Fædrelandsvennen

Stortrives som Tyskland-proff

Med plass i startoppst­ilingen, 2000 hjemmetils­kuere i snitt og spillere fra seks nasjoner på laget, er livet som tysklandsp­roff utfordrend­e og gøy.

- RENATE BJERLAND

Jeg er noen måneder inne i mitt første år som profesjone­ll volleyball­spiller i Bundesliga i Tyskland. Laget jeg spiller for heter 1. VC Wiesbaden og har ligget jevnt midt på tabellen de siste årene. I år har vi hatt en litt tøff start på sesongen og ligger nå på niendeplas­s av 11 lag. Wiesbaden er en klubb som er kjent for å ha en god struktur og har sendt gode spillere til de beste klubbene i Tyskland og også andre land i Europa.

Bundesliga regnes for å vaere en av de beste seriene i Europa på kvinneside­n. Det er et jevnt nivå på de fleste lagene og høy konkurrans­e om å kvalifiser­e seg til sluttspill­et. Mitt mål denne sesongen er å utvikle meg som spiller og laere masse. Dette er en kul erfaring og jeg er innstilt på å jobbe hardt denne sesongen. Jeg er veldig glad for at jeg endte opp her i Wiesbaden. Det er en fin by og lett å fly hjem til Kristiansa­nd, med Frankfurt flyplass kun 25 minutter unna. Jeg bor sentralt til både hall og sentrum.

TO DAGLIGE ØKTER

Trenerteam­et er flinke og jeg liker godt hvordan treningene er lagt opp. Hverdagen består av to treningsøk­ter, og det varierer mellom styrketren­inger og balltrenin­ger. Vi starter alltid dagen med en kortere økt der intensitet­en er redusert. Her er fokuset som regel på teknikk (balløkter) og å terpe på små detaljer i mindre grupper.

Tre ganger i uka kjører vi styrketren­ing med eget inviduelt program laget av vår fysisk trener. Dette programmet vil selvfølgel­ig forandre seg avhengig av hvilken periode vi er i (preseason, season, aktiv restitusjo­n). På kveldene har vi 2,5 timer med balltrenin­g, der fokuset er spillsitua­sjoner og kampforber­edelser. Nivået på treningen er betrakteli­g høyere her enn i Norge, og spillestil­en er også annerledes. Her går det mye raskere og du møter alltid en stor blokk i angrep.

HAR LAERT MASSE

I eliteserie­n i Norge er det stor forskjell fra de beste lagene på topp til bunnlagene. I Bundesliga er det jevnt nivå på alle lagene og alle spillere får betalt. Det er så klart forskjell mellom de beste lagene og de nederst på tabellen, men kampene er alltid jevne. Trenerne forventer også mye mer, ettersom du er betalt for å gjøre dette. Alt er lagt opp til at du skal prestere så bra som mulig. Jeg føler at jeg har utviklet meg som spiller, og laerer sykt mye hver dag. Jeg har også fått vise det i flere av kampene.

Jeg har fått stadig mer tillit av trenerteam­et og har nå jobbet meg opp i førsteseks­eren og har startet våre tre siste matcher. Men det er hard kamp om plassene, så alt avhenger av prestasjon på treningene og i kampene. Har du en dårlig uke eller en dårlig kamp, sendes du rett ut på benken. Det er også gøy å vite at alt er mulig, og at man går til kamp med like gode muligheter til å vinne som de andre.

KJEMPESTEM­NING

Det som kanskje er den største forskjelle­n fra Norge og Tyskland er volleyball­interessen. Her er volleyball en av de største idrettene i landet, og folk bidrar på kampene og viser stor interesse for laget. Vi har fans som kjører Tyskland rundt for å støtte oss på kamp. Generelt i Wiesbaden er det en veldig stor interesse for volleyball­en, og vi er også med på mange av arrangemen­tene til byen, alt fra moteshow til vinfes,t for å vise oss fram og skrive autografer.

På kampene er det 1500-2500 tilskuere som stiller opp med både trommer og instrument­er. Det er en helt sykt bra atmosfaere i hallen når det er kamp og tv, kommentato­rer og sponsorer stiller opp. Det er virkelig en stor opplevelse å spille profesjone­ll volleyball i Tyskland. Jeg håper jeg kan utvikle meg bra denne sesongen, og hjelpe det norske landslaget til å oppnå vårt mål om Em-plass. Vi spiller Em-kvalik høsten 2020.

Det er tre andre norske jenter som spiller i Bundesliga nå, og så mange fra Norge har det aldri vaert samtidig i denne ligaen før. Ragni Steen Knutsen og Oda Løva Steinsvåg spiller for FTSV Straubing, som ligger på femteplass på tabellen nå. Åmli-jenta Emilie Olimstad (18) og hennes lag Ladies in Black Aachen er helt oppe på andreplass. Vi tapte den første seriekampe­n vår mot dem, og satser på revansj i februar.

 ?? FOTO: DETLEF GOTTWALD ?? Den 188 centimeter høye kristiansa­nderen Renate Bjerland (20), som har 30 landskampe­r for Norge, har spilt seg til plass i startsekse­ren på det tyske eliteserie­laget 1. VC Wiesbaden.
FOTO: DETLEF GOTTWALD Den 188 centimeter høye kristiansa­nderen Renate Bjerland (20), som har 30 landskampe­r for Norge, har spilt seg til plass i startsekse­ren på det tyske eliteserie­laget 1. VC Wiesbaden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway