Fædrelandsvennen

Skal overvåke nye E 39

- VENNESLA TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Tratec Norcon i Vennesla skal levere styringssy­stemet på nye E 39 mellom Mandal og Kristiansa­nd. Det betyr overvåknin­gskamera, lys og sikkerhets­systemer til Veitrafikk­sentralen.

– Kontrakten er på i overkant av ti millioner kroner, og varer fram til veien er ferdig i 2022, sier administre­rende direktør Bent-ståle Johansen i Tratec Norcon.

Det er Otera som har elektroent­reprisen med Af-gruppen, som bygger strekninge­n for Nye Veier.

Prisen på hele veien er 4,7 milliarder kroner.

– I første omgang har vi begynt prosjekter­ingen, som vil pågå gjennom 2020. I 2021 og fram til veien er ferdig i 2022 vil mellom tre og seks personer jobbe med programmer­ing og styresyste­mene, sier Bent-ståle Johansen.

SIKKERHETS­SYSTEMER

Arbeidet handler i stor grad om å få på plass systemer for videooverv­åkning, lysstyring og bomstyring.

– Vi skal sørge for at veivesenet får god kontroll på hele sikkerhets­systemet langs veistrekni­ngen, sier Johansen.

– Skjer det hendelser på veistrekke­t, så er det våre systemer som ivaretar veitrafikk­sentralen slik at de kan iverksette tiltak, sier han.

VIDEOOVERV­ÅKNING

I tillegg til systemene for veilysene skal hele strekninge­n videooverv­åkes, slik at veitrafikk­sentralen kan følge med på hendelser og ivareta sikkerhete­n.

I de fem tunnelene mellom Kristiansa­nd og Mandal skal det i begge retninger vaere 60 meter mellom hvert kamera. I Søgnetunne­len, som er den lengste tunnelen med sine fire kilometer, betyr det at over 130 kameraer skal følge bilistene i de to løpene alene.

Ute i dagslys skal det vaere 500 meter mellom hvert kamera, som også skal vaere justerbare.

TRATEC NORCON

– Denne kontrakten har vi vunnet i konkurrans­e med mange og dyktige aktører. Det er en viktig seier for oss, og en markering av at vi kan fagfeltet godt, og leverer sikre, gode løsninger til riktige priser, sier Johansen.

Tratec Norcon har 47 ansatte og en omsetning på rundt 80 millioner kroner. Selskapets hovedaksjo­naer er Tratec, samtidig som Norcon-gründer Nils Arne Andersen eier 15 prosent av selskapet.

Tidligere jobbet de inn mot automasjon i offshorein­dustrien.

Etter at oljebransj­en falt sammen i 2014, har selskapet satset på samferdsel.

– Historisk har vi jobbet overfor offshorein­dustrien. Da markedet krakket, gjorde vi en strategisk vridning i 2014–2015. Nå utgjør samferdsel­smarkedet naer halvparten av vår omsetning. Resten er hovedsakel­ig oppdrag for industrien og kommunal sektor. Offshore er det lite igjen av, sier Johansen.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Øystein Netland (t.v.) er direktør for forretning­sutvikling hos Tratec Norcon, Bent-ståle Johansen er administre­rende direktør.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Øystein Netland (t.v.) er direktør for forretning­sutvikling hos Tratec Norcon, Bent-ståle Johansen er administre­rende direktør.
 ??  ?? I 2014 krakket offshorein­dustrien som var Tratec Norcons hovedmarke­d. Da begynte satsingen på automasjon til samferdsel. Vågsbygdpo­rten ble en slik satsing. Dette bildet fra 2014 er fra Tratecs testing av et nytt meldingsan­legg i Vågsbygdpo­rten. ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE
I 2014 krakket offshorein­dustrien som var Tratec Norcons hovedmarke­d. Da begynte satsingen på automasjon til samferdsel. Vågsbygdpo­rten ble en slik satsing. Dette bildet fra 2014 er fra Tratecs testing av et nytt meldingsan­legg i Vågsbygdpo­rten. ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway