Fædrelandsvennen

Ayatollaen­e i Teheran må stoppes

-

Siden 14. november 2019 protestere­r folket i Øst-kurdistan og Iran mot den iranske regjeringe­ns beslutning om å øke bensinpris­ene, landets økonomiske krise og forvirring av landets sosiale og samfunnet forhold.

Befolkning­en i Iran har lidd under det brutale islamsk diktaturet i 40 år. Irans regime har svart på protesten ved å undertrykk­e og drepe mennesker. Siden 14. november antas mer enn 100 mennesker å ha blitt drept, over 3000 såret og tusenvis av demonstran­ter å ha blitt arrestert av IRGC og sikkerhets­styrker. I følge noen lokale kilder er antall skadede i Østkurdist­an høyere enn i andre områder av Iran.

I løpet av de siste 40 årene har det islamske regimet bevist at det ikke har kapasitet til eller ønske om å løse de økonomiske og sosiale krisene i samfunnet. Det har også vist at regimet ikke er i stand til å innføre menneskere­ttigheter eller rettighete­r til etniske grupper i Iran.

Regimet slår ned mot ethvert fredelig krav fra befolkning­en. Det har også myrdet de kurdiske politiske lederne og politiske aktivisten­e utenfor den iranske grensen, inkludert Eu-land. Landets økonomiske ressurser brukes til å eksportere terrorisme og støtte internasjo­nal terrorisme i Midtøsten. Ayatollaen­e har stor innflytels­e i andre lands interne forhold og skapt spenning i regionale land.

Mens regimet i Iran har utplassert alle sine styrker for å slå ned på demonstran­tene, har regimet også steng Internett og telenett over hele landet.

Det er ikke noe internasjo­nalt presse i Iran og Øst-kurdistan, om det er noen, har de ikke lov til å rapportere hendelsene nøyaktig. Demonstran­tene blir slaktet av iransk sikkerhets­styrker. Dette skjer uten noen fordømmels­e fra verdenssam­funnet. MAKVAN KASHEIKAL ,leder av Demokraten­e i Norge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway