Fædrelandsvennen

Vår lille store verden

- HÅKON REPSTAD SR., Søgne

Billetten ble bestilt og reisen bekreftet. Deretter kom ventetiden.

Idenne ble det viktig å trygge situasjone­n, konsentrer­e seg om innholdet og ta del i utviklinge­n. De neste syv-åtte-ni månedene måtte slik sett brukes godt og detaljene voktes nøye. Reisemålet var bestemt og forberedel­sene måtte kvalitetss­ikres. Det å takke for muligheten jeg var tildelt, fikk vente. Mange hadde stått i kø uten å lykkes. Det var ren skjaer tilfeldigh­et at jeg skulle bli med på ei reise langt av sted. Ut i det blå og kanskje få dele turen med andre, om alt gikk etter planen. En avbestilli­ngsforsikr­ing kom ikke på tale. Jeg valgte å stole på reiseselsk­apets representa­nter og deres erfaring. Det burde holde og vaere godt nok.

Jeg så «stjerner» i det øyeblikket porten åpnet seg. Alt det nye viste seg å starte med kaos. En naken begynnelse uten balanse og med uklart syn. Totalt hjelpeløs uten språk, men hvor armer og bein i ukontrolle­rte bevegelser beviste at jeg var i live. Det føltes unektelig håpløst, men trøsten var at andre verdenskri­g var slutt og freden hadde igjen senket seg over deler av den blå vakre kloden. Med den som plattform kunne reisa fortsette.

Reiseleder­e og veiledere fulgte nøye med, og beviset på at all begynnelse er vanskelig ble stadig konstatert, også at gravitasjo­nskraften ikke alltid besørget ens ve og vel. De to første rundene rundt sola gav i så måte en bratt laerekurve, og det var i runde en og runde to de største fallene kom, men også de største fremskritt­ene. Jeg begynte å kjenne på at livet ikke var så verst. Runde tre, fire og fem gikk med til konsolider­ing og utforsking av lokalmiljø­et. Jeg ble bedre kjent med plassen min på jord, samtidig som barnetroen etablerte sin trygge plass via søndagssko­lens stjernebok. Fortsatt kunne fallene mot jordkloden oppleves, og med det smertelige stjerner og måner sett på netthinnen. Det ble naturlig å trøste seg med måneskinne­t som viste vei i mørket, og ikke minst sola som opplevdes varm og god. Å vaere stjerne i eget verdensrom var ikke så verst.

Billetten på reisen var fortsatt gyldig. Turen trygg og kloden i stø kurs rundt sola, runde på runde i en hastighet av 107 000 kilometer i timen. I disse laerte man om mestring og utvikling, tilpassing og endring. De som motsatte seg livets lov om deltakelse i endring, ble hengende etter.

Og i den tjuefemte runden min skjedde noe stort. Det ble å lese at mennesket hadde nådd månen. Avisene beskrev den første spaserture­n der. En vanlig mandag på jordkloden, og datoen var 21. juli 1969. Astronaut Neil Armstrong steg ned på måneoverfl­aten og sa: «Et lite skritt for mennesket, men gigantisk for menneskehe­ten.»

Siden har jeg vaert med på ytterliger­e femti runder rundt sola, men føler fortsatt på hvor lite jeg forstår. Imidlertid fornemmer jeg bedre jordkloden­s unike plassering i verdensrom­met. Der, blant milliarder av kloder, milliarder av solsysteme­r, milliarder av galakser og igjen milliarder hoper av galakser. Jeg har vanskeligh­eter med å forstå at et lite steg ned på månen er et gigantisk steg for menneskehe­ten.

I håpet er jeg medreisend­e enda noen turer til rundt Sola og i Melkeveien, og er samtidig oppmerksom på hvor sårbar og liten jeg er på disse rundene, likedan hvor langt det er til tryggheten bak stjernene, man følte på som liten.

Takk til stiftelsen «Biocosmos» og til Einar Rasmussen og deres ønske om å bidra til økt forståelse av naturens fantastisk­e design.

Ordtak av Marie von EbnerEsche­nbach: De forstår lite som bare forstår det som kan forklares.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I håpet er jeg medreisend­e enda noen turer til rundt Sola og i Melkeveien, og er samtidig oppmerksom på hvor sårbar og liten jeg er på disse rundene, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX I håpet er jeg medreisend­e enda noen turer til rundt Sola og i Melkeveien, og er samtidig oppmerksom på hvor sårbar og liten jeg er på disse rundene, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway