Fædrelandsvennen

Riksadvoka­ten refser Nav for taushet om trygdeskan­dalen

- TEKST: NTB

I et møte 26. september med Nav og flere andre etater spurte riksadvoka­t Tor-aksel Busch om noen hadde noe vesentlig nytt å melde. Nav sa ingenting.

Det kommer fram i et oppsiktsve­kkende brev fra Riksadvoka­ten til Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Riksadvoka­ten viser til et møte i Det sentrale samarbeids­forum 26. september i år. Der deltok davaerende riksadvoka­t Tor-aksel Busch sammen med Nav-direktør Sigrun Vågeng og flere andre etatsleder­e.

Busch inviterte ifølge møterefera­tet til «en kort runde rundt bordet med oppdaterin­g av vesentlig nytt siden forrige møte fra de enkelte etatsleder­e».

Ifølge brevet til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n sa Vågeng da ingenting om trygdeskan­dalen som var under opprulling i Nav.

VAGE FORMULERIN­GER

I brevet påpekes det videre at Nav kontroll allerede 18. september, altså uka før møtet i samarbeids­forumet, hadde vaert i kontakt med flere politidist­rikter om saken.

«Nav orienterte ikke om brevene som var sendt ut til politiet, og disse var ukjente både for politidire­ktøren og undertegne­de», heter det i redegjørel­sen fra Busch, som er gjengitt i brevet til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

Det var TV 2 som omtalte brevet først.

Busch opplyser videre at flere av politidist­riktene har opplyst at de på grunn av formulerin­gene i Navs brev, «som til dels var vage», ikke oppfattet henvendels­ene som varsel om en større systemfeil som gjorde det nødvendig å stanse eller vurdere andre saker.

«Det viktigste preventive tiltak vi kan se, ville vaert at Nav varslet Riksadvoka­tembetet på et langt tidligere tidspunkt», fortsetter Busch.

Også justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) kom torsdag med svar til kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

Han opplyser i sitt brev at lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet ikke har vaert forelagt spørsmål om endringer i oppholdskr­avet for de nå mye omtalte trygdeytel­sene.

«Ut fra det departemen­tet har kunnet bringe på det rene, har Lovavdelin­gen ikke vaert forelagt spørsmålet om eller utredet behovet for endringer i oppholdskr­avet for de aktuelle ytelsene i folketrygd­loven som følge av innholdet i trygdeforo­rdningene slik disse er gjennomfør­t i norsk rett», skriver Kallmyr.

«Lovavdelin­gen har heller ikke avgitt noen tolkningsu­ttalelse om forholdet mellom bestemmels­ene i folketrygd­loven og inkorporas­jonsforskr­iften», heter det videre.

BLE ORIENTERT 22. OKTOBER

Statsråden skriver videre at hans departemen­t for første gang ble orientert om saken i et etatsstyri­ngsmøte hos Justis- og beredskaps­departemen­tet 22. oktober 2019.

Riksadvoka­ten ble formelt orientert 16. oktober.

På spørsmål om hva som kunne vaert gjort annerledes i saken, viser Kallmyr til granskings­utvalget som regjeringe­n har satt ned for å undersøke saken.

Bakteppet for skandalen er feilprakti­sering av Eøs-reglene som gir nordmenn rett til å ta med seg kontantyte­lser som sykepenger, pleiepenge­r og arbeidsavk­laringspen­ger til utlandet.

Trygdeskan­dalen blir på nytt tema når Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité møtes torsdag ettermidda­g.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvoka­t Tor-aksel Busch.
FOTO: NTB SCANPIX Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvoka­t Tor-aksel Busch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway