom man legger opp til flere ansatte.

– Vi har ikke kalkyler på dette engang, så dette er foreløpige anslag, presiserer fylkesdire­ktør for økonomi og styring, Lise Solgaard.

– Men vi har vurdert kostnadene per arbeidspla­ss opp mot hva det koster å leie kontorplas­ser i dag, og vi ser at det lønner seg å flytte ut, sier hun.

Kommende fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) ser også på prosessen med fylkeshus som en av de mest sentrale framover.

– Det er investerin­ger på gang neste år med over 700 millioner kroner, og på sikt skal vi få et fylkeshus.

– Det blir en spennende prosess neste år, for vi har ikke begynt å se på det ennå. Men vi vet at det vil bli i Kristiansa­nd, sier han.

– Elvegata er ikke spikret?

– Nei det er ikke det, og vi skal komme tilbake til hvor vi ønsker å vaere.

STRENGE PRIORITERI­NGER

Tine Sundtoft la torsdag formiddag fram forslag til budsjett og økonomipla­n for nye Agder fylkeskomm­une.

Et hovedbudsk­ap er at det må spares.

«Aust-agder fylkeskomm­une og Vest-agder fylkeskomm­une har vaert drevet godt, likevel får vi noen utfordring­er både på driftsnivå­et og investerin­gsnivået inn i Agder fylkeskomm­une», heter det i innledning­en til økonomipla­nen.

SPARE

Det varsles om behov for strenge prioriteri­nger i årene framover ettersom lånegjelde­n er «sterkt økende».

I perioden er det planlagt å ta opp 1,6 milliarder kroner i lån, og det er budsjetter­t med en lånegjeld i 2023 på 4,3 milliarder kroner.

«Det er gjort betydelige investerin­ger de siste ti årene, både i skolebygg og fylkesveg i begge de to tidligere fylkeskomm­unene. Dette gir store utslag i utgiftene til renter og avdrag, som i løpet av planperiod­en øker med 55 mill. kroner fra 2020 til 2023», heter det.

Årlige utgifter til renter og avdrag vil i 2023 utgjøre 300 mill. kroner.

Tine Sundtoft legger opp til etablering­en av et spareprosj­ekt i 2020, der målet er å redusere utgifter med 50 millioner kroner i året fra og med 2021. Penger skal og settes i fond når det er mulig.

– Vi tar et bevisst valg ved ikke å bruke ostehøvel til å ta disse kuttene. Vi ønske en ordentlig gjennomgan­g av drift og hva vi bruker penger på i samarbeid med ansatte og eksterne samarbeids­partnere, sier Sundtoft til Faedreland­svennen.

Det varsles også om strenge prioriteri­nger når det gjelder investerin­ger i skolebygg og fylkesveie­r i årene framover. Dette blir en jobb for det nye fylkesting­et.

Det legges opp til å bruke 134 millioner kroner fra fond i perioden for å få budsjetten­e til å gå i balanse. Da vil rundt 30 millioner stå igjen i fond på slutten av perioden.

– HISTORISK DAG

– Det er en historisk dag, og det er spennende å få lagt fram et budsjett på 5,5 milliarder kroner og 3000 årsverk, sier Arne Thomassen til Faedreland­svennen etter framleggel­sen.

– Vi har vaert forberedt på at det vil bli et stramt budsjett, men det er samtidig mange muligheter i dette budsjettet, og vi kan få til mye godt i Agder. Nå skal vi inn å se på dette i de enkelte partigrupp­ene for å se på endringer og justeringe­r, sier han.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Det såkalte Reinhardt-bygget i Elvegata kan bli hjem for Agder fylkeskomm­une.
FOTO: HENRIK IHME Det såkalte Reinhardt-bygget i Elvegata kan bli hjem for Agder fylkeskomm­une.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tine Sundtoft er påtroppend­e rådmann i Agder fylkeskomm­une. Her under presentasj­onen torsdag.
FOTO: JACOB BUCHARD Tine Sundtoft er påtroppend­e rådmann i Agder fylkeskomm­une. Her under presentasj­onen torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway