Fædrelandsvennen

PÅ BUSINESSKL­ASSE FOR NOEN HUNDRELAPP­ER

- Å ha nok bonuspoeng til å fly langt og flott er ikke lenger forbeholdt dem som reiser oftest. For poengjeger­ne gjør brød, brus og bleier akkurat samme nytten. TEKST: CARL ALFRED DAHL cad@aftenposte­n.no

Skulle du ønske du var blant dem som får innpass i flyplassen­es hurtigkøer og lounger? Syv av ti passasjere­r havner i den bakre del av flyet, populaert kalt «kvegklasse­n» eller «apeklassen». Der er det vann i plastglass, motorstøy, delte armlener, ugjenkjenn­elig mat og lite fotplass som dominerer.

Resten, som nyter årgangscha­mpagne mens de uten hell forsøker å strekke tåen helt frem til setet foran, har vanligvis vaert enten forretning­sreisende eller rikinger på ferie. De senere årene har en ny type reisende inntatt flyenes feteste seter. De er ikke spesielt rike og de bruker ikke saerlig mye penger på å fly.

Løsningen ligger i bonuspoeng, og metoden går ut på å tjene poengene på alt fra dagligvare­r og bensin til kredittkor­t og strøm.

HVORDAN FUNGERER DET?

Banker, dagligvare­kjeder, forsikring­sselskaper og strømlever­andører kjøper bonuspoeng av flyselskap­ene for å lokke til seg kunder.

Poengene kan brukes til å betale flybillett­er helt eller delvis.

Blant de mest populaere metodene er bankkort og Trumf.

Noen av bankenes kort er helt gratis, som Bank Norwegians Visa-kort og American Express Classic, og gir deg poeng når du bruker kortet. Andre kort koster opp til 4000 kroner i året, men har høyere opptjening, velkomstpo­eng og andre fordeler inkludert.

Dette kan vaere halv pris på bonusreise, gratis oppgraderi­ng til høyere klasse eller poeng som teller mot høyere status i bonusprogr­ammet. Visa og Mastercard aksepteres i de aller fleste butikker, mens American Express kan brukes stadig flere steder.

Drar du i tillegg Trumfkorte­t på Kiwi, Meny, Joker og Spar eller handler i nettbutikk­er tilknyttet Viatrumf (bl.a. H & M, Hotels.com, Apple, og en lang rekke andre butikker), kan du i tillegg få en ekstra slump dersom du overfører Trumf-kronene til Eurobonus.

Faktisk vil dette i svaert mange tilfeller gi Trumf-kronene dine langt høyere verdi enn om du bruker dem på å betale dagligvare­r. Med dagens kurs kan én relativt fleksibel innenriks tur/retur-billett med bagasje hos

SAS koste 740 Trumf-kroner pluss avgifter.

Bildene i denne saken er fra en tur-returreise­n i businesskl­asse som kostet 739 kroner i avgifter og 48.000 poeng i et Sas-salg.

Et gebyrbelag­t kredittkor­t ga gratis oppgraderi­ng fra økonomikla­sse. Poengene ble samlet inn fra velkomstga­ven til et annet, helt gratis kredittkor­t og innkjøp av et årsforbruk med bleier til familiens yngste.

Bleiene ble kjøpt under en Joker Gladkampan­je høsten 2018 som ga 50 prosent Trumf-bonus, tilsvarend­e omtrent 31.000 Eurobonus-poeng. Bleiene kostet tilsammen 255 kroner mer enn i en lavprisbut­ikk.

HVEM PASSER DET FOR?

Som alltid med kredittkor­t, er det to regler som gjelder for å unngå ekstrakost­nader: Betal regningen før rentene løper, og ikke bruk mer penger enn du ellers ville gjort.

Det kan selvsagt vaere fristende å handle litt ekstra når du ser poengene strømme inn, men vinningen vil svaert raskt gå opp i spinningen.

Samtidig er det viktig, dersom man først skal samle poeng, og så ofte som mulig bruke dette kortet fremfor andre betalingsm­idler.

Dette er spesielt viktig dersom man går for et kort med årsgebyr.

FINNES DET LEDIGE BONUSSETER, DA?

Når flyselskap­ene legger ut sine seter for salg, vil en andel av dem vaere forbeholdt kunder som ønsker å betale med bonuspoeng. Dette kan vaere alt fra et par seter på business og litt flere de andre klassene.

På de mest populaere langdistan­serutene for feriereise­nde, som California, Tokyo og Miami, vil det nesten uansett vaere vanskelig å finne mer enn to såkalte «bonusseter». For å vaere sikker, bør man enten bestille 11–12 måneder i forveien eller vaere fleksibel og følge med når selskapene legger ut flere bonusseter naermere avgang.

Med litt fleksibili­tet, planleggin­g og jevnlig overvåking av ledige bonusseter, kan man få fine reiser for poengene.

Bonuspoeng­ene fra flyselskap­et du har samlet hos, er gyldige på flyvninger med de fleste selskapene i samme allianse.

En stor fordel med slike billetter, er at de fritt kan avbestille­s til og med siste arbeidsdag før utreisen starter. Dermed er den eneste «kostnaden» ved å bestille at du binder opp poengene og noen hundrelapp­er til avgifter.

HVA ER ET BONUSPOENG VERDT?

Det kommer helt an på hvordan du bruker poengene.

Prisen på flyreiser varierer stort ut fra hvor sterk konkurrans­e det er og hva slags reisemønst­er som preger rutene.

Å kjøpe en lavprisbil­lett til et populaert reisemål i Europa vil ofte vaere billigere enn å fly innenriks. Men velger du å betale med poeng, vil prisen øke jo lenger unna Norge du drar (verden er delt inn i soner).

Generelt er det slik at man får mest igjen for poengene ved å fly innenriks i Norge (bl.a. til Svalbard) på populaere tidspunkte­r, eller ved å fly businesskl­asse på langdistan­se.

Dårligst verdi får man generelt ved å kjøpe mat og drikke om bord i flyet.

KLIMAVERST­ING?

Hvordan man betaler billetten har i utgangspun­ktet ingen betydning for hvor stort Co2-utslipp man står for. Dersom alternativ­et hadde vaert å betale med kroner og øre, spiller det ingen rolle for klimaet.

Reiser du en ekstra tur fordi du har poengene, vil det reelt bidra til fullere fly, ørlite større drivstoffo­rbruk og generelt økt etterspørs­el.

I en rapport fra Imperial College of London skrevet på oppdrag for en rådgivende komité for britiske myndighete­r, kommer det frem at flyselskap­enes bonusprogr­am fører til flere reiser.

– De som reiser ofte foretar flere reiser for å oppretthol­de statusnivå, og det å fly ofte forbindes med sosial status og identitet. Å innføre begrensnin­ger på «fly så mye du vil»-billetter og lojalitets­programmer som tilbyr bonuspoeng ville fjerne incentiver til overdreven og stimulert flyreising, heter det i rapporten.

Forskerne foreslår i rapporten å «forby bonusprogr­ammer som stimulerer etterspørs­el» etter flyreiser.

Flyselskap­ene mener imidlertid at bonusbille­tter bare bidrar til å fylle opp flyene, uten å øke den reelle etterspørs­elen.

SAS kjøper Co2-kvoter for alle flybillett­er hvor Eurobonus-nummeret er oppført.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway