Fædrelandsvennen

Ikke glem Stalin, Torstveit!

- HALVOR FJERMEROS

«Fjermeros har rett i det han skriv, men han tek ikkje med Stalin.» Slik kommentere­r Leiv Torstveit (16.11.) en kronikk jeg hadde om de sovjetiske krigsfange­ne som i motsetning til jødene er utelatt fra den norske fortelling­a om krigen.

Stalin var verken ansvarlig for hvordan nazistene behandlet krigsfange­ne her eller hvordan Norge etter krigen fortsatte med den fornedrend­e politikken mot sovjeterne. Mitt anliggende var det mangelfull­e etterkrigs­oppgjøret med tyske krigsforyt­elser mot fangene og med Gerhardsen­regjeringa­s hemmelige oppgraving­saksjon av krigsfange­likene.

At mange krigsfange­r ble sendt tilbake til «sitt heimlege kommunistp­aradis», som Torstveit skriver, gir meg anledning til å rette opp et inntrykk som mange har av hvilken skjebne fangene ble til del i Sovjet. For i motsetning til fantasiful­le spekulasjo­ner om at det «bar rett til Sibir», så har den russiske historiker­en Viktor Zemskov studert arkivene for i alt 4,2 millioner repatriert­e sovjetere, både sivile og militaere, etter krigen. Blant de soldatfang­ene kom han til at 42,8 % gikk inn i Den røde arme ved hjemkomst innen mars 1946, omtrent samme andel ble sendt hjem, direkte eller via arbeidsbat­aljoner i det krigsherja landet, mens 14,8 % ble sendt til NKVD (det hemmelige politiet) og videre til Gulag-leire. Blant de siste var mange fanger som var mistenkt for å ha latt seg verve til den såkalte Vlasov-haeren, et vedheng til en tyskvennli­g, russisk eksilregje­ring som nazi-tyskland etablerte i 1942. Formålet var å styrte «bolsjevikt­yranniet», m.a.o. en femtekolon­ne blant de sovjetiske styrker som sloss for livet mot det tyske overfallet. Det skal ikke store fantasien til for å forstå at den generelle russiske militaere mistenksom­het ble naeret av dette i krigsoppgj­øret. At mange ble rammet av urettferdi­g tvang og død i Stalins fangeleire er det for øvrig ingen grunn til å betvile.

Min kronikk om krigsfange­nes glemte skjebne var knyttet markeringe­n av den sovjetiske haerens frigjøring av Finnmark og den fordreinin­g av historien som har fulgt dette kapitlet fra før den kalde krigen og fram til i dag. Den sittende regjering har vegret seg for å tilkjenne Den røde arme fortjent aere. Verre er at Eu-parlamente­t denne høsten har vedtatt at Sovjet var «ansvarlig for utbruddet av 2. verdenskri­g» på linje med Hitler-tyskland i 1939. Dette er det groveste tilfelle av ideologisk styrt historiefo­rfalskning om krigen hittil, som viser at «krigen om krigen» aldri tar slutt, noe enhver krigsinter­essert burde vie sin tid til. Jeg håper du ikke «har glemt Stalin» i kampen om krigens historie, Torstveit. Det har jeg heller ikke gjort min framstilli­ng av krigsfange­nes skjebne. Les boka «Med lik i lasten» om de sovjetiske massegrave­ne, så ser du mer enn 30 henvisning­er til stålmannen med barten i Kreml.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway