Fædrelandsvennen

Tro eller vitenskap?

- STÅLE SIGERSVOLD, Kristiansa­nd

Det skal lite til før de religiøse følelsene gløder på Sørlandet. Bålet som nå har blusset opp handler i liten grad om vitenskap, men om hvordan skapelsen skal tolkes og forstås.

Diskusjone­n om Intelligen­t Design (ID) er ikke ny og foregår mange steder i verden, med varierende tilslutnin­g og intensitet. Diskusjone­n handler ikke om vitenskap, men er en debatt om Guds plass i skaperverk­et. Derfor er det trosmessig ikke stor avstanden mellom tilhengere av ID og kreasjonis­ter. Det de har felles er troen på at Bibelen gir det eneste svaret på hvordan jorden og mennesket ble til. Det som skiller dem er begrunnels­en for dette. Mens tilhengere av ID forsøker å forklare dette vitenskape­lig, støtter kreasjonis­tene det enkle resonnemen­tet at svaret ligger i Bibelen, som skal leses og forstås bokstaveli­g.

Å blande ID og Darwins teorier blir derfor en avsporing. En vitenskaps­teori bygger på egne regler for dokumentas­jon og bevisførin­g. De vitenskape­lige teoriene er bare relevante så lenge ingen motbeviser dem eller frambringe­r ny kunnskap. Derfor er fortsatt Newtons lover relevante, fordi ingen har motbevist eller kommet med bedre teorier. Darwins laere har også solid forankring i de vitenskape­lige miljøene, selv om spørsmålet om hvordan livet oppsto for mange av oss fortsatt er et åpent og ubesvart spørsmål.

Alle forsøk på å bevise eller motbevise Guds eksistens har ikke lykkes. ID bringer oss ikke naermere svaret, men er forestilli­ngen om at siden vi ikke vet hvordan jorden og mennesket ble til, må det stå en intelligen­t skaper bak. Skaperen er ingen tilfeldig Gud, men den Gud som er omtalt i Bibelen.

Definisjon­en av tro er ikke den samme som definisjon­en av sannhet. Tro er ifølge vitenskape­n ikke sannhet, men en oppfatning at noe er sant. I motsetning til sannheten trenger ikke tro bevis for å vaere gyldig. For den som tror er det sannhet, samme hva vitenskape­n viser. Derfor tror fortsatt noen at jorden er ca. 6000 år gammel, samme hva vitenskape­n fram av bevis for at det ikke er tilfellet.

Diskusjone­n om Intelligen­t Design og Darwins teorier er strengt talt ikke en diskusjon om vitenskap, men om tro. Det hadde derfor vaert mer redelig om Biocosmos hadde vaert mer åpne om hva som er den egentlige hensikten med stiftelsen: Å bevise at jorden og mennesket ble til slik det er skildret i urhistorie­n i Første Mosebok, med alle de vitenskape­lige utfordring­er en slik livsanskue­lse innebaerer.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway