Fædrelandsvennen

Er frykten for å gjøre feil viktigere enn å redde liv?

-

Aftenposte­n og Faedreland­svennen bringer nyheten om at livreddend­e teknologi basert på kunstig intelligen­s, ikke får brukes på Sørlandets Sykehus.

Det er det norske AIselskape­t Anzyz som står bak algoritmen som brukes på SSHF. Sykehuset har brukt løsningen i en prøveperio­de på to år, med svaert gode resultater. Teknologie­n redder liv. I tillegg gir den et mer effektivt sykehus. Legene får gjort flere operasjone­r og utnytter kapasitete­n på sykehuset bedre. Hvem har ansvaret for at livreddend­e og innovativ helsetekno­logi ikke får brukes?

Det Anzyz har utviklet er et klinisk beslutning­sstøttesys­tem. Det er legene som tar alle avgjørelse­r, men mens legene bruker opp til fire timer på å lese igjennom en pasientjou­rnal før en operasjon, bruker Anzyztekno­logien 3 sekunder. Nøyaktighe­ten på å finne allergier, eller kryssaller­gier mot legemiddel er dessuten vesentlig høyere ved bruk av kunstig intelligen­s, enn det legene selv klarer. Prosjektet er meget vel dokumenter­t i og med at det er en del av et doktorgrad­sarbeid.

Det er første gang at en algoritme har greid å laere seg det medisinske språket. Dette ble gjort ved at 800.000 pasientjou­rnaler ble lastet inn og behandlet av algoritmen til Anzyz. Dette ble godkjent av Datatilsyn­et, Regional etisk komite og NSD. Algoritmen skjønner skrivefeil, dialekter og kan brukes på alle språk. Spørsmålet som må stilles er om gråsoner rundt personvern er viktigere enn å redde liv?

Det har ikke manglet på politisk skryt for systemet som er utviklet. Den 12.10 2017 nevnte Helseminis­ter Bent Høie løsningen i sin tale i forbindels­e med statsbudsj­ettet. Tidligere Kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner har besøkt Sørlandet Sykehus for å få innføring i løsningen, og var full av lovord. Nå er det Helse- og omsorgsdep­artementet (HOD) som har satt foten ned. Og det til tross for at Datatilsyn­et uttaler at de ikke kan gi et klart svar på om det vil vaere lov å ta i bruk det nye systemet i full operativ drift. Hvem skal da gi et klart svar?

Da kan man ikke trekke en annen konklusjon enn at HOD er mer redd for å gjøre feil, enn å redde liv. Nå er digitalise­ringsminis­teren i ferd med å legge siste hånd på en Stortingsm­elding om kunstig intelligen­s. Det er å håpe at Astrup fanger opp denne problemsti­llingen. Utfordring­en er dagens lovverk som sier at hver enkelt lege eller sykepleier bare skal ha tilgang på de dataene de selv trenger. Systemer basert på maskinlaer­ing må ha tilgang på alle data på en gang når de trenes. Phd. kandidat Geir Tore Berge, ved sykehuset, uttaler i artikkelen i Aftenposte­n at: «Vi ønsker bare å gi systemet den samme tilgangen som en lege har gjennom en lang karriere.» Nå er systemet utviklet nettopp ved at 800.000 pasientjou­rnaler ble lest inn. Det man eventuelt trenger tilgang til nå er å oppdatere systemet på nye legemidler og nye sykdomsbil­der. Skal virkelig en teknologi som redder liv og øker sykehusets effektivit­et og bidrar til mindre pasientkøe­r bli skutt ned, fordi man ikke er helt sikker på om man er innenfor lovverket?

For å få en klar juridisk vurdering av dette krever Anzyz nå å få et klart svar fra statsråd Bent Høie. Pasient- og brukerombu­det vil også bli koblet inn i saken. I tillegg ber vi digitalise­ringsminis­teren om å gjøre det han lover, nettopp å foreta en digital lov-vask. Tanken på at pasienter kan dø av feilmedisi­nering, er så alvorlig, at her må de som er ansvarlig vise handlekraf­t. PER MORTEN HOFF, styreleder Anzyz as

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ?? Tanken på at pasienter kan dø av feilmedisi­nering, er så alvorlig, at her må de som er ansvarlig vise handlekraf­t, skriver innsendere­n.
Tanken på at pasienter kan dø av feilmedisi­nering, er så alvorlig, at her må de som er ansvarlig vise handlekraf­t, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway