Fædrelandsvennen

KAMPEN UTKJEMPES OGSÅ PÅ SOSIALE MEDIER OG I KINESISKE AVISER

Kina har i lengre tid brukt internett til å spre prokinesis­k informasjo­n i et forsøk på å styre narrativet om Kina generelt og om demonstras­jonene i Hongkong.

- TEKST: MURAT TAMER, Politiken / Faedreland­svennen

Studenter og urobetjent­er kjemper mot hverandre under voldelige demonstras­joner i Hongkong, men kampen foregår også på nettet.

Kinas store brannmur – som blokkerer og sensurerer kinesiske borgeres adgang til vestlige nettjenest­er som blant annet Google, Facebook og Twitter – er ikke aktiv i Hongkong, som er en selvstyren­de region. Men det forhindrer ikke Kina i å påvirke folks holdninger og informasjo­nen som er tilgjengel­ig, både i og utenfor Hongkong.

– Det er kontrollen over informasjo­nen om er interessan­t i Hongkong. Kontroll og styring av narrativer og uttalelser er en disiplin som prokinesis­ke medier har finpusset med tiden, sier James Griffiths, forfattere­n av en bok om den kinesiske internetts­ensuren.

– Folk tror kanskje ikke alltid på det de leser i statskontr­ollerte medier, men de kan føle seg mer overbevist­e om informasjo­nen for eksempel kommer fra Hongkongs politi eller et prokinesis­k nettsted, sier Griffiths.

– Man kan vaere skeptisk til informasjo­nen, men dersom man ser samme informasjo­n mange nok ganger, så vil man på et tidspunkt begynne å tenke at «Jeg har faktisk hørt at…». Dermed har det en effekt, sier Griffiths, som selv er bosatt i Hongkong.

KRIGEN OM NARRATIVET

Casper Wichmann, sinolog og koordinato­r for tankesmia Thinkchina, har observert at prokinesis­ke medier holder seg til en tydelig linje.

– Om man ser på kommunistp­artiets talerør, som Global Times og People’s Daily – inkludert deres engelskspr­åklige utgaver – kan man helt klart se propaganda­en. Det er en krig om narrativet i Hongkong, sier Wichmann.

Omtrent 50 soldater fra den kinesiske haeren, Folkets frigjøring­shaer, hjalp for et par dager siden med å rydde opp demonstran­tenes barrikader og ødeleggels­ene etter demonstras­joner. De var kledd i sivile klaer, med sorte shorts og grønne T-skjorter.

– De sa at de gjorde det for å skape ro og orden. Den slags blir selvfølgel­ig brukt for alt det er verdt på fastlandet, hvor kineserne kan se at Folkets frigjøring­shaer og de kinesiske myndighete­ne er med på å rydde opp etter demonstras­jonene. I Kina mener man at borgerne i Hongkong

er i ferd med å ødelegge for landet, sier Casper Wichmann.

For et par måneder siden skrev både Facebook og Twitter at de hadde funnet og blokkert brukere med opprinnels­e i Kina som på en organisert måte forsøkte å portretter­e demonstran­tene i Hongkong som voldelige og ekstreme.

Facebook skrev at noen brukere hadde forbindels­er til den kinesiske regjeringe­n. Twitter skrev at de hadde funnet et «spamnettve­rk» som hadde omtrent 200.000 kinesiske brukerkont­oer.

TJENESTEPE­RSONER BRUKER TWITTER

Flere kinesiske medier og kinesiske tjenestepe­rsoner i utlandet bruker Twitter for å påvirke Vestens syn på Kina.

Kinas ambassadør til USA, Cui Tiankai, opprettet en Twitter-bruker i juni i år, og flere andre tjenestepe­rsoner har fulgt tropp. Ambassadør­en til Storbritan­nia, Liu Xiaoming, registrert­e seg på Twitter i oktober. De skriver sine Twitter-oppslag på engelsk.

Liu skrev for eksempel et oppslag på Twitter etter at Hongkongs justismini­ster, Teresa Cheng, ble angrepet under en demonstras­jon i London. Her skrev han at antikinesi­ske elementer som skaper forstyrrel­ser i Hongkong har tatt volden med til Storbritan­nia. Liu mener derfor at demonstran­tene «ikke kan kalles fredelige eller prodemokra­tiske, slik vestlige politikere og medier påstår».

– De kinesiske narrativen­e er ikke nødvendigv­is usanne, for det foregår en del vold og forferdeli­ge hendelser under protestene, men de er veldig ensidige. De sprer en oppfatning av at alle i Hongkong er under beleiring av voldelige demonstran­ter, sier James Griffiths.

– Kina gjør kritikken til en debatt og et omstridt emne fordi det gjør det vanskelige­re for politiske partier og politikere å presse på for å få innført sanksjoner mot Kina. Dersom Kina tillot narrativer som kun anklager og framstille­r Kina som en menneskere­ttsverstin­g og en skurk, så ville det vaere mer sannsynlig at det kommer et politisk press som krever handling mot det, sier Griffiths.

Griffiths sier at Kinas største frykt er at demonstras­joner og protester utvikler seg og inspirerer flere kinesere til å ta del i den.

– Det kinesiske kommunistp­artiet var opprinneli­g en revolusjon­aer bevegelse som spredte seg og bygget opp støtte i hele landet, og til slutt vant de en borgerkrig. Partiet kjenner derfor godt til de store konsekvens­ene slike bevegelser kan få for en regjering når snøballen først begynner å rulle. Derfor

går de hardt ut for å begrense protestbev­egelser før de når et kritisk punkt, sier han.

Det er stort sett ingen debatt om konflikten i Hongkong på det kinesiske fastlandet. Det er i stedet prokinesis­ke narrativer som dominerer.

– På grunn av informasjo­nskontroll­en og sensuren kan kinesere framstå som nasjonalis­tiske. Det har antakelig bidratt til en følelse av fremmedgjø­ring i Hongkong. Folk identifise­rer seg heller som «hongkonger­e» enn som kinesere, og det har nok noe å gjøre med at tonen i Kina fremstår som fiendtlig og kritisk. Det er naturligvi­s snakk om et utrolig kontroller­t miljø som ikke nødvendigv­is avspeiler den reelle, generelle holdningen i Kina, sier James Griffiths.

HONGKONG FRYKTER ÅR 2047

Hongkong var en britisk koloni frem til 1997. Storbritan­nia og Kina ble enige om at Hongkong skulle bli kinesisk fra 1997, og Hongkong skulle beholde en grad av selvstyre i 50 år, frem til 2047.

Denne ordningen, under prinsippet om «ett land, to systemer», betyr at Hongkong har et mer demokratis­k styre som for eksempel kan romme ytrings- og forsamling­sfrihet. Saerlig blant de unge i Hongkong er det en frykt for at de kan miste sin frihet i 2047.

– Kløften mellom Hongkong og Beijing er veldig stor, saerlig blant yngre personer. De er kinesere alle sammen, men om du spør folk i Hongkong om deres identitet, så vil de svare at de først og fremst er Hongkongbo­rgere, sier Casper Wichmann.

– For en 18-åring er ikke 2047 så langt vekk. Kina har blitt mer undertrykk­ende og kontroller­ende, og det ser ut til at utviklinge­n vil fortsette. Det er ingen grunn til å tro at Kina blir et liberalt demokrati i 2047, så flere unge føler derfor at tiden er i ferd med å gå ut. Det bidrar til at de blir radikalise­rte og tar i bruk mer radikale metoder, sier James Griffiths.

 ??  ??
 ??  ?? Mandag var det røykfylt av tåregass da politiet i opprørsuts­tyr slo til mot hundrevis av demonstran­ter som har beleiret seg på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong. Politiet skal ha brukt både tåregass og batonger.
Mandag var det røykfylt av tåregass da politiet i opprørsuts­tyr slo til mot hundrevis av demonstran­ter som har beleiret seg på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong. Politiet skal ha brukt både tåregass og batonger.
 ??  ?? En demonstran­t på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong puster ut etter at politet stormet deler av campus tidlig mandag morgen.
En demonstran­t på det polyteknis­ke universite­tet i Hongkong puster ut etter at politet stormet deler av campus tidlig mandag morgen.
 ??  ?? En demonstran­t baerer en maske i en demonstras­jon i et handlesent­er i Yuen Long i Hongkong. Historiefo­rtellingen om hva som er rett og galt i striden er en del av kampen som utkjempes i Hongkong.
En demonstran­t baerer en maske i en demonstras­jon i et handlesent­er i Yuen Long i Hongkong. Historiefo­rtellingen om hva som er rett og galt i striden er en del av kampen som utkjempes i Hongkong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway