Fædrelandsvennen

Syretest for våre folkevalgt­e og storkommun­en

-

I disse dager er våre politikere samlet for å lage budsjett for nye Kristiansa­nd.

Arbeidet er svaert krevende, for her er det ikke snakk om blanke ark og fargestift­er. Store og små valgløfter skal veies mot forpliktel­ser som de tre tidligere kommunene allerede hadde påtatt seg, og rådmannen har lagt fram et budsjettut­kast som varsler mer havresuppe enn kanapeér de fire kommende årene.

En av forpliktel­sene våre folkevalgt­e har et spesielt ansvar for er den tidligere og riktige beslutning­en som ble tatt om at folket på Langenes i Søgne skal kunne bruke sitt engasjemen­t, penger og dugnadsånd til å skape fellesskap i stedet for å måtte vedlikehol­de det eneste offentlige forsamling­slokalet mellom Vågsbygd og Søgne gamle prestegård. Vi var mange som jublet da kommunesty­ret i Søgne med solid flertall gikk inn for at kommunen skulle overta driften av Langenes arbeidskir­ke – på linje med alle andre kirkebygg i den nye kommunen. Vi ble tilsvarend­e frustrert når rådmannen i vår nye kommune la fram sitt budsjettut­kast uten at det var funnet plass til den relativt beskjedne forpliktel­sen denne driften vil innebaere.

Langenes arbeidskir­ke er i dag et velfungere­nde og godt vedlikehol­dt bygg med høy standard og verdi. Kirka ble bygget på dugnad i 1987, og i over 30 år har bygdefolke­t på dugnad sørget for at taket er tett, vinduene rene og lokalet alltid klart til å ta imot de mange tusen som hvert år deltar på konserter, barnesamli­nger, fritidsklu­bber, møter og gudstjenes­ter, for bare å nevne noe av alt som bidrar til inkluderin­g og fellesskap i bydelen vår. Her er rom for både gammel og ung i et flott kirkerom, i en stor kjellerstu­e og ulike grupperom. Her er storkjøkke­n og alt som skal til for aktivitet med lav terskel og appell også langt ut over de mange faste kirkegjeng­ere som bor i området.

Langenes arbeidskir­ke er stort sett fylt med liv og aktivitet hver eneste dag, året og uka gjennom. Behovet for frivillige og engasjerte mennesker som påtar seg ansvar er med andre ord stort. Også nye generasjon­er stiller opp til dugnad for fellesskap­et, men det blir stadig vanskelige­re å motivere til vedlikehol­d og teknisk drift. Som alle andre steder er det aktivitet, innhold og møter mellom mennesker som motiverer til frivilligh­et. Ikke vaskebøtte­r, malerkoste­r og paller med takstein.

Vi forventer at våre politikere i praksis viser at de står for det de allerede har gått inn for. At de i praksis viser oss hva det betyr å prioritere bydelene i den nye kommunen. At de tar ansvar for arbeidskir­ka på Langenes slik at folk i Søgne og på Langenes får de samme muligheten­e som folk over alt ellers i kommunen. SVERRE FALCH LEDER, Stiftelsen Langenes Arbeidskir­ke,solveig Sagatun leder, Søgne menighetsr­åd,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway