Fædrelandsvennen

– Vil avlaste Gartnerløk­ka lite

Selv om Ytre Ringvei stod ferdig i morgen, ville ikke belastning­en på Gartnerløk­ka reduseres vesentlig. Det har tre Uia-akademiker­e, anført av Sigbjørn Sødal, tellet seg fram til.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Det har svevd så mange tall i debatten at jeg gjerne ville ha noen fakta, sier Sigbjørn Sødal.

Samfunnsøk­onomen og professore­n ved Handelshøy­skolen ved UIA snakker om Gartnerløk­ka, gjennomgan­gstrafikk og en ny ytre ringvei utenom Kristiansa­nd sentrum.

Temaet har vekket interesse hos Sødals akademiker­kolleger også, for onsdag 13. november dro han og to til ut i morgenrush­et.

Én plasserte seg ved E 39 like øst for Shell-stasjonen ved Breimyr, på Kristiansa­nds vestflanke. De to andre inntok posisjon ved E 18 i bunnen av Narvika-bakken, ved Shell på Vige. Oppgave: Å finne ut hvor mange av bilene som passerte ved Breimyr på vei østover, også kjørte forbi Vige mot Varoddbroa.

ØSTGÅENDE

Og som det heter i Sigbjørn Sødals notat i ettertid:

– Avlesingen av bilskilt ble gjort visuelt og ved hjelp av lydopptak til mobiltelef­oner. Av praktiske årsaker ble registreri­ngen «begrenset til trafikk i østlig retning og siste del av morgenrush­et (fra kl. 0800), det siste på grunn av lysforhold­ene. Usikkerhet knyttet til målefeil antas ubetydelig­e. (...)»

Utover Uia-folkets notater i veikanten, ble det hentet inn data fra bomselskap­et om passeringe­r på Vesterveie­n inn mot byen. Funn:

24 prosent av alle bilene som passerte østover ved Breimyr, kom også til Vige.

Bilene som skulle fra Breimyr til Vige, og som følgelig ville ha tatt Ytre Ringvei om den stod klar, utgjorde 11 prosent av trafikken som passert gjennom bommen på Vesterveie­n. (Da har jo trafikken fra Vågsbygd også kommet til, red.anm.)

Det kommentere­r Sødal slik:

– Fordi Ytre Ringvei går så langt utenom Kristiansa­nd sentrum, er den ikke saliggjøre­nde for Gartnerløk­ka. Vi kan tenke oss at 100 biler passerer over Gartnerløk­ka mot øst. 50 av dem kommer fra Vågsbygd og tar selvsagt ikke turen på tre-fire kilometer opp til Breimyr for å komme seg inn på ringveien. De andre 50 bilene kommer fra Søgne, Songdalen eller andre steder lengre vest. Er det da realistisk, som det ofte er blitt hevdet i debatten, at en ringvei vil fange opp en tredel av trafikken over Gartnerløk­ka? Nei - ikke når 70–80 prosent av befolkning­en bor og jobber innenfor ringveiens tilknytnin­gspunkter til E 39 og E 18! Det er utenkelig at to av tre biler som kommer vestfra på E 39, skal helt til Varoddbroa. De fleste skal til sentrum, lyder det engasjert fra samfunnsøk­onomen.

BEGRENSET EFFEKT

Han mener noe er «riv, ruskende galt med hvordan tall brukes i debatten.»

– Hva som er tilfelle om 30 år, skal jeg ikke uttale meg om. Poenget er at Ytre Ringvei, hvis den sto ferdig i morgen, ville avlaste Gartnerløk­ka så lite at køene sannsynlig­vis ville komme tilbake igjen ganske raskt.

Sødal ser ikke bort fra at andelen gjennomgan­gstrafikk riktignok vil vaere høyere på døgnbasis enn den var i morgenrush­et 13. november.

– Men det er jo i rushtiden at Gartnerløk­ka fungerer som en innsnevrin­g på hovedpulså­ren, konstatere­r han.

For øvrig ser han på Gartnerløk­ka-utbygginge­n som en opprydning­sog fullføring­sjobb.

– På et gjennombal­ansert veisystem fra Hannevika til Topdalsfjo­rden. Men svindyrt blir det. Sånn er det bare.

 ??  ?? Samfunnsøk­onom Sigbjørn Sødal har vaert ute og tellet biler i morgenrush­et.
Samfunnsøk­onom Sigbjørn Sødal har vaert ute og tellet biler i morgenrush­et.
 ??  ?? Gartnerløk­ka – «en innsnevrin­g på hovedpulså­ren» ifølge Sigbjørn Sødal.
Gartnerløk­ka – «en innsnevrin­g på hovedpulså­ren» ifølge Sigbjørn Sødal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway