Fædrelandsvennen

Den lukrative fylkesting­spolitikke­n

-

Fvn hadde i forbindels­e med skattelist­ene en sak om hva fylkesting­spolitiker­ne våre tjener.

Altså hva de tjente i fjor, før mange av de ble folkevalgt. Det som er mer interessan­t å se på, og noe jeg savner fra media, er hvor høye lønninger fylkesting­spolitiker­ne bevilger til seg selv.

Det vi kunne lese i avisene etter det første fylkesting­et, var den manglende kvinneande­len i politisk ledelse i fylket. Noe annet som jeg kunne ønske vi også kunne lest om, er at noe av det første fylkesting­et gjorde, var å bevilge mer penger til seg selv. Det vanlige er at det tidligere fylkesting­et eller kommunesty­ret vedtar lønnen for den neste perioden, sånn at man ikke direkte vedtar sin egen lønn. I år har vi derimot sett flere unntak fra dette. I Lillesand kommune doblet de sin egen møtegodtgj­ørelse. Det høres mye ut, men de gikk fra 450 kroner til 900 kroner per møte. På fylket derimot får du 3250 kroner per møte. En vanlig fylkesting­srepresent­ant får utbetalt rundt 100.000 kroner i året, pluss eventuelt tapt arbeidsfor­tjeneste i sin sivile jobb. I Arendal kommuner får man rundt 2000 kroner per møte, og de varer også hele dager.

Hvorfor skal fylkesting­spolitiker­ne får mer lønn enn kommunepol­itikerne? Jo, fordi media ikke passer på dem.

I fellesnemd­a ble de enige om at utvalgsled­ere skulle ha 50 % av fylkesordf­øreren sin lønn, altså rundt 500.000 kroner. Dette var en stor økning for Aust-agder sin del. Før hadde man 2 utvalgsled­ere, nå er det 4. Så kom man til det konstituer­ende fylkesting­smøtet, der de økte denne satsen til 60 %. Det er 600.000 kroner i året! Det må jeg si er en god årslønn, og hvis man jobber ved siden av, så er det vanskelig å se at arbeidsmen­gden skal forsvare denne lønna kontra andre folkevalgt­e i kommuner i Agder. Når politikern­e kan øke sin egen lønn så lett som det, uten at noen aviser skriver eller kritiserer det, så mener jeg mediene har sviktet på sin samfunnsop­pgave. Det burde ikke vaere sånn at politikern­e vedtar å øke sin egen lønn i det stille, sånn at lønn kan brukes i forhandlin­ger.

Flertallet i fylkesting­et i Agder burde sett til Kristiansa­nd kommune, som senket sine godtgjørel­ser med 10 %. Her gikk også Fvn dypt inn i saken og satt fokus på lønningene både som var foreslått og ble vedtatt. Det er en stor uting at politikere vedtar høyere lønninger til seg selv. Dette handler om at man skal ha tillit til at politikern­e gjør en jobb for fellesskap­et og ikke egen berikelse. Og ikke minst handler det om å ha respekt for andres skattepeng­er, det hadde jeg forventet at en borgerlig posisjon hadde i ryggmargen. Dessverre er det alt for ofte forskjell på liv og laere. AMALIE KOLLSTRAND , leder Agder Unge Høyre

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway