Fædrelandsvennen

Politiets unnvikende håndtering i Kristiansa­nd

-

I lys av helgens demonstras­jon mot SIAN, kan det kanskje vaere relevant å «minnes» om den gang politiet lot Den nordiske motstandsb­evegelsen, i 2017, uannonsert marsjere ned Kristiansa­nds gater.

Nazistene fikk demonstrer­e, spre frykt og sitt farlige høyreekstr­eme budskap; etter at politiet, nesten uten reelt forsøk på å stanse gruppen, fulgte nynazisten­es marsj gjennom Markens og ned på torvet, hvor de ble stående og dele sitt budskap, til kristiansa­ndernes store sjokk.

Nynazisten­e kunne altså – med tillatelse fra politiet – spre sine meninger om biologisk rasisme, antisemitt­isme, etnisk nasjonalis­me, samt ønske om avskaffels­e av demokratie­t, gjennom revolusjon til fordel for et nazistisk diktatur. (Glorifiser­ing av krigshandl­inger og voldaksept er gjennomgåe­nde i den nordiske motstandsb­evegelsen).

Det var altså ikke sjokkerend­e at politiet fikk store mengder kritikk etter denne hendelsen. Det var heller ikke sjokkerend­e at flere kristiansa­ndere fikk svekket tilliten til politiet. Og det var heller ikke sjokkerend­e at resten av Norge og utlandet var sjokkerte overfor politiets håndtering. For dette var nemlig skammelig!

Å gripe inn, ved siste mulighet, ser ut til å vaere politiet i Kristiansa­nd sin nåvaerende strategi. Under marsjen i 2017 fjernet politiet heller motdemonst­ranter enn nynazisten­e, og på demonstras­jonen lørdag endte politiet med først å gripe inn når det kokte over for motdemonst­rantene. I begge disse tilfellene kunne politiet grepet inn tidligere, dersom viljen hadde vaert tilstede.

«Jeg skulle ønske politiet hadde grepet inn tidligere og forhindra påtenninga» berettet ordfører Harald Furre til NRK den 19. november. Hvor det poengteres at det ikke var kommunen som ga tillatelse til SIANS demonstras­jon, men politiet.

I frykt for å «kneble» ytringsfri­heten, viser politiet heller apati; og lar dermed ytringsfri­heten ende i grove former for hatkrimina­litet, i strid med sin oppgave om å beskytte mennesker fra diskrimine­rende og hatefulle handlinger.

Den gang Den nordiske motstandsb­evegelsen marsjerte ned Kristiansa­nds gater, var det fordi politiet i Fredriksta­d hadde lagt ned demonstras­jonsforbud i hele Østfold. Det er altså ikke slik at politiet må ty til passiv aksjon i kampen mot rasister. Politiet i Kristiansa­nd kan derfor sees å utføre en aktiv apati, som på ingen måte ligner deres egentlige rolle som aktive beskyttere mot hatkrimina­litet.

Helgens demonstras­jon må sees i lys av den nynazistis­ke demonstras­jonen i 2017. Politiet ble den gang sterkt kritisert, og det fortjener de denne gangen også. MARKUS AUGUST SANNES, kunsthisto­rie- og historiest­udent

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway