Fædrelandsvennen

Helseprobl­emer stopper Ingvild Flugstad Østberg

Ingvild Flugstad Østberg mister helgas renn på Beitostøle­n og verdenscup­åpningen i finske Ruka neste helg.

- TEKST: KURT B. M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no BERNT BRENNEVANN bernt.brennevann@aftenposte­n.no ODD INGE AAS odd.inge.aas@aftenposte­n.no LARS SØRNES lars.sornes@adresseavi­sen.no

29-åringen har ikke noe klart svar på når hun er tilbake i skisporet.

Østberg startet seansen med en spøk om at hun var blitt gravid, noe hun raskt trakk tilbake, men var mer preget da hun fortalte at hun ikke er klar for å gå skirenn.

– Det har seg sånn at jeg har havnet i en situasjon der jeg ikke kan gå skirenn. Det er selvfølgel­ig veldig kjedelig og beklagelig at det er blitt sånn. Det er helsemessi­ge årsaker, der ikke alle kravene i helseattes­ten er innfridd. Det vil si at det beste for meg nå er at jeg står over skirenn, forteller hun på en pressekonf­eranse torsdag.

Forrige sesongs verdenscup­vinner sa at hun har valgt å trene mye og tøft.

– Som toppidrett­sutøver balanserer man ofte på en knivsegg. Det er en risiko med å trene så mye, og nå trenger kroppen litt tid for å komme seg på plussiden, sa hun videre.

Fra sist vinters VM i Seefeld tok Gjøvik-løperen med seg tre sølvog to bronsemeda­ljer.

– HELSEN TRUMFER ALT

Østberg fortalte at det er en sammensatt situasjon og at det er flere ting som ligger bak, men hun ville ikke gå i detaljer.

– Jeg ønsker å vaere så åpen og aerlig som mulig, uten å gå inn i hver minste detalj. Jeg håper dere respektere­r det. Jeg prøver også å vaere bevisst min rolle som forbilde, og jeg håper fortsatt å kunne vaere det. Jeg tror og håper jeg har noen grunnlegge­nde verdier, sier hun.

Østberg sa videre at hun ellers har det fint og stort sett er i godt humør.

– Jeg sitter ikke inne og sturer og griner, sier hun.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er veldig kjedelig å måtte stå over skirennene.

Hun roste støtteappa­ratet, som av og til må vaere litt strenge.

– Helsen trumfer alt, sa hun.

JOHAUG: – VELDIG KJEDELIG

Therese Johaug sier følgende om lagvenninn­en:

– Det er veldig kjedelig at hun ikke skal få gå på Beitostøle­n og i Ruka, men vi er samtidig glade for at vi har helseteame­t rundt oss.

Johaug fortalte at hun også har kjempet for å vaere på riktig side.

– Jeg har også balansert på en knivsegg med all den treningen jeg har lagt ned. Jeg er liten og lett av natur. Det har vaert enkelte perioder der jeg har jobbet med meg selv for å komme på plussiden, sier hun.

– MÅ HA RESPEKT

Øystein Andersen, som er skiforbund­ets medisinske ansvarlige, vil heller ikke vaere konkret på hva som er Østbergs utfordring­er med helsen.

– Hun er ikke syk, og hun trener.

Men som hun sa, så lever de (utøverne) på en knivsegg og belaster kroppen ekstremt mye. Dette er en sammensatt situasjon, sa Andersen som på spørsmål fra NRK avkreftet at det dreide seg om spiseforst­yrrelser.

– Jeg synes hun var tøff. Hun går langt i å nevne sin helse. Så må vi ha respekt for hvor langt man går i å vaere privat, sa Andersen.

Han vil ikke spekulere på hvor lang tid Østberg trenger før hun er tilbake i skisporet.

– Av og til må man ta et steg til siden, og det gjør vi nå. Vi skal få Ingvild tilbake til start så fort som mulig.

TETT OPPFØLGING

Andersen understrek­er at alle utøverne får tett oppfølging fra helseteame­t, og at Ingvild Flugstad Østberg tar noen grep.

– Å drive toppidrett er til tider en balansekun­st. Som hun sa selv, så tar hun ned treningsvo­lumet litt. Det gjelder å lande situasjone­n slik at perioden blir så kort som mulig, sier Øystein Andersen.

Han forteller at det skjer fra tid til annen at langrennsu­tøvere må ta en pust i bakken.

– Vi har flere hundre som går gjennom helseattes­ten av langrennsl­øpere i Norge hvert år. Det innebefatt­er både en klinisk undersøkel­se hos lege og en egenattest som blir fulgt opp. Hvert år er det noen som trenger korreksjon, og det viser at vi setter helsen foran prestasjon, sier Andersen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ingvild Flugstad Østberg må ta en pause fra langrenn.
FOTO: NTB SCANPIX Ingvild Flugstad Østberg må ta en pause fra langrenn.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Therese Johaug har selv opplevd at det har vaert vanskelig å balansere trening og hvile.
FOTO: NTB SCANPIX Therese Johaug har selv opplevd at det har vaert vanskelig å balansere trening og hvile.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway