Fædrelandsvennen

Vil ikke gi fra seg makt over drikkevann

Kristiansa­nd og Lillesand samarbeide­r om byggingen av nytt vannverk, og et selskap skal etableres. Men politikern­e i Lillesand gir klar beskjed om at de ikke vil godta å dele makten med storebror i vest.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no LILLESAND/KRISTIANSA­ND

– Vi vil ha vetorett over vannforsyn­ingen til egen befolkning, og det er viktig for oss å sikre det for framtida. Dette er det tverrpolit­isk enighet om, sier Lillesand-politiker Oddbjørn Kylland (Sp) til Faedreland­svennen.

Lillesands­posten har omtalt det politiske opprøret mot forslaget til selskapsav­tale for Grimevann interkommu­nale vannverk, som er fremmet av administra­sjonene i Kristiansa­nd og Lillesand.

I forslaget til avtale er eierandel delt likt mellom kommunene, og det samme er antall medlemmer i representa­ntskap og styre.

Det nye vannverket skal fungere som hovedvannk­ilde i Lillesand, og først som reservevan­nkilde for Kristiansa­nd. På lengre sikt skal det bli en tredje hovedvannk­ilde i Kristiansa­nd. Lillesand skal også bli koblet på vannettet i Kristiansa­nd, og en vannlednin­g mellom de to kommunene er allerede påbegynt.

SA NEI TIL AVTALE

Men da avtalefors­laget kom på høring i Lillesand, ble det blankt avvist. I stedet oppnevnte formannska­pet et forhandlin­gsutvalg bestående av ordfører, varaordfør­er, rådmann, Cecilie Knibe Kroglund (Ap) og Oddbjørn Kylland. Her skal man jobbe med å se på alternativ­e løsninger som gir Lillesand kommune eiermajori­teten gjennom forhandlin­ger med Kristiansa­nd og andre kommuner.

– Kristiansa­nd har stått på sitt, og de vil ikke gi oss majoritet i selskapet. Med forhandlin­gsgruppa ønsker vi å komme i dialog, sier Kylland.

– Vi ønsker så klart å vaere reservevan­nkilde for Kristiansa­nd, men vi må vite at vi har majoritet på eiersiden og i styret, slik at vi kan bestemme over egen vannkilde. – Hvorfor er det så viktig?

– De kan for eksempel si nei til at vi skal knytte oss opp mot Grimstad, og det kan vaere interessan­t for oss å ha en reservevan­nkilde der. Ved en tørke vil vi selv kunne velge hvilke områder vi vil prioritere for uttak av vann. I slike viktige saker må vi ha siste ord.

– Det vil ikke bli konflikt hvert eneste år, men skjer det store ting er det viktig at vi ikke har gitt fra oss råderetten, sier Sp-politikere­n.

Lillesand-ordfører Einar Holmer-hoven (H) er klar på at han ønsker en avtale, men han står på at Lillesand bør ha en knapp majoritet.

– Det viktigste for Kristiansa­nd må vaere at de får en reservevan­nkilde, og for Lillesands innbyggere betyr det mye å ha råderett over egen vannforsyn­ing. Med 50/50-fordeling skal det veksles mellom å ha leder og flertall, og det er jeg litt engstelig for. Men jeg tror vi skal klare å komme til enighet.

– ALDRI HATT PROBLEM

I Kristiansa­nd har man fått med seg signalene fra Lillesand. Konstituer­t teknisk direktør Terje Lilletvedt sier at de gjerne vil ta en runde til.

– Men vi mener at dersom vi skal eie noe sammen, så bør styrets sammensetn­ing vaere fordelt som for eierbrøken.

Han sier at det planlegges for å bygge slik at begge kommunene potensielt kan ta ut like mye vann, og at eierforhol­det derfor er foreslått likt. Kommunene betaler like mye hver for å bygge anlegget, og man vil deretter fordele kostnadene på å produsere rent drikkevann i forhold til hvor mye den enkelte kommune bruker.

– Jeg er litt overrasket over at dette er blitt politikk og håper at det er på grunn av misforståe­lse for hva dette fellespros­jektet er. Det er viktig å få rettet opp i, slik at vi kan gå komme videre, sier han.

Tronstadva­nn interkommu­nale vannverk, som forsyner dagens Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen, har en styreforde­ling der Kristiansa­nd har flest medlemmer.

– Det er fordi vi tar ut klart mest vann, men styresamme­nsetningen har vaert fornuftig, og vi har aldri hatt et problem med samarbeide­t. Det er ikke slik at en kommune har vaert prioritert foran de andre, sier Lilletvedt.

Selve prosjektet i Lillesand sier han er viktig for begge kommunene.

– Det gir begge kommuner god reservevan­nløsning, og for Kristiansa­nd en forsynings­sikkerhet i øst, som er viktig. Vi kan hjelpe hverandre i krisetider, og bygger sammen slik at det blir billigere for begge. De trenger reservevan­nforsyning vestover, og der tar vi et stort ansvar ved å bygge vannlednin­g mellom Kristiansa­nd og Lillesand.

 ?? FOTO: HILDEGUNN M. ASLAKSEN ?? Det skal etter planen bygges et nytt interkommu­nalt vannverk her ved Østre Grimevann. Bildet viser dagens vannverk i Lillesand. Bildet er fra 2013.
FOTO: HILDEGUNN M. ASLAKSEN Det skal etter planen bygges et nytt interkommu­nalt vannverk her ved Østre Grimevann. Bildet viser dagens vannverk i Lillesand. Bildet er fra 2013.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway