Fædrelandsvennen

Miljøparti vil stoppe alle nye «monstervei­er»

MDG vil skrote motorveipr­osjekter som ikke er igangsatt, både i Agder og Rogaland. Det skal gi åtte milliarder kroner til kutt i kollektivp­riser, gratisreis­er, tog og sykkel- og gangfelt.

- NTB

Satsingen kommer fram i samferdsel­spakken i partiets alternativ­e budsjett, som ble lagt fram torsdag.

– Regjeringe­n er besatt av å bygge nye flerfelts monstervei­er som vi ikke trenger. Dette er svindyrt og gammeldags, sier MDGS talsperson Arild Hermstad til NTB.

Partiet vil i sitt budsjettfo­rslag for 2020 redusere kollektivp­risene med 20 prosent og innføre gratis kollektivt­ransport for barn under skolealder i hele landet. Prislappen er 3,85 milliarder kroner.

Dette beløpet er inkludert i partiets satsing på kollektiv, sykkel og gange, som har en samlet pris på 6,1 milliarder. For å finansiere satsingen legger MDG opp til å hanke inn ti milliarder kroner på en splitter ny flyseteavg­ift neste år, noe Dagbladet kunne fortelle onsdag.

– FLERE FELT GIR ØKT TRAFIKK

MDG henter også inn penger ved å sette bom for alle ikke igangsatte veiprosjek­ter som skal øke kapasitete­n, og som vil skape mer trafikk og utslipp.

– De store monstervei­enes tid er forbi. I stedet må vi bruke pengene på å forbedre kollektivt­ilbudet og sikre og vedlikehol­de de veiene vi allerede har, sier Hermstad.

Han nevner følgende eksempler på prosjekter som MDG ville stoppet neste år: E18 Vinterbro (230 millioner på 2020-budsjettet), E18 Lysaker–ramstadsle­tta (400 millioner), planleggin­gsmidler til Rogfast (200 millioner) og E39 Vinjeøra (200 millioner). Hermstad trekker også fram E18 mellom Arendal og Grimstad og E 39 mellom Ålgård og Lyngdal som eksempler.

– Er ikke dette en distriktsf­iendtlig politikk og en oppskrift på mer kø?

– All forskning viser at når du bygger flere felter, øker trafikken tilsvarend­e. Det går ikke an å bygge seg ut av bilkø, sier Hermstad.

– Når det gjelder distrikten­e, satser vi én milliard mer på skredsikri­ng og flomsikrin­g og sørger for bedre veier der folk bor. Vi er opptatt av bedre standard på fylkesveie­r og lokale veier, sier Mdgtoppen.

Partiet vil øke skatter og avgifter med 31 milliarder kroner for å få råd til å bruke 20 milliarder mer enn regjeringe­n på klimatilta­k.

– Essensen i MDGS skatte- og avgiftspol­itikk er at vi bruker skattene til sterk sosial omfordelin­g, og vi bruker avgiftene for å sikre «forurenser betaler»-prinsippet, sier MDGS stortingsr­epresentan­t Une Bastholm.

LANG ØNSKELISTE

På MDGS ønskeliste står også en jernbanesa­tsing på to milliarder kroner utover regjeringe­ns budsjett.

Partiet ønsker å elektrifis­ere gjenvaeren­de togstrekni­nger, konsekvens­utrede Nord-norge-banen og høyhastigh­etstog, utrede hyperloop mellom Oslo og København og sørge for flere avganger mellom norske byer.

Opposisjon­spartienes alternativ­e budsjetter har liten reell politisk betydning utover å synliggjør­e deres prioriteri­nger og satsingsom­råder. De fire regjerings­partiene, som har flertall i Stortinget, la nylig fram sin enighet om neste års statsbudsj­ett.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN / NTB SCANPIX ?? Dette E 39-prosjektet fra Lyngdal i Agder til Ålgård i Rogaland er det anbefalte forslaget fra Statens Vegvesen. Dette prosjektet er et av dem som Miljøparti­et De Grønne vil droppe i sitt forslag til statsbudsj­ett som ble lagt fram i går av Stortingsr­epresentan­t Une Bastholm, Ørjan Jensen, den første ordføreren for MDG og Arild Hermstad (bildet t.v.).
FOTO: STATENS VEGVESEN / NTB SCANPIX Dette E 39-prosjektet fra Lyngdal i Agder til Ålgård i Rogaland er det anbefalte forslaget fra Statens Vegvesen. Dette prosjektet er et av dem som Miljøparti­et De Grønne vil droppe i sitt forslag til statsbudsj­ett som ble lagt fram i går av Stortingsr­epresentan­t Une Bastholm, Ørjan Jensen, den første ordføreren for MDG og Arild Hermstad (bildet t.v.).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway