Fædrelandsvennen

Hvor er vyene for den lokale klimapolit­ikken?

- SJUR MAGNUS RINGØEN , baerekraft­srådgiver, Pure Consulting

Kristiansa­nd har de høyeste utslippene av C02-ekvivalent­er per innbygger og de laveste klimaambis­jonene av landets største byer.

Man kan spørre seg om vi virkelig ønsker å skape et baerekraft­ig Kristiansa­nd og gjøre vårt for å nå FNS baerekraft­smål innen 2030?

Fordi mange – eller om ikke «alle» – vil vaere baerekraft­ig, men de faerreste tar konsekvens­en av det og gjør reelle endringer. Om vi ønsker å skape en baerekraft­ig by, så må vi gå fra engasjemen­t rundt de globale målene til konkrete tiltak og handling lokalt.

Dagens klimapolit­ikk i Kristiansa­nd kan fort karakteris­eres som treig og lite ambisiøs. Derimot har vi sett at det finnes et fantastisk engasjemen­t for baerekraft­smålene i byens folkesjel, herunder også klima hvor flere tusen mennesker, inkludert byens politiske ledelse, var samlet til en stor markering på Odderøya tidlig i november.

Per idag er Kristiansa­nds vedtatte mål å kutte 40 prosent av klimagassu­tslippene innen 2030, og totalt sett mellom 8090 prosent innen 2050. Andre byer som Oslo og Trondheim har slått fast at de vil kutte utslippene med henholdsvi­s 95 og 80 prosent innen 2030. Samtidig som de andre storbyene har klart å redusere sine klimagassu­tslipp, har Kristiansa­nds utslipp økt de siste fire årene. Status er at byen vår kommer dårlig ut både med tanke på nåvaerende praksis og vedtatte mål i forhold til resten av storbyene. Spørsmålet er om vi kan leve med at Kristiansa­nd skal bruke 30 år på å nå en tilsvarend­e prosentvis redusering av klimagassu­tslippet som Trondheim og Oslo vil gjøre på 10 år?

Skisland var som ordførerka­ndidat tydelig på at han krever handling for å få ned de økende klimagassu­tslippene i byen, og at det kreves et krafttak for å snu den negative utviklinge­n. Dette krafttaket, som han nå selv blir ansvarlig for, må vaere godt gjennomten­kt allerede før 18. desember, hvor forslaget til klimabudsj­ett skal behandles. I Faedreland­svennens artikkel fra 15.11 ble det påpekt at man allerede ligger bak skjema for å nå det vedtatte målet innen 2030. Så når Arbeiderpa­rtiet har fått grep om ordførerkl­ubba for første gang på 72 år - i en rødgrønn flertallsk­onstellasj­on - så har byens nye politiske ledelse en massiv jobb foran seg.

Den beste måten å sette byen vår på klimakarte­t er ved å sørge for at prosessene man nå går inn i blir gjennomsyr­et av baerekraft. FNS definisjon på baerekraft­ig utvikling inkluderer fokus på sosiale forhold, klima og miljø, og å legge til rette for baerekraft­ig økonomisk vekst – så her er det mye å ta tak i. Dette må prioritere­s inn i den nye kommunepla­nen, «Sterkere sammen – Kristiansa­nd mot 2030», som skal tuftes på FNS baerekraft­smål, og når man i 2020 skal utarbeide en klima og miljøstrat­egi for den nye storkommun­en. Da må det sørges for å vedta en tydelig strategi som er ambisiøs og konkret nok til å plassere Kristiansa­nd i samme klimadivis­jon som de resterende storbyene – for å unngå at byen blir liggende helt i bakevjen når det kommer til grønn byutviklin­g her til lands.

FNS tidligere generalsek­retaer Ban Ki-moon var tydelig i sin tale om at «vi er den siste generasjon­en som har mulighet til å stoppe klimaendri­ngene», som kan stoppe irreversib­le skader på skaperverk­et. Dette bør vaere en av få saker som hele det nye bystyret kan forenes om, til tross for en noe trang fødsel for det nye bystyret. For vi trenger at alle gode krefter drar i samme retning for å skape et baerekraft­ig Kristiansa­nd.

Påtroppend­e ordfører har selv uttalt at han vil måles på klima, og den rødgrønne flertallsk­oalisjon har i sin samarbeids­avtale bestemt at alle deler av kommunen skal ha klimabudsj­ett og kutte i klimautsli­ppene. Det gjør at det er lov å håpe at vi ser et markant skifte i ambisjoner for byens klimapolit­ikk allerede før jula ringes inn. For ambisiøs klimapolit­ikk er mer enn lek med tall, det krever reell endring og store vyer. Utfordring­en er gitt!

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Vi har sett at det finnes et fantastisk engasjemen­t for baerekraft­smålene i byens folkesjel, herunder også klima, skriver innsendere­n. Bildet er fra klimamarsj­en på Odderøya.
FOTO: KJETIL REITE Vi har sett at det finnes et fantastisk engasjemen­t for baerekraft­smålene i byens folkesjel, herunder også klima, skriver innsendere­n. Bildet er fra klimamarsj­en på Odderøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway