Fædrelandsvennen

Elevene lager «ny» fylkesvei

Elevene ved anleggslin­ja på Byremo videregåen­de skole reparerer, forbedrer og forlenger fylkesvei 4040. Og det med skikkelig dumpere og gravemaski­ner.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er veldig kult og spennende, sier 17-åringene Philip Albretsen, Tommy Lie Hortman, Jan Erik Christense­n og Adrian Kaspersen.

De har tatt en ørliten pause for å fortelle om det helt spesielle elevarbeid­et. Like før har de sittet i maskiner på flere titalls tonn og med enorme krefter. De er enige: Dette er noe ganske annet enn å sitte bak en pult med bøker foran seg!

Vi befinner oss på sørenden av Ørevatn i Åseral. For 60 år siden ble Håverstad kraftstasj­on anlagt her – et kraftverk som fortsatt produserer strøm. Den gang ble det gravd ut en tunnel og mye steinmasse ble liggende igjen i området.

Dermed kom ideen om å bruke massen til å restaurere fylkesveie­n.

IKKE TATT FRA ANDRE

– Dette var et arbeid som ikke ville blitt prioritert, så sånn sett har vi ikke tatt jobben fra noen andre, forteller rektor Jan Telhaug.

Nå har fylkeskomm­unen og Åseral kommune hver betalt 500.000 kroner til skolen for å komme i gang med arbeidet. I tillegg har Agder Energi, Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) og Statens vegvesen godkjent prosjektet som kan ta opp til ti år å fullføre.

Det handler i første omgang om en strekning på to-tre kilometer mot fylkesvei 405. Dette er en nokså dårlig og smal grusvei. Der er det meningen å glatte ut svinger, gjøre veien bredere og reparere der det trenges.

OMKJØRINGS­VEI

Men det handler også om å fortsette på fylkesveie­n mot Kvåle i Haegebosta­d.

– Veistrekni­ngen er viktig å få utbedret, ettersom dette er en omkjørings­vei når strekket mellom Kylland og Sveindal er stengt. Veien brukes også av blant annet hyttefolk, sier Telhaug.

Det er derfor et viktig samfunnsar­beid elevene nå er i gang med. I tre uker har de holdt på når vi er på besøk. Nå hentes overskudds­massen fra tunnelen og blir planert ut over like ved kraftstasj­onen. Her skal det bygges opp en arbeidsrig­g for å bedre arbeidsfor­holdene de neste årene.

GODE SØKERTALL

Linjen bygg- og anleggstek­nikk ved Byremo videregåen­de ble etablert nå i høst. Det var rundt 60 som søkte til de 15 plassene. Derfor ble det laget en klasse til, og 30 elever går nå på linjen.

– Tanken bak er at tidene er gode for dem som vil jobbe med anleggsarb­eid. Det gjelder spesielt byggingen av ny E 39, som i flere år framover vil trenge rekrutteri­ng.

Men det finnes en rekke andre prosjekter – ikke minst her i Åseral med den storstilte kraftutbyg­gingen som foregår, sier Telhaug.

Elevene er derfor sikre på at det ikke skal bli vanskelig å få seg jobb. Det gjelder ikke minst Adrian, som har en far som eier anleggsbed­riften Kaspersen Service.

– Jeg håper å overta driften en dag, forteller han.

SIKKERHET I FOKUS

Alle guttene sier de synes det er saerdeles spennende å håndtere de store kjøretøyen­e. Men det betyr samtidig at det snakkes om sikkerhet fra A til Å hver eneste dag.

Dagen begynner med å detaljplan­legge hva som skal gjøres og hvordan de skal forhindre uhell.

– For eksempel hvordan kjøretøyen­e skal stilles slik at de ikke sklir, forteller Phillip.

TRENGER JENTER

Klassene består for øvrig bare av gutter.

– Så få gjerne med det – jenter er hjertelig velkommen til å søke neste år, sier de.

Store veiprosjek­t

Veiprosjek­ter på til sammen 5,5 mil firefelts motorvei på Sørlandet legges neste år ut i markedet.

Det handler om: E 39 Mandal– Lyngdal øst (Herdal), E 18 Pinesund (kommunegre­nsa Risør/gjerstad) og Tvedestran­d E 39 Herdal– Røyskår (gjennom Lyngdal).

I år ble ny E 18 mellom Arendal og Tvedestran­d til 3,2 milliarder åpnet. 4,7 milliarder­s-prosjektet mellom Kristiansa­nd og Mandal øst er i gang. Det samme er ny E 39 gjennom Mandal, inklusiv ny tilførsels­vei til sentrum, til 1,75 milliarder kroner.

 ??  ?? Tommy Lie Hortman, Jan Erik Christense­n, Philip Albretsen og Adrian Kaspersen sier de føler seg privileger­te som får jobbe med noe så praktisk som å bygge ny fylkesvei.
Tommy Lie Hortman, Jan Erik Christense­n, Philip Albretsen og Adrian Kaspersen sier de føler seg privileger­te som får jobbe med noe så praktisk som å bygge ny fylkesvei.
 ??  ?? Tommy Lie Hortman (17) håndterer gravemaski­nen på over 20 tonn.
Tommy Lie Hortman (17) håndterer gravemaski­nen på over 20 tonn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway