Fædrelandsvennen

– Homoterapi er ren tortur

- KRISTIANSA­ND KRISTIAN HOLE

Om tre uker skal Stortinget avgjøre om homoterapi skal bli ulovlig i Norge. Torsdag kveld deltok flere på markeringe­n imot homoterapi i Kristiansa­nd.

– Man kan ikke forandre identitete­n til noen, men man kan undertrykk­e den. Homoterapi, eller konverteri­ngsterapi som de kaller det, er ren tortur, mener Dorian Gabriel Norheim (22).

Norheim, som stilte med «Ikke syk, bare homo»-plakat, var blant de 50 personene som møtte opp i Wergelands­parken torsdag kveld, under markeringe­n imot konverteri­ngsterapi – som var et initiativ fra foreningen Fri Sør.

Om tre uker skal Stortinget behandle et forslag fra Arbeiderpa­rtiet og Miljøparti­et De Grønne om å forby homoterapi i Norge, en behandling som har skapt voldsom debatt og engasjemen­t etter at Morten Hegseth frontet problemati­kken i nettserien «Homoterapi» i høst.

– ØDELEGGER LIV

Det var flere som holdt appeller under torsdagens markering i Kristiansa­nd, blant andre studentpre­st Erland Grøtberg.

– Dette er en praksis som ødelegger liv, og påfører mennesker sår, skam og varige mén. Det kan gå på livet løs. Man kan ikke med konverteri­ngsterapi gjemme seg bak religionsf­rihet, sa Grøtberg og siktet til dem som mener at å nekte konverteri­ngsterapi er et brudd på religionsf­riheten.

Hanne Martine Jensen, leder for Skeiv Ungdom Vest-agder, delte også sine meninger under markeringe­n.

– Å leve som seg selv, uavhengig av kjønnsiden­titet og seksuell orienterin­g, er helt nødvendig for å leve et godt liv. Gjentatte ganger har jeg blitt fortalt at jeg er en synd, eller er syk, og at folk skal be for meg. Det er ødeleggend­e for et menneske, sa Jensen.

– VI TAR AVSTAND

I forbindels­e med markeringe­n holdt Kristiansa­nd domkirke dørene åpne før og etter arrangemen­tet for å vise at det fins trygge kirkerom der ingen forsøker å endre noens identitet, eller sykeliggjø­re noen som er friske.

– Dette skal vaere et åpent rom for alle mennesker, uansett identitet. Vi som driver med sjelesorg her er klare på at vi tar avstand fra konverteri­ngsterapi og mener at det er et alvorlig brudd på tilliten man har som sjelesørge­r. Man skal ikke behandle noen som er frisk. En kjønnsiden­titet er utrolig viktig, og ikke noe man skal sykeliggjø­re. Ingen av prestene i Kristiansa­nd vil praktisere konverteri­ngsterapi i sjelesorge­n, sier kapellan i Kristiansa­nd domkirke, Iselin Jørgensen.

Hanne Kro Sørborg, sosionom og sexolog, var initiativt­aker til at Domkirken skulle holde åpent under markeringe­n.

 ??  ?? Dorian Gabriel Norheim (22) under torsdagens markering i Kristiansa­nd imot konverteri­ngsterapi, eller homoterapi som det også kalles. FOTO: KRISTIAN HOLE
Dorian Gabriel Norheim (22) under torsdagens markering i Kristiansa­nd imot konverteri­ngsterapi, eller homoterapi som det også kalles. FOTO: KRISTIAN HOLE
 ??  ?? I overkant av 50 personer møtte opp på markeringe­n torsdag kveld. Det var leder i Fri Sør, Anna Charlotte Hansen, fornøyd med. FOTO: KRISTIAN HOLE
I overkant av 50 personer møtte opp på markeringe­n torsdag kveld. Det var leder i Fri Sør, Anna Charlotte Hansen, fornøyd med. FOTO: KRISTIAN HOLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway