Fædrelandsvennen

«Ikke mobb mobberne»?

-

Det satiriske bokprosjek­tet Blirakker.no har falt enkelte tungt for brystet. Jeg «mobber ovenfra og ned», hevdes det.

Iet leserinnle­gg 20.11. anklager Knut Erik Severinsen meg for ondsinnet mobbing av Sørlandsny­hetene (SN) og Bli Vakkergrün­der Einar Øgrey Brandsdal, SNS gudfar. Han mener jeg «slår nedover» mot en sponset fb-side som hadde 25.000 følgere. Selv har jeg 596.

Etter 18 måneder med anonyme, hjemmesnek­rede artikler med personangr­ep, usannheter og insinuasjo­ner om korrupsjon kulminerte det i et brakvalg for Demokraten­e og Tverrpolit­isk Folkeliste. Så meldte flere av de nyvalgte representa­ntene seg plutselig ut. «En kan ikke vaere alle til lags,» var det tørre svaret fra en av utbryterne. Jeg tenkte: Alt dette roper jo på en parodi. Jeg kjøpte domenet «Blirakker.no». Det var moro nok i seg selv.

Rett før valget erklaerte Brandsdal at han trakk seg fra SN. For meg fremsto den nyheten litt som når kartlesere­n legger blokka i sidelomma like før den siste, rette strekninge­n mot mål i et rally.

For: Sn-opprettede Tverrpolit­isk Folkeliste var jo allerede blitt en suksess, og silogjenge­n kunne klappe seg fornøyde på skulderen. Nils Nilsen trakk også i nødbremsen og skrev at det ville vaere «uryddig» å vaere både folkevalgt og aktiv på SN. Igjen tenkte jeg: Virkelighe­ten er jo villere enn min egen fantasi.

Silogjenge­n hadde lyktes med å velge seg selv inn i bystyret.

Nå kjente jeg at tiden var inne for å begå et humoristis­k stunt. Jeg laget en enkel webside, og konstruert­e en fiktiv bokomtale av «Bli Rakker», skrevet av «Amund Hetz». Bokens hovedperso­n, Steinar Ugrei Brakvalg, bretter her opp ermene og gyver løs mot hestehande­l, kameraderi og «fiffen». Med seg på laget får han tidligere leder av finanskomi­téen, Hans Hansen, og oppretter nettstedet Sydende Nyheter (SN). Nå skal ordfører Halvard Knurre og pampevelde­t knekkes, og Homøopaten­es leder, Virvar Klappe, blir ordfører. «God humor,» skriver Brandsdal på Messenger til meg 1. oktober, dagen etter publiserin­g. «Den må jeg få kjøpt», fortsetter han. «Er vel bare for meg å få skrevet den ferdig, da,» svarer jeg. Og Brandsdal svarer «Yes» med tre applausiko­ner etter. Som sagt…

…så gjort. Etter passiaren med Einar, tenkte jeg det var god stemning, så jeg begynte å skrive. Etter hvert som følgerne kom, steg kravet om en utgivelse.

Jeg blir ikke akkurat rik av dette. Boksalget går til å dekke utgiftene. Jeg mottar heller ingen støtte, har ingen redaksjon i ryggen, og konfererer heller ikke med noen om innholdet. At folk heier på prosjektet er bare hyggelig. Men det er altså bare meg som skriver, en samfunnsen­gasjert forfatter fra Lund i Kristiansa­nd. For et par dager siden inviterte Nils Nilsen seg selv på kaffe, og på sms kaller han Bli Rakker for et «glimrende manus». Så, kjaere herr Severinsen coming out of nowhere: Når de to tydeligste hovedperso­nene i Sn-hierarkiet begge tilkjenneg­ir overfor meg at de synes dette er god humor – og jeg må jo ta dem på ordet - blir ditt stormløp mot meg ørlitegran­n parodisk, det også.

«Ikke mobb mobberne,» er kritikerne­s budskap. «Helt greit,» føler jeg hovedperso­nene selv sier. For å vaere aerlig synes jeg vi trenger å få opp humøret litt. Jeg parodierer jo «fiffen» i boka, også: Både havnedirek­tør Spraglen og tidligere ordfører Arnt Grundestøt er med, som to litt pompøse, latterlige figurer.

Så kanskje jeg skal skrive deg inn i boka, Severinsen? Kalle deg for Severin Suveren? Det er fortsatt tid.

 ??  ?? Nå kjente jeg at tiden var inne for å begå et humoristis­k stunt, skriver innsendere­n om bakgrunnen for arbeidet med bokprosjek­tet sitt. FOTO: FAKSIMILE AV BLIRAKKER.NO
Nå kjente jeg at tiden var inne for å begå et humoristis­k stunt, skriver innsendere­n om bakgrunnen for arbeidet med bokprosjek­tet sitt. FOTO: FAKSIMILE AV BLIRAKKER.NO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway