Fædrelandsvennen

Ufred i Kristiansa­nd– en invitasjon til det onde

- EZAZ A. WIRCK

I fredens Norge oppfordrer og inviterer Arne Tumyr nordmenn til å splitte og hate.

En kald november ettermidda­g møter han og hans likesinned­e opp i sør for å brenne ark i ytringsfri­hetens navn. I Norge er vi ikke hindret fra å si vår mening kun fordi det ikke er i tråd med andres syn. Forstyrrel­se av den alminnelig­e fred og orden er derimot straffbart.

Samfunnet vårt i Norge gjenspeile­r toleransen vist av planeten vi bor på. Tumyr og hans voldelige motstander­e glemmer at de står på asfalt. Under asfalten er det jord.

Planeten vår gir oss et felles gulv likt for alle mennesker. Hverken denne eller naturen har noensinne diskrimine­rt mellom et folk og et annet. Dette kan enkelt illustrere­s med det faktum at alle egenskaper og evner nordmenn er født med, innehar også innbyggern­e i USA, Japan, Brasil, Ghana etc. På lik linje drar alle mennesker seg nytte av elementer som luft, vann, ild og jord. Videre tar alle mennesker en del av produkter som frø, frukt osv.

Disse fenomenene laerer oss leksen om at vi også burde oppføre oss på en velvillig og vennlig måte overfor medmennesk­er og samtidig ikke vaere smålig og intolerant.

Til tross for hundre forskjelle­r mellom folkegrupp­er og samlegger funnsklass­er i Norge har vi enkelte likheter. Vi er skapninger av samme art som betegnes som mennesker. I tillegg til dette er vi innbyggere i samme land - naboer. Dette krever at vi, med oppriktigh­et og rene intensjone­r, blir hverandres venner. Vi burde disponere vennlighet og det å vaere behjelpeli­ge overfor hverandre. De utfordring­ene vi står overfor burde imøtekomme­s med en type sympati som om vi er blitt til flere ledd i en og samme kropp.

Et livssyn fri for universal medfølelse er overhodet ikke et livssyn. På samme måte er et menneske uten evnen til å sympatiser­e ikke et menneske.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway