Fædrelandsvennen

Lover ansatte millioner før jul

Seks ansatte i Tore Hansen-tangens Viking-selskaper mangler til sammen 4,5 millioner kroner i lønn. – Jeg er ruinert, sa en av dem i Kristiansa­nd Tingrett. Nok en gang ble han lovet lønn av eks-sjefen.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Jeg føler så med de som sitter på andre siden. Jeg føler et voldsomt ansvar, sa Tore Hansen-tangen selv i retten.

I retten ville han trøste dem med en julegave verd mange millioner. Men de ansatte er ikke sikker på om de tror på julenissen.

HAR BRUKT 500 MILLIONER

Hansen-tangen har vaert på dørstokken til skifterett­en i Kristiansa­nd flere ganger i år. Det har vaert flere konkursbeg­jaeringer mot Viking Heat Engines og andre Viking-selskaper de siste par månedene. I alle tilfellene er rettsmøten­e avlyst fordi Tore HansenTang­en har fremskaffe­t penger eller inngått avtaler. Minst to begjaering­er har kommet fra ansatte. Én er kommet fra Skatteetat­en.

Gründeren bak Viking Heat Engines har ifølge seg selv brukt 500 millioner kroner på å utvikle Craftengin­e, som omdanner varmtvann til elektrisit­et, og HeatBooste­r – en industriel­l varmepumpe.

Men det har kostet mer enn selskapet har hatt råd til, og de forespeile­de investor- og lånemidlen­e har latt vente på seg.

– KLARER IKKE MER

Fredag formiddag var det berammet enda to rettssaker mot Vikingsyst­emet.

Fire ansatte hadde begjaert Viking Think Tank konkurs. To andre begjaerte søstersels­kapet Viking Heat Engines konkurs.

– Dette er ikke noe vi ønsker, men privatøkon­omien gjør at vi ikke klarer mer, sa Geir Robstad til Faedreland­svennen. Flere av hans kolleger brukte sterkere ord.

– Jeg er ruinert. Det handler om å få mat på bordet, sa en av dem i rettsmøtet.

– VIL SIKRE SERIEPRODU­KSJON

Også denne gangen skulle det komme noen mail og bekreftels­er i siste liten. Hansen-tangens advokat Øyvind Sund leverte prosesskri­v til retten dagen før møtet. Like før rettsmøtet dukket det også opp en bekreftels­e fra USA som skal gjøre alt bedre.

Bekreftels­en skal ikke bare sikre betaling av det de ansatte har til gode. Den skal også gjøre det mulig med serieprodu­ksjon av Craftengin­e og Heatbooste­r til de 70 selskapene i 25 land som skal vaere på kundeliste­n.

Til sammen skal forskjelli­ge lån og finansieri­ngsmodelle­r sikre 90 millioner euro, ifølge Sund.

En bekreftels­e på at det skal utbetales, ble lagt frem i retten. Hvis det stemmer vil de ansatte få deler av lønnen i neste uke.

– Og før jul kan de få en ordentlig julegave med hele beløpet, fremholdt deres tidligere sjef.

«IT´S NOT DONE»

De fire ansatte som møtte til første rettsmøte ga uttrykk for at de ikke var sikre på at det ble overflod denne julen.

– Her er 115 eposter der han lover det samme. Dette har vi hørt før, sa de og overlevert­e en mappe til dommer Nils Kristian Sveaas.

Likevel gikk både de fire første og de to neste med på utsettelse av rettsmøtet til 5. desember.

– Tror dere at dere da vil få pengene?

– Vi ønsker i hvert fall å tro det. Vi håper det. Ingen av oss ønsker å vaere her, men når vi har vaert helt uten lønn siden i februar og med ustabile utbetaling­er i halvannet år, hadde vi ikke noe valg, sier Robstad.

Han peker på at de ønsker selskapet alt gått. Inne i rettssalen vanket det både håndtrykk og klemmer på gamlesjefe­n.

På vei ut av Tinghuset går de ansatte forbi Hansen-tangen.

– Kan du garantere dem pengene denne gangen?

– Ja, jeg garanterer, sier gründeren. Før han legger til:

– Men som en av amerikaner­ne jeg snakket med sa; «It´s not done before it´s done».´

 ??  ?? Tore Hansen-tangen på gangen før han skulle inn i to rettsmøter for å redde to av sine selskaper i Viking-systemet. FOTO: ROALD ANKERSEN
Tore Hansen-tangen på gangen før han skulle inn i to rettsmøter for å redde to av sine selskaper i Viking-systemet. FOTO: ROALD ANKERSEN
 ??  ?? Geir Robstad og Ingrid Lofsnes mangler over én million kroner hver i lønn fra Viking Heat Engines. FOTO: ANKERSEN, ROALD
Geir Robstad og Ingrid Lofsnes mangler over én million kroner hver i lønn fra Viking Heat Engines. FOTO: ANKERSEN, ROALD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway