Fædrelandsvennen

Desperate Netanyahu

Israels statsminis­ter har erklaert krig mot landets justisvese­n. Taperen kan bli den israelske rettsstate­n.

-

Etter mer enn ti år med Netanyahu som statsminis­ter, er Israel et dypt splittet land.

Aldri før har Benjamin Netanyahu vaert så hardt presset. Det bar hans forsvarsta­le torsdag kveld tydelig preg av. En liten time etter at riksadvoka­ten hadde offentligg­jort historiens første tiltale mot en sittende israelsk statsminis­ter, gikk statsminis­teren selv på talerstole­n. Og erklaerte krig mot landets justisvese­n.

Blant de voldsomme

beskyldnin­gene han kom med var at tiltalen er «et kuppforsøk». Netanyahu beskyldte politi og etterforsk­ere for utpressing av vitner og fabrikkeri­ng av bevis. Han gjorde det klart at han selv har mistet tilliten til landets justisvese­n. Og avsluttet talen til landets innbyggere med at «Nå er det tid for at etterforsk­erne selv blir etterforsk­et».

Netanyahu har bygget

hele sin politiske karriere på en splitt og hersk-taktikk. Han har bevisst definert fiendebild­er, for å bygge opp støtte til seg selv. Etter mer enn ti år med Netanyahu som statsminis­ter, er Israel et dypt splittet land. Men selv for de som har vendt seg til dette, var talen torsdag kveld voldsom.

Nå blir han

altså tiltalt for bestikkels­er, svindel og tillitsbru­dd i tre separate saker. Blant annet har han ifølge tiltalen forhandlet med en rik forretning­smann for å få positiv omtale på et stort nyhetsnett­sted mot en politikk som skulle gagne denne forretning­smannen. Riksadvoka­t Avichai Mandelblit, som tidligere har vaert statsråd i Netanyahus regjering og som ble utnevnt til sin nåvaerende stilling av Netanyahu, kalte torsdag kveld tiltalen for «alvorlig».

Det er det

ingen tvil om at den er. Likevel kan Netanyahu beholde statsminis­terposisjo­nen i flere måneder framover, om enn med redusert makt. Han leder nå et forretning­sministeri­um etter at det ikke har lyktes å danne ny regjering etter de to nyvalgene hittil i år. Nå kan nok et valg stå for døra på nyåret. Så lenge Netanyahu klarer å beholde støtten i eget parti og i de ultraortod­okse og høyrenasjo­nalistiske samarbeids­partiene, kan han bli sittende. Men, etter alt å dømme på oppsigelse.

I de to

valgkampen­e som har vaert i år har opposisjon­ens hovedargum­ent vaert at Israel trenger en statsminis­ter som tenker mer på landets beste enn sitt eget. Det ble til fulle illustrert torsdag kveld.

 ??  ?? Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu tiltales for bestikkels­er, svindel og tillitsbru­dd. FOTO: NTB SCANPIX
Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu tiltales for bestikkels­er, svindel og tillitsbru­dd. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway