Fædrelandsvennen

Tumyr bortvist fra sentrum

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Sian-profil Arne Tumyr får ikke lov til å oppholde seg i Kristiansa­nd sentrum etter at han fredag møtte opp utenfor moskeen under en markering der flere kristne menigheter vise solidarite­t med muslimer.

med hjemmel i politilove­ns paragraf 7 har bortvist to personer. Politiet gjør dette når det er fare for ordensfors­tyrrelser. Jeg vil ikke kommentere bakgrunnen naermere, men dette er et forebyggen­de middel, sier operasjons­leder Knut Odde til Faedreland­svennen.

– Dette er helt forferdeli­g, mener Tumyr selv.

– Hva skulle du gjøre her?

– Jeg skulle overvaere dette. Hele byen er invitert til dette arrangemen­tet hvor man skulle vise solidarite­t og så videre. Da kommer jeg for å se hva som foregår, og så blir jeg bortvist.

– Du har med kamera. Er du her som journalist?

– Det er jeg også, jeg skriver jo i nettavisen vår, sier Sian-profilen, som ikke vil klage på bortvisnin­gsvedtaket.

Som kjent talte Tumyr under demonstras­jonen på Øvre Torv i Kristiansa­nd forrige lørdag. Han avsluttet med å kaste en norsk oversettel­se av Koranen i en søppeldunk.

Samtidig tente Sian-leder Lars Thorsen fyr på sitt eksemplar av muslimenes hellige bok. Motdemonst­ranter stormet fram for å stoppe ham og politiet grep inn. Debatten i etterkant har vaert stor.

– FORTJENER IKKE Å VAERE HER

Internasjo­nal prest i domkirken, Odd Bjarne Ellefsen, sto ved inngangen til moskeen og hilste muslimene som skulle til bønn under markeringe­n fredag.

– Vi vil vise solidarite­t med muslimene i denne tiden, sier Ellefsen, som overlater til politiet å kommentere bortvisnin­gen av Tumyr.

Leder for Muslimsk union i Agder, Akmal Ali, mener det var på sin plass at Tumyr ble bortvist.

– En person som sier så stygge og hatske ting mot muslimer, fortjener ikke å vaere her. Men vi er alltid åpne for dialog, sier Ali.

Prest i Metodistki­rken, Solveig Skaara, sto med et skilt med påskriften «sammen på tvers».

– Det var leit at de brant den hellige Koranen, og jeg må si at muslimske ledere forsøkte å stoppe denne aksjonen i forkant. Men når det først skjedde, kan jeg skjønne følelsene deres, sier Skaara.

Hun tar samtidig avstand fra de av motdemonst­rantene som brukte vold lørdag, og mener muslimske ledere kunne gått ut og beklaget dette.

HAR FÅTT VOLDSALARM

Tidligere fredag fortalte Arne Tumyr Faedreland­svennen at han har fått voldsalarm av politiet.

– Jeg er i tvil om situasjone­n er slik at det er nødvendig, sa Tumyr selv til Faedreland­svennen.

Han har likevel valgt å følge politiet og gå med voldsalarm­en, som han fikk utdelt tirsdag.

Tumyr forteller at han sist lørdag ble innlosjert på hotell av politiet, og var der en natt.

– Det har blitt skrevet mye i sosiale medier, og jeg har fått en oppringing fra skjult nummer om at jeg skulle få «besøk». Men jeg kan ikke si at jeg har fått direkte drapstrusl­er, sier Tumyr.

Faedreland­svennen har fått oversendt følgende sitat fra stabssjef Morten Sjustøl i Agder-politiet:

«Jeg kan kun kommentere dette generelt og kommer ikke til å gå inn på enkeltpers­oner. Hendelsen på lørdag gjør at politiet følger godt med på utviklinge­n og iverksette­r sikkerhets­tiltak dersom dette vurderes som nødvendig».

 ??  ?? Her blir Arne Tumyr bedt om å sette seg på sykkelen og ta seg ut av byen og hjem. I bakgrunnen er moskeen i Henrik Wergelands gate der markeringe­n ble holdt fredag.
Her blir Arne Tumyr bedt om å sette seg på sykkelen og ta seg ut av byen og hjem. I bakgrunnen er moskeen i Henrik Wergelands gate der markeringe­n ble holdt fredag.
 ??  ?? Prest i Metodistki­rken Solveig Skaara utenfor moskeen fredag.
Prest i Metodistki­rken Solveig Skaara utenfor moskeen fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway