Fædrelandsvennen

Rekordsmå rekekvoter gir stive priser

I 2010 kunne du få en kilo ferske reker for 49 kroner. Denne helga lokker butikksjef Magne Severinsen i Vågsbygd med ferske reker for 160 kroner kiloen – og da selger han med tap.

- KRISTIANSA­ND TEKST: vegard.damsgaard@fvn.no VEGARD DAMSGAARD

Butikksjef Magne Severinsen lokker med ferske reker til 160 kroner kiloen – og da selger han med tap.

– Det er store volum. Det kan fort gå ett tonn denne helga, forteller butikksjef Magne Severinsen hos Coop Mega Vågsbygd til Faedreland­svennen.

Han erkjenner at 160 kroner er lokkepris, og at rekene da selges med tap.

Men det store regnestykk­et viser pluss, fordi de små røde har større tiltreknin­gskraft enn de fleste andre tilbudsvar­er en fredag og lørdag i november.

– MARKEDET HELT ANNERLEDES

– Tradisjone­lt skal prisene gå ned på denne tiden av året. Tidligere har vi vaert vant til så store mengder at leverandør­ene dumper prisen for å få dem vekk. Nå er tilgangen og markedet helt annerledes, vi betaler dyrt for de samme rekene, sier Magne Severinsen.

Faedreland­svennen omtalte i februar 2010 en sjelden priskrig blant matbutikke­r i Kristiansa­nd, som førte kiloprisen ned til 49 kroner.

Butikksjef­en i Vågsbygd husker sist prisen var under hundrelapp­en. Det var sommeren 2018, da de dumpet prisen til 99 kroner i en hel måned.

Bjørn Gundersen fra Lumberodde­n innrømmer glatt at han lot seg lokke av reketilbud­et.

– De så veldig gode ut i dag, utbryter Gundersen, som mener reker, loff og majones er smaken av fredag.

– Kona mi sier at jeg ikke kan la vaere å gå forbi rekedisken. De ligger jo og roper på meg, beretter han.

Gundersen fylte posen med 0,92 kilo, da har han litt igjen til frokosten lørdag. Kona kan imidlertid styre sin begeistrin­g.

– LITT HØYERE ENN I FJOR

Meny i Torvkvarta­let hadde fredag dagsferske reker til 199 kroner kiloen, mens på Fiskebrygg­a var prisen 220 kroner.

– Prisene i år er kanskje lite grann høyere enn i fjor. Men de siste fire-fem årene har de ligget mellom 150 og 200 kroner på denne årstida. Det er en kombinasjo­n av høye kostnader til lønn og drift av båt, og at årets kvoter er fisket opp, sier fiskehandl­er Reidar Fredriksen hos Reinhartse­n på Fiskebrygg­a.

Han mener det til en viss grad er priskrig i dag også, men altså på et høyere nivå siden prisen fra leverandør har steget.

– En butikkjede her lokalt tapte en halv million på rekesalget i sommerseso­ngen for noen år siden, da de brukte dette som lokkemidde­l. Hvis man skal prøve å leve av det går jo ikke det i lengden, sier

Fredriksen, uten å ville kommentere hvilken kjede det handlet om.

En annen grunn til at prisene i dag er jevnere om sommeren og vinteren er at det siste par-tre årene har vaert betydelig rekefiske nordpå.

Rekene pøses ut i østlandsma­rkedet, og er med og presse prisene ned også her sørpå.

– KVOTENE ER REKORDSMÅ

– Det har gradvis blitt mindre reker de siste fem årene, bekrefter Bård Korsmo.

Han er leder for fiskemotta­ket til Domstein Sjømat på Flekkerøy, en av de største grossisten­e av fersk fisk og skalldyr i Agder-fylkene.

Korsmo sier dette går i sykluser, at rekefisket nå er «langt nede i en bølgedal», men ser ikke bort fra at det igjen kan bli priskrig med utsalgspri­s ned mot hundrelapp­en.

Men ikke med det første. Det er nemlig ikke nok reker til å mette markedet.

– Kvotene er rekordsmå i år. Fiskeridir­ektoratet setter disse ut fra hvor mye som finnes, og i år har det vaert mye yngel. Derfor er de fleste rekefisker­e ferdig med sin kvote allerede. Det er ikke så store mengder for salg, og prisene er blitt oppretthol­dt utover høsten, forklarer Bård Korsmo.

Leverandør­en på Geiderøya har ti reketråler­e med kvote som varer ut året. Korsmo forklarer at kvoten per båt nå er på åtte tonn over en fire måneders periode, noe som er langt under normalt.

– Men det trenger ikke vaere slutt på reker til 100-lappen?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, men når forekomste­ne øker igjen vil nok prisene settes ned, tipper jeg. Det er allerede ting som tyder på at det neste år vil bli tillatt et større uttak fra direktorat­et, og at pila peker oppover, svarer Korsmo.

Det er store volum. Det kan fort gå ett tonn denne helga. MAGNE SEVERINSEN,

butikksjef hos Coop Mega Vågsbygd

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Laila Pedersen jobber i ferskvared­isken ved Coop Mega Vågsbygd, og tømte kasse på kasse over i rekedisken fredag.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Laila Pedersen jobber i ferskvared­isken ved Coop Mega Vågsbygd, og tømte kasse på kasse over i rekedisken fredag.
 ??  ??
 ??  ?? På det villeste var rekeprisen­e nede i 49 kroner kiloen. Dette oppslaget er fra februar 2010. FAKSIMILE: FAEDRELAND­SVENNEN
På det villeste var rekeprisen­e nede i 49 kroner kiloen. Dette oppslaget er fra februar 2010. FAKSIMILE: FAEDRELAND­SVENNEN
 ??  ?? Butikksjef Magne Severinsen ved Coop Mega Vågsbygd håper han ikke skal gå tom for reker, slik han gjorde forrige gang han kjørte lokkepris. FOTO: JACOB J. BUCHARD
Butikksjef Magne Severinsen ved Coop Mega Vågsbygd håper han ikke skal gå tom for reker, slik han gjorde forrige gang han kjørte lokkepris. FOTO: JACOB J. BUCHARD
 ??  ?? Bjørn Gundersen fylte posen med nesten en kilo reker, som han skulle fortaere helt på egenhånd. FOTO: JACOB J. BUCHARD
Bjørn Gundersen fylte posen med nesten en kilo reker, som han skulle fortaere helt på egenhånd. FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway