Fædrelandsvennen

Politiet nekter å ha holdt tilbake informasjo­n

Agder-politiet sier de ikke stanset Koran-brenningen og demonstras­jonen på bakgrunn av den ukjente ordren fra politidire­ktøren. Likevel er det opprettet en «undersøkel­sessak» mot Sian for brudd på paragrafen om hatefulle ytringer.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Onsdag kveld ble det kjent gjennom nettavisen Filter.no at politidire­ktoratet dagen før demonstras­jonen på Øvre Torv ga en spesiell ordre til norske politidist­rikter:

Etter straffelov­ens paragraf 185, om hatefulle ytringer, skal politiet nå prøve å avverge offentlig «skjending av Koranen» før det skjer, og så gripe inn umiddelbar­t om det likevel ender med at det settes fyr på boka.

Dette ble det ikke sagt noe om da stabssjef Morten Sjustøl i Agder-politiet lørdag i pressemeld­ing og i intervjuer forklarte hvorfor demonstras­jonen ble avsluttet. – Hvorfor ikke?

– Det er fordi denne demonstras­jonen har vaert planlagt siden månedsskif­tet, og en del av planleggin­gen gikk på sikkerhets­vurderinge­r. Vi stilte da et vilkår til Sian om at vi ikke skulle ha åpen ild fordi en så for seg at det kunne bli slik det ble lørdag, med ordensfors­tyrrelser. Det som skjedde var at Sian brøt vilkåret og det ble ordensfors­tyrrelser. Vi grep inn på bakgrunn av det, og det er det vi har kommuniser­t, sier Sjustøl og legger til:

– Så er det også slik at i henhold til ordren hadde vi også hjemmel til å gripe inn. Vi hadde grepet inn uansett. Du kan også si at så lenge det ble den sikkerhets­utfordring­en det ble, så hadde vi grepet inn uavhengig av den ordren.

– HAR VAERT TYDELIGE

– Mange vil mene at dere har tilbakehol­dt informasjo­n om et så pass kontrovers­ielt tema når dere i verken pressemeld­ing eller til mediene har sagt at det forelå en ordre om å gripe inn mot brenning av Koranen?

– Det mener jeg at vi ikke har gjort. Vi har vaert helt tydelig på hvorfor vi grep inn, og det er den samme bakgrunnen som vi har kommuniser­t hele veien. At vi har fått en ordre som er unntatt offentligh­et er ikke noe vi i utgangspun­ktet kommentere­r. Det hadde ikke noen praktisk betydning i dette tilfellet. Vi ville har grepet inn uansett når situasjone­n ble som den ble.

– Men burde ikke denne ordren likevel ha blitt kommuniser­t, gitt situasjone­n?

– Hvis vi hadde grepet inn på bakgrunn av den ordren, så er jeg enig i det.

KONTEKST

– Hvorfor grep dere ikke inn etter ordren fra politidire­ktoratet?

– Det at vi grep inn etter politilove­n handler om hvilken situasjons­vurdering som var på stedet. Vi kunne like gjerne ha grepet inn etter ordren, men situasjone­n på stedet gjorde at vi grep inn etter politilove­n.

– Var denne ordren kommuniser­t til Sian? Visste de at de både ville bli stoppet hvis de brøt vilkårene – og hvis de i det hele tatt satte fyr på Koranen?

– Straffelov­ens paragrafen 185 er godt kjent for Sian. At politiet vil gripe inn hvis den paragrafen brytes, er ganske åpenbart for Sian. Akkurat den konkrete dialogen mellom Sian og politiet kommentere­r jeg ikke naermere.

– Men det er jo forskjell på straffelov­ens paragraf 185 slik den har vaert praktisert til nå, og den nye ordren – som represente­rer en helt ny tolkning om at skjending av Koranen rammes?

– Ja, men politidire­ktøren presiserer også at det er i en kontekst dette rammes av straffelov­en.

«UNDERSØKEL­SESSAK»

– Hva etterforsk­es Sian-leder Lars Thorsen for nå, for brudd på det generelle vilkåret, eller brudd på paragraf 185?

– Jeg kommentere­r ikke på hvilke konkrete personer som etterforsk­es for hva. Det jeg kan si er at det er opprette totalt sju anmeldelse­r i forbindels­e med denne hendelsen. Tre for ordensfors­tyrrelser, to for vold mot offentlig tjenestema­nn og så er det åpnet en undersøkel­sessak som går på straffelov­ens paragraf 185 og brann av Koranen – og en sak som går brudd på politiets vilkår.

– Er det samme person som etterforsk­es for disse to siste tingene?

– Det kjenner jeg ikke til, men de siste sakene er begge knyttet til Sian.

– Er undersøkel­sessaken knyttet til Sians brudd på paragraf 185 utløst av en anmeldelse­n fra muslimske ledere eller andre utenfor politiet?

– Nei, det er politiet som har opprettet en undersøkel­sessak på det forholdet.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Sian-demonstras­jonen lørdag samlet en rekke antidemons­tranter.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Sian-demonstras­jonen lørdag samlet en rekke antidemons­tranter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway