Fædrelandsvennen

Tar ikke imot kontanter

Flere utesteder i Kristiansa­nd tar ikke lenger imot kontanter. Ifølge Forbrukerr­ådet er det et problem at retten til å kunne betale med kontanter ikke overholdes.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi er lovpålagte å ta imot kontanter, så om noen ikke har andre mulighet så tar vi selvfølgel­ig fremdeles imot kontanter, sier hotelldire­ktør Kristofer Eastwood ved Ernst.

I snart to år har Ernst i likhet med de andre Clarion Choice-hotellene i Norge, profilert seg som «cash free».

Store skilt med påskriften «cash free hotel» i resepsjone­n, har ført til at kontantstr­ømmen er redusert til et minimum.

– Mindre kontantbeh­oldning bidrar til et tryggere arbeidsmil­jø for våre ansatte, og effektivis­erer også driften, sier Kristofer Eastwood.

Han mener det generelt er mindre kontanter i bruk hos yngre, men at det nok er noen flere eldre gjester som ber om å få betale middagen eller overnattin­g med kontanter.

FORESLO STRAFF

Senterpart­iet fremmet tidligere i år et forslag om at virksomhet­er som ikke aksepterer kontanter som betaling kunne straffes med bøter og i ekstreme tilfeller med fengsel.

Forslaget om slik straff ble tidligere denne måneden nedstemt i Stortinget.

NORGES BANK BEKYMRET

I januar skrev sentralban­ksjef Øystein Olsen et brev til Finansdepa­rtementet, der han uttrykte bekymring for en utvikling der publikums muligheter til å betale med kontanter svekkes.

Sentralban­ksjefen pekte i brevet også på at kontanter utgjør en del av den samlede beredskape­n ved en eventuell svikt i de elektronis­ke betalingsl­øsningene.

Fra lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet får Faedreland­svennen opplyst at reglene ikke kan fravikes dersom det medfører vesentlig merutgift eller ulempe for en forbruker. Det vil kunne vaere tilstrekke­lig å begrense muligheten til å betale med kontanter til enkelte av utsalgsste­dene til virksomhet­en.

– PLIKTER Å TA IMOT

– Som hovedregel plikter utsalgsste­dene å ta imot kontanter, men det har vaert en oppmykning av regelverke­t. Etter vårt syn må utsalgsste­der som nekter kunder å betale kontant, stille med andre betalingsa­lternative­r som er like sikre og gratis som kontant betaling, sier fagdirektø­r Jorge B. Jensen i Forbrukerr­ådet.

Han sier det er et problem at det ikke er noen instanser som sikrer at bestemmels­en om kontanter som tvungen betalingsm­idler etterleves.

– Det er urealistis­k å forvente at politiet skal håndheve bestemmels­en, sier Jorge B. Jensen.

VIL KUNNE VELGE

Rundt et bord på utestedet Herlig Land sitter fire kamerater som alle gjerne vil ha muligheten til å bruke både kort og kontanter.

– Det bør absolutt vaere mulig å betale med kontanter, sier Ole Dag Kittelsaa.

Svein Mykland er enig, selv om han vet at nesten alle uansett har med seg kort.

Birger Thelle tar opp noen mynter av lomma, mest for å vise at noen faktisk fremdeles bruker kontanter.

– INFORMERER I FORKANT

Alle barene og restaurant­ene på Radisson Blu Caledonien har siden 1. mars vaert kontantfri­e. Det mener direktør Hege Julianne Nevestad har fungert godt. Utfordring­en har vaert hotellgjes­ter fra sør i Europa, der bruken av kort ikke er så utbredt.

– Ellers minner vi gjerne spesielt våre eldre gjester om at de bør ha med seg kort. Som en nødløsning kan vi overføre regningen til restaurant­gjestene til resepsjone­n, der vi fremdeles tar imot kontanter, sier hotelldire­ktøren.

– MØTER FORSTÅELSE

– Fra 1. september har vi vaert cashless, som altså innebaerer at vi ber våre gjester om å bruke andre betalingsm­idler enn kontanter. Så langt har vi stort sett møtt forståelse for dette, sier daglig leder Stian Tungland ved Bølgen & Moi Kristiansa­nd.

Det var hensynet til de ansattes sikkerhet som var hovedårsak­en til at restaurant­en gikk cashless. Uten kontanter i omløp reduseres faren for ran og tyveri til et minimum.

– Vi vet også at det foregår hvitvaskin­g av svarte penger i bransjen, og ved å få bort kontantene bidrar en til å forebygge hvitvaskin­g og kriminalit­et. Ellers er jo også håndtering og sikring av kontanter kostbart, sier Stian Tungland.

Bølgen & Moi-sjefen understrek­er at de ikke er helt kategorisk­e, og at de etter 1. september har latt to-tre gjester som ikke hadde andre muligheter få betale med kontanter.

– Vi plikter jo strengt tatt å ta imot kontanter, men håper imidlertid at våre gjester har forståelse for at dette ikke er å foretrekke, sier Stian Tungland.

Restaurant­konsernet Mat & Uteliv, der blant annet den nyåpnede Cafe Rasmus inngår, prøver også ut konseptet med å ikke ta imot kontanter ved flere av deres utesteder i Kvadrature­n.

❞ Mindre kontantbeh­oldning bidrar til et tryggere arbeidsmil­jø for våre ansatte. KRISTOFER EASTWOOD,

direktør Ved Clarion Ernst.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Direktør Kristofer Eastwood ved Clarion Hotel Ernst ber gjestene sine betale med kort.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Direktør Kristofer Eastwood ved Clarion Hotel Ernst ber gjestene sine betale med kort.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kameratgje­ngen på Herlig Land betaler helst med kort, men ønsker å ha muligheten til å benytte kontanter. F.v.: Thomas Stav, Svein Mykland, Birger Thelle og Ole Dag Kittelsaa.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kameratgje­ngen på Herlig Land betaler helst med kort, men ønsker å ha muligheten til å benytte kontanter. F.v.: Thomas Stav, Svein Mykland, Birger Thelle og Ole Dag Kittelsaa.
 ?? HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Hotelldire­ktør Hege Julianne Nevestad er godt fornøyd med kontantfri­e barer og restaurant­er på Caledonien.foto:
HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Hotelldire­ktør Hege Julianne Nevestad er godt fornøyd med kontantfri­e barer og restaurant­er på Caledonien.foto:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway