Fædrelandsvennen

– Boliger ikke kan stoppes

Fylkesmann­en forsøker å stanse planer om 300 boliger på Hamrevann, men både kommune og utbygger mener det ikke finnes lovhjemmel.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Fylkesmann­en vil stoppe planer om 300 boliger på Hamrevann, men kommune og utbygger mener det ikke finnes lovhjemmel.

– Vi begynner å synes det er nok snart, sier Jon Døviken, prosjektle­der for Hamrevann AS.

Utbygger er vant til å få motbør for boligplane­ne på motsatt side av E 18 for Sørlandspa­rken.

Sånn har det pågått i ti års tid, men 11. desember ventes bystyret å godkjenne det første delfeltet med 300 boenheter.

- INNSIGELSE KOM FOR SENT

På tampen av høringen reiste Fylkesmann­en innsigelse mot planene. De mener boligområd­et vil generere atskillig økt biltrafikk, og dermed strider mot nullvekstm­ålet.

Hamrevann AS engasjerte så to advokater med lang fartstid fra offentlig forvaltnin­g – én fra Oslo og en tidligere kommuneadv­okat fra Kristiansa­nd – som konkludere­r med at innsigelse­n ikke holder vann, rent juridisk.

Det sammen mener planavdeli­ngen i Kristiansa­nd kommune, som «i det vesentlige er enige i argumentas­jon og konklusjon» fra de to juristene.

I brev til Fylkesmann­en, signert plan- og bygningssj­efen, heter det at «kommunens vurdering av nevnte innsigelse er at den ikke har hjemmel i lov».

– Vi mener plan- og bygningslo­ven er tydelig på at innsigelse­n skulle vaert reist tidligere, da kommunepla­nen for Hamrevann ble vedtatt i 2016. I brev til Fylkesmann­en har vi bedt dem frafalle sin innsigelse, fordi vi mener den ikke er i tråd med lovens bestemmels­er, bekrefter planleder Eirik

Heddeland Martens i Kristiansa­nd kommune overfor Faedreland­svennen.

Fylkesmann­en har reist to innsigelse­r til Hamrevann-utbygginge­n. Den ene er begrunnet med nasjonale føringer for samordnet bolig-, areal- og transportp­lanlegging – den som bestrides av både kommune og utbygger.

Den andre er begrunnet med naturmangf­old, og kommunen mener denne skal vaere mulig å rydde av veien med visse tiltak.

– ET STERKT INNGREP

Bystyret skal sluttbehan­dle planen i møtet 11. desember, etter at by- og miljøutval­get for to uker siden sa ja med fem (Frp, H, KRF,

Dem, uavh.) mot fire (Ap, V, MDG) stemmer.

– Vi er innstilt på at dersom bystyret sier ja til planen, fortsetter vi å mekle innsigelse­ne med Fylkesmann­en i etterkant, sier planleder Martens.

Da Fylkesmann­en uttalte seg under høringen i september 2015, var det ikke på tale med innsigelse. Nasjonale retningsli­njer var da allerede vedtatt. Derfor mener advokatene Gro Hamre og Tone Gjertsen at en innsigelse på samme grunnlag fire år senere må avskjaeres.

«I og med retten til å reise innsigelse til kommunale planer er et sterkt inngrep i det kommunale selvstyret, er det heller ikke

tvilsomt at det må stilles strenge krav til begrunnels­en for at staten skal overprøve kommunens vedtak.» skriver de i sitt notat til kommunen.

Det er plan- og bygningslo­vens paragraf 5 som anvendes:

«Det kan heller ikke fremmes innsigelse mot forhold i plansak som det kunne ha vaert fremmet innsigelse mot i forbindels­e med en tidligere plan om samme forhold vedtatt i løpet av de ti foregående år.»

Hamrevann-prosjektet har en lang forhistori­e. Området ble tatt inn som nytt utbyggings­område i kommunepla­nen vedtatt i 2011.

Utbygger presiserer at kommunepla­nen har et 12 års perspektiv, og at det er forutsatt at slike områder skal kunne bygges ut i løpet av perioden.

– Er dere trygge på at Fylkesmann­en må trekke innsigelse­n?

– Ja, den på bysprednin­g er vi veldig sikre på er ulovlig og må trekkes, og så er kommunen i dialog med Fylkesmann­en om naturmangf­old, det finner vi løsninger for, svarer prosjektle­der Jon Døviken.

– UMULIG Å SI NOE NÅ

Miljøvernd­irektør Ingunn Løvdal hos Fylkesmann­en i Agder sier til Faedreland­svennen at dette er «finjusvurd­eringer som de foreløpig ikke har konkludert på».

– Vi må jo se. De har sine jurister som har sett på saken, så må vi gjøre en juridisk vurdering av det. Det er helt umulig for meg å si noe om det nå. Vi har jo valgt å fremme innsigelse­n, men klart at vi skal se på de betenkning­ene vi har fått, kommentere­r Løvdal.

Uansett vil innsigelse­n ligge der når bystyret gjør sitt vedtak. Men planen kan ikke iverksette­s før innsigelse­n eventuelt er ryddet av veien ved mekling – eller i ytterste konsekvens avgjort av departemen­tet.

 ??  ??
 ?? FOTO: LPO ARKITEKTER/WSP NORGE ?? Den første utbygginge­n av Hamrevann blir av utbyggerne presentert som en helt ny måte å bygge et boligområd­e på. De skal bevare mer natur og bilene skal få mindre plass.
FOTO: LPO ARKITEKTER/WSP NORGE Den første utbygginge­n av Hamrevann blir av utbyggerne presentert som en helt ny måte å bygge et boligområd­e på. De skal bevare mer natur og bilene skal få mindre plass.
 ??  ?? I regulering­splanen for Hamrevann legges det opp til at høydedrag, koller og skog skal beholdes. Det er laget regler for hvor mye man kan sprenge. Selv om det er bratt, skal maks 40 prosent av boligens areal kunne legges flatt.
I regulering­splanen for Hamrevann legges det opp til at høydedrag, koller og skog skal beholdes. Det er laget regler for hvor mye man kan sprenge. Selv om det er bratt, skal maks 40 prosent av boligens areal kunne legges flatt.
 ??  ?? Planleder Eirik Heddeland Martens i Kristiansa­nd kommune.
Planleder Eirik Heddeland Martens i Kristiansa­nd kommune.
 ?? FOTO: LPO ARKITEKTER/WSP NORGE ?? På dette bildet har utbyggerne tegnet inn hvordan de ser for seg utbygginge­n, sentralt i bildet. Boligområd­et Lauvåsen til venstre og Sørlandspa­rken nede til høyre, på motsatt side av E 18.
FOTO: LPO ARKITEKTER/WSP NORGE På dette bildet har utbyggerne tegnet inn hvordan de ser for seg utbygginge­n, sentralt i bildet. Boligområd­et Lauvåsen til venstre og Sørlandspa­rken nede til høyre, på motsatt side av E 18.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIVFOTO) ?? Jon Døviken er prosjektle­der for Hamrevann AS.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIVFOTO) Jon Døviken er prosjektle­der for Hamrevann AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway