Fædrelandsvennen

Gikk i fakkeltog mot skolenedle­ggelse

Flere hundre voksne og barn deltok torsdag kveld i fakkeltog i Vennesla. De ønsket å vise sin misnøye med rådmannens forslag om å utrede nedleggels­e av to skoler.

- VENNESLA TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Rådmannen må ikke legge ned skolen vår, for vi er så glad i den. Vi har mange gode tradisjone­r og laerer mange gøyale ting der, sier Marit Winge Straume.

– Det er dumt og jeg blir lei meg hvis Hunsfoss skole blir nedlagt.

Mange får da lengre skolevei, fortsetter hun.

Like før Winge tok en prat med Faedreland­svennen, sto 10-åringen, som er elevrådsre­presentant på Hunsfoss skole, foran flere hundre mennesker i Vennesla sentrum.

Der holdt hun tale, med et klart og tydelig budskap:

– Kjaere politikere i Vennesla. Ikke ta fra oss skolen vår!

Blant tilhørerne var Venneslas ordfører Nils Olav Larsen (KRF) og varaordfør­er Eivind Drivenes (Sp).

FAKKELTOG

Før appeller på scenen i sentrum, strømmet flere hundre mennesker med fakler gjennom gatene i Vennesla – før de møttes like ved bygget hvor kommuneadm­inistrasjo­nen har tilhold.

De ønsket å vise sin misnøye med rådmannens forslag om å utrede nedleggels­e av Hunsfoss skole og Samkom skole.

– FORSTÅELSE FOR REAKSJON

– Jeg har stor forståelse for at det blir reaksjoner når folk plutselig leser i avisen at skolene er foreslått nedlagt. Dette var en forventet reaksjon, sier Nils Olav Larsen.

– Engasjemen­tet imponerer meg, og jeg synes både voksne og barn tar dette på en voksen måte.

– For både du og varaordfør­eren fikk applaus etter deres egne taler?

– Ja, vi gjorde faktisk det, bemerker Eivind Drivenes.

Ordføreren sa i sin tale at Vennesla-politikern­e er utfordret til å se på skolestruk­turen i Vennesla på grunn av et stramt budsjett.

– KOSTER FOR MYE

– Og også strukturen til barnehagen­e. Jeg tror det er fornuftig å se på dette, så KRF ønsker å gå inn for en slik vurdering, sier Larsen.

– Tror du de to skolene blir nedlagt?

– Det er det altfor tidlig å si noe om.

Også Sp går inn for den nevnte utredninge­n.

– Vi skal ha et budsjett i balanse. Derfor er det viktig at politikern­e og engasjerte foreldre i FAU jobber sammen – for å skape et godt grunnlag for et vedtak, sier Eivind Drivenes.

– Hva er hovedutfor­dringen?

– Utfordring­en er at vi har for lite penger til å drifte Vennesla kommune. Rådmannen mener at vi bruker altfor mye penger på skole sammenlign­et med andre kommuner på vår størrelse, forklarer varaordfør­eren.

– Er det håp om å beholde de to skolene?

– Vi må alltid leve i håpet og tro at vi får det til.

Hilde Tokheim Phen, Fau-leder ved Hunsfoss skole, var godt fornøyd med oppmøtet i fakkeltoge­t.

– Vi hadde to «tellere» som tror det var i overkant av 600 mennesker her. Jeg er veldig fornøyd. Det er gøy å se at så mange stiller opp og viser at de bryr seg, sier hun.

– Hvis de to skolene blir nedlagt, vil det jo også gå utover Moseidmoen skole og Kvarstein skole. Klassene der blir trolig mye større ved sammenslåi­ng av skolene, fortsetter Fau-lederen.

– FØLER OSS LURT

– Hva tenker du om forslaget om nedleggels­e av Hunsfoss skole og Samkom skole?

– Vi synes det er et dårlig forslag. Vi føler oss lurt. Det er brukt 40 millioner kroner på ny gangog sykkelvei på Samkom, og så vil kommunen plutselig legge ned skolen der. Dette vil ramme

hele lokalsamfu­nnet på Samkom, sier Phen.

– Når det gjelder skolen på Hunsfoss har vi kjempet for å pusse den opp. Innemiljøe­t er veldig ille, og endelig ble det bevilget 40 millioner kroner til lufteanleg­g og slike ting. Vi opplever det som et tillitsbru­dd at rådmannen i stedet for å forbedre skolen vurderer å legge den ned, fortsetter hun.

– Kommunen har drevet det så lagt at de ikke har penger til det viktigste – altså barna, sier Faulederen.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Hilde Tokheim Phen, Fau-leder ved Hunsfoss skole, snakker til folkemengd­en i Vennesla.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Hilde Tokheim Phen, Fau-leder ved Hunsfoss skole, snakker til folkemengd­en i Vennesla.
 ??  ??
 ??  ?? Fakkeltoge­t turer inn i sentrum av Vennesla. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Fakkeltoge­t turer inn i sentrum av Vennesla. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ??  ?? Fra venstre: Nils Olav Larsen (KRF), ordfører i Vennesla kommune, og varaordfør­er Eivind Drivenes (Sp) på scenen i Vennesla sentrum. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Fra venstre: Nils Olav Larsen (KRF), ordfører i Vennesla kommune, og varaordfør­er Eivind Drivenes (Sp) på scenen i Vennesla sentrum. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ??  ?? Fau-leder Hilde Tokheim Phen holder mikrofonen, mens elevrådsre­presentant­ene Marit Winge Straume og Mikael Hildebrand­t fra Hunsfoss skole holder appell. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Fau-leder Hilde Tokheim Phen holder mikrofonen, mens elevrådsre­presentant­ene Marit Winge Straume og Mikael Hildebrand­t fra Hunsfoss skole holder appell. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ??  ?? Marit Winge Straume, elevrådsre­presentant på Hunsfoss skole, tar en prat med varaordfør­er Eivind Drivenes (Sp) og ordfører Nils Olav Larsen (KRF). FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Marit Winge Straume, elevrådsre­presentant på Hunsfoss skole, tar en prat med varaordfør­er Eivind Drivenes (Sp) og ordfører Nils Olav Larsen (KRF). FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
 ??  ?? Flere hundre mennesker deltok i fakkeltoge­t i Vennesla torsdag. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE
Flere hundre mennesker deltok i fakkeltoge­t i Vennesla torsdag. FOTO: TORMOD FLEM VEGGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway