Fædrelandsvennen

Vågsbygd Turnforeni­ng vurderer å legge ned

Vågsbygd Turnforeni­ng mener klubben ikke vil eksistere i framtida uten mer økonomisk støtte fra Kristiansa­nd kommune.

- TEKST: henrik.gill@fvn.no HENRIK GILL

– Det er utrolig synd. Mest sannsynlig vil 95 prosent av alle medlemmene vi har stå uten et tilbud om vi må legge ned.

Det sier styreleder i Vågsbygd Turnforeni­ng, Thomas Gjerustad.

PLASSMANGE­L

Turnforeni­ngen ble stiftet i 2013, men etter stor vekst i antall medlemmer var det ikke nok plass i verken Karusshall­en eller på Idda. Siden 2014 har klubben derfor leid en plass i hallen på Lumber av Skeie Eiendom, og har en estimert leie- og strømkostn­ad i hallen på rundt 490.000 kroner totalt i 2019.

I starten av året mottok klubben 210.000 kroner i økonomisk tilskudd av kommunen. Nylig mottok klubben ytterliger­e 67.000 kroner i økonomisk førstehjel­p av kulturstyr­et.

– Det er tungt å starte 290.000 kroner i minus omtrent. I tillegg kommer lønn til trenere og andre driftskost­nader. Det er en vanskelig situasjon, sier Gjerustad.

– Er det andre steder dere kan vaere enn hallen på Lumber?

– Egentlig ikke. Vi er avhengige av takhøyde for å hoppe, også trenger du kvadratmet­er. I tillegg må du ha lagringspl­ass til utstyret. Dette har du som regel ikke plass til i vanlige flerbruksh­aller, svarer Gjerustad.

I sommer gikk den økonomiske situasjone­n så langt at Gjerustad og neststyrel­eder Leif Arne Ingebretse­n måtte skrive et gjeldsbrev på 50.000 kroner.

– Vi var nødt til å gjøre det for å dekke leiekostna­dene i sommer. Hadde vi ikke gjort det måtte vi sagt at det ikke er mer penger igjen, og legge ned klubben. Det sier vel det meste, sier Gjerustad.

REAGERER PÅ DUGNADSPRE­SS

Turnforeni­ngen opplyser at de viktigste inntektski­ldene, i tillegg til kommunalt tilskudd, er treningsav­gifter og dugnadsarb­eid. Ifølge Gjerustad har Turnforeni­ngen rundt 300 medlemmer i alderen 3–17 år, der treningsav­giftene ligger på alt fra 1100 til 8000 kroner.

Susanne Belani er en av foreldrene som har barn på medlemslis­ta i Turnforeni­ngen. Hun mener dugnadsarb­eidet og treningsav­giften taerer på den økonomiske situasjone­n til foreldre.

– Datteren min har vaert medlem i ett år. Vi har vaert på fire dugnader i tillegg til vasking av hallen. Jeg skjønner at man må stille på dugnad, men dette er litt i overkant. Samtidig er treningsav­giften for høy. Jeg skulle ønske at vi fikk mer tilskudd av kommunen, slik at det ble mindre dugnadspre­ss, sier Belani, som er mor til Celine (7) i Turnforeni­ngen.

Gjerustad forstår at foreldre kan oppleve et dugnadspre­ss.

– Vi vil verken at avgiftene skal vaere så høye, eller at vi må jobbe så mye dugnad. Men vi er dessverre helt avhengige av det for å komme så naerme null i regnskapet som mulig, sier han.

VURDERER NEDLEGGELS­E

I tillegg til utgifter med leie og strøm i hallen, kommer andre kostnader i tillegg. Klubben har fire hovedtrene­re og 11 ungdomstre­nere som blir lønnet etter timebetali­ng. Budsjettet for lønnskostn­ader i 2019 ligger på 750.000 kroner.

– Per dags dato ligger vi an til å gå 100.000-120.000 kr i underskudd i år, litt avhengig av hvor mye inntekt vi får av juleshowet i desember, sier Gjerustad.

Turnforeni­ngen har leiekontra­kt ut 2020. Men Gjerustad er usikker på hvor lenge klubben vil driftes framover.

– Jeg tror ikke klubben kommer til å eksistere i framtida, om vi ikke får mer økonomisk støtte fra kommunen, sier Gjerustad.

– Kan dere ikke gjøre grep som å kutte lønnskostn­ader på betalte trenere?

– Om flertallet i styret bestemmer seg for det, blir det slik. Men når trenere med god kompetanse slutter, må vi nok legge ned partiene. Da kan vi sitte igjen med kun 50–100 barn. Da har vi ikke råd til leie, og står igjen uten hall. Det kan vaere vi ville fått plass i en flerbruksh­all med så få medlemmer, men da ville så utrolig mange av de medlemmene vi har i dag stå uten et tilbud, svarer Gjerustad.

Den eneste andre turnklubbe­n i byen er Kristiansa­nds Turnforeni­ng. Daglig leder Elke Udelhoven sier til Faedreland­svennen at de ikke har plass til å ta inn medlemmene til Vågsbygd Turnforeni­ng om de legger ned.

– Kapasitete­n hos oss er helt sprengt, og vi har allerede 350 personer på venteliste. Vi har kanskje mulighet til å ta inn et par enkelte, men vi har absolutt ikke kapasitet til å ta inn 300 barn. Det er helt tragisk om det skjer, sier Udelhoven.

SLIK SVARER KOMMUNEN

Den totale summen for tilskudd til private idrettsanl­egg har vaert på en million kroner. Ifølge Kulturdire­ktør ved Kristiansa­nd kommune, Stein Tore Sorthe, er forslaget til den nye summen for Nye Kristiansa­nd i 2020 på 1.135.000 kroner. Det blir opp til bystyret om de velger å vedta forslaget eller ikke 18. desember.

– Jeg skulle ønske at potten var større. Det er selvfølgel­ig veldig synd, sier Sorthe, som understrek­er at Turnforeni­ngen har fått en stor del av tilskuddsp­otten i 2019.

– I år fikk de til sammen 277.000

kroner i støtte. Det er alt som har vaert innenfor de økonomiske rammene til kulturutva­lget. De har satt i gang ting som de ikke har økonomi til. Hvis man ikke har råd til å finansiere dette, må de vurdere å redusere kapasitete­n slik at de får økte venteliste­r. Det er ingen ålreit situasjon for noen parter, legger han til.

Styreleder Gjerustad sier at Turnforeni­ngen har søkt om 490.000 kroner for 2020.

– Det blir veldig naivt å tro at vi skal få den summen vi søker om, som utgjør nesten halve budsjettet. Derfor mener vi at den samlede potten for tilskudd til private idrettsanl­egg bør vaere høyere, sier Gjerustad.

 ??  ?? Vågsbygd Turnforeni­ng vurderer å legge ned på grunn av økonomiske vanskeligh­eter, og Susanne Belani er blant foreldrene som kjenner på dugnadspre­sset. Her avbildet mens hun og datteren Mariell på halvannet år ser på hennes andre datter Celine (7) turne i forgrunnen.
Vågsbygd Turnforeni­ng vurderer å legge ned på grunn av økonomiske vanskeligh­eter, og Susanne Belani er blant foreldrene som kjenner på dugnadspre­sset. Her avbildet mens hun og datteren Mariell på halvannet år ser på hennes andre datter Celine (7) turne i forgrunnen.
 ??  ??
 ??  ?? Styreleder Thomas Gjerustad forteller at han og neststyrel­eder måtte skrive under et gjeldsbrev i sommer, for å betale leie til hallen. Her avbildet med datteren Adina.
Styreleder Thomas Gjerustad forteller at han og neststyrel­eder måtte skrive under et gjeldsbrev i sommer, for å betale leie til hallen. Her avbildet med datteren Adina.
 ??  ?? Sportslig leder Pål Christense­n (t.v.), Neststyrel­eder Leif Arne Ingebretse­n og styreleder Thomas Gjerustad snakker om den vanskelige situasjone­n som Turnforeni­ngen befinner seg i.
Sportslig leder Pål Christense­n (t.v.), Neststyrel­eder Leif Arne Ingebretse­n og styreleder Thomas Gjerustad snakker om den vanskelige situasjone­n som Turnforeni­ngen befinner seg i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway