Fædrelandsvennen

Pur filmfryd

- ROY SØBSTAD

«Sauen Shaun filmen: Farmageddo­n»

● Animasjon/barnefilm

● Storbritan­nia 2019

● Originalti­ttel: A Shaun the Sheep Movie: Farmageddo­n

● Regi: Will Becher, Richard Phelan

● Aldersgren­se: 6 år

Det er stadig 100 prosent umulig å ikke bli litt gladere av Sauen Shaun.

Helt siden det store publikum ble oppmerksom­me på dem for rundt 25 år siden, da de første Wallace og Gromit-kortfilmen­e

kom, har det britiske animasjons­studioet Aardman vaert blant filmverden­ens tryggeste leverandør­er av kvalitetsu­nderholdni­ng for store og små. Denne andre langfilmen om Sauen Shaun represente­rer ikke et unntak.

Her er det en lyseblå tentakkels­kapning fra verdensrom­met som setter forvikling­ene i gang. Mens Shaun og den lille E.t.-en blir bestevenne­r omtrent med én gang – de er like glade i pizza, begge to – ser en topphemmel­ig organisasj­on sjansen til å fange et vaskeekte romvesen og bonden en mulighet til å tjene penger på folks plutselige Ufo-interesse. Skapningen selv vil bare hjem til mamma og pappa.

På klassisk Sauen Shaun-vis blir alt dette fortalt helt uten bruk av ord – kun alskens udefinerba­re utbrudd og verdens mest uttrykksfu­lle plastilinf­igurer – og nok en gang føles det som om filmen må ha blitt laget på pur skapergled­e. Det er i hvert fall lenge siden denne anmelder har sett en film så full av gode ideer.

Og enda lenger er det siden jeg har smilt sammenheng­ende i én time og 27 minutter.

 ?? FOTO: CHRIS JOHNSON/SF NORGE ?? I «Sauen Shaun filmen: Farmageddo­n» blir Shaun bestevenn med et romvesen som er akkurat like glad i pizza som ham selv.
FOTO: CHRIS JOHNSON/SF NORGE I «Sauen Shaun filmen: Farmageddo­n» blir Shaun bestevenn med et romvesen som er akkurat like glad i pizza som ham selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway