Fædrelandsvennen

To bortvist under storkontro­ll på Hovden

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

A-krimsenter­et har de siste dagene kontroller­t byggeplass­er på Hovden. To personer er bortvist og arbeidsgiv­er ilegges nå gebyr.

Storkontro­llen ble gjennomfør­t onsdag og torsdag, og tok for seg 30 bedrifter knyttet til hyttebyggi­ng. De aller fleste byggeplass­ene ligger på Hovden, men to bedrifter på Evje ble også gått naermere etter i sømmene.

Av 100 kontroller­te personer er to utenlandsk­e arbeidere bortvist fra byggeplass­en fordi de manglet Hms-kort, som alle arbeidstak­ere er pliktig å ha. Bortvisnin­gen gjelder for 24 timer.

– Hms-kort viser at man har ting på stell, og er inne i det offentlige systemet hva gjelder skatt. Når man ikke har dette, vil arbeidsgiv­er få gebyr, sier Jan Kåre Eriksen i Agder-politiet.

TATT TIDLIGERE

De to arbeiderne har samme arbeidsgiv­er, som også tidligere er blitt tatt for manglende Hmskort.

– I utgangspun­ktet er gebyret ti tusen kroner, pluss to tusen kroner for hvert nye kort som mangler. Når det er gjentakend­e, kan gebyret komme opp i 20.000 kroner, sier Kenneth Tønnessen i Arbeidstil­synet.

I A-krimsenter­et i Kristiansa­nd har flere etater gått sammen mot å kontroller­earbeidsma­rkeds kriminalit­et. Med på denne ukas kontroll var politi, kemneren, Skatteetat­en og Arbeidstil­synet.

– POSITIVT

– Vi synes det er positivt at det ikke ble bortvist flere. I fjor var tallet vel ti personer, men da kontroller­te vi faerre bedrifter, slik at andelen var høyere, sier Eriksen.

Flere bedrifter kan få smekk på fingrene i ettertid dersom Skatteetat­en og Arbeidstil­synet finner ting å bemerke når de går gjennom etterspurt­e lønnsslipp­er og arbeidskon­trakter.

– Det er stor aktivitet i hyttemarke­det på Hovden, og mange som ønsker å komme inn til jul. Det var litt av bakgrunnen for kontrollen nå, sier Jan Kåre Eriksen i politiet.

Han sier kontrollen­e blir tatt godt imot i bransjen.

– De vi kontroller­er oppgir at det er mer seriøse bedrifter i hyttemarke­det enn før, sier Eriksen.

 ?? FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? A-krimsenter­et i Kristiansa­nd har hatt storkontro­ll på Hovden.
FOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN A-krimsenter­et i Kristiansa­nd har hatt storkontro­ll på Hovden.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? – Vi synes det er positivt at det ikke ble bortvist flere, sier Jan Kåre Eriksen i Agder-politiet og A-krimsenter­et.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN – Vi synes det er positivt at det ikke ble bortvist flere, sier Jan Kåre Eriksen i Agder-politiet og A-krimsenter­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway