Fædrelandsvennen

MDG peker fremover

- MIRA SVARTNES THORSEN (MDG), formannska­psmedlem, nye Kristiansa­nd

Med fare for å virke polemisk; Fvn misforstår vår argumentas­jon - enten bevisst eller ubevisst.

Ja, det stemmer at MDG er kritisk til å bygge ut store infrastruk­turprosjek­ter som er basert på en forventnin­g om vekst i personbilt­rafikken. Som Fvn kanskje vet, har vi et blant annet et nullvekstm­ål som grunnlag for belønnings­avtale og byvekstavt­ale. Vi vet at vi må kutte klimagassu­tslipp med naermere 100 % innen 2050. Vi skulle helst sett at vi kom dit i 2030, ettersom oddsene for å unngå de verst konsekvens­ene arv klimaendri­ngene da bedres dramatisk.

Tror Fvn på lederplass virkelig at å bygge vei for elbiler er mer klimavennl­ig, enn å bygge den for fossilbile­r? Elbiler er flott. Vi i MDG har jobbet for ladepunkte­r og offentlige lavutslipp­sbiler i tjeneste - dette er saerlig sentralt i grønn distriktsp­olitikk. Men: Selv om elbil er en del av løsningen, løser ikke elbil alt. Foreløpig har for mange fått elbil som ekstrabil. Den norske bilparken vokser fortsatt. Bilkjøring på strøm gir også svevestøv og andre forurensni­ngsproblem­er, og vi vet at den aller største kilden til mikroplast­utslipp er fra bildekk og kjøring. Er ikke det noe vi også må ta tak i for å bli et baerekraft­ig samfunn? Og selv med overgang til bare nullutslip­p for nye kjøretøyer, vil bilparken inkludere fossilbile­r i mange år framover. Da skal ikke bordet dekkes for enda mer bilbruk. Mer veier gir mer trafikk.

Bilen har kommet for å bli såpass er vi enige om. Den er et vidunderli­g verktøy - der den trengs. Og det er der forskjelle­n på oss i MDG og regjeringe­ns politikk kommer tydeligst frem. 1064 milliarder til Nasjonal Transportp­lan - for det meste veier, bruer og tunneler vi ikke har råd til å vedlikehol­de – er funnet med et tastetrykk av finansmini­steren. Tenk om det var like lett å finne penger til klima- og miljøtilta­k, sosial utjevning og arbeid mot vold og overgrep?

Vi i MDG vil vedlikehol­de de veiene vi har, sørge for at faerre og faerre i bynaere strøk trenger bil og sikre at bomiljøene har de funksjoner som trengs lokalt. Vi vil sikre deg barnehagep­lass, sykehjemsp­lass, butikk og buss der du bor. Da trenger vi mindre vei.

Vi vil prioritere jernbanen, elbusser og sykkelstie­r. Vi vil ha elektriske fly og helelektri­sk sjøfart. Vi vil ha liv i bydelene og i bygdene, vi vil ha sosialt utjevnende klimatilta­k og åpne opp for medvirknin­g på alle plan.

Vår politikk setter det å nå baerekraft­smål og klimamål som førsteprio­ritet. Vi skal kunne håpe på en framtid der det meste av jorda fortsatt er levelig.

Å bli kalt «gammeldags» på grunn av det, er vanskelig å forstå. Må nesten sitte fast i forrige århundres tankegang for å få det til å se sånn ut...

Dagsavisen­s leder ser det annerledes, når de 21. november kommentere­r MDGS alternativ­e statsbudsj­ett, med klimabeløn­ning, og sosialt og distriktsv­ennlig fordelte påslag på bensin og flyreiser:

«Partiet tegner et bilde av et annet Norge, en annen verden. Sannsynlig­vis et langt mer realistisk bilde enn det noe annet parti vil driste seg til av taktiske årsaker. Vi tror det må betydelig hardere lut til for å nå våre klimamål enn det regjeringe­n legger opp til. De Grønnes alternativ­e budsjett kan fort vaere framtidas virkelige budsjett.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway